- Neste etappe kommer til å bli tøffere, konstaterer BNP Paribas' sjeføkonom i USA, Carl Riccadonna, overfor Financial Times.
Sentralbanksjefer verden over kjemper en brutal kamp for å få inflasjonen under kontroll. Denne uka klinket både Norge, Storbritannia, Tyrkia og Sveits til med kraftige oppjusteringer av styringsrenta.

Kraftig kronefall: - Urolig farvann
Dystre prognoser tilsier enda flere rentehopp i tida framover, for å sikre det overordnede inflasjonsmålet på to prosent.
- Må knuses
For å nå den «magiske grensa» vil det kreves skarpere verktøy enn de som er brukt hittil. Riccadonna - i likhet med flere av sine bransjekolleger - advarer om at resesjon vil være prisen å betale for å nå inflasjonsmålet.
- Neste fase krever mer smerte, og den smerten innebærer sannsynligvis en lavkonjunktur i siste halvdel av året, advarer han.

Norge ved et vippepunkt: - Bismak
Sjeføkonom i Apollo Global Management, Torsten Slok, mener også at det må kraftigere lut til.
- Den eneste måten å få inflasjonen ned til to prosent er å knuse etterspørselen og bremse økonomien på en mer betydelig måte, sier han til avisa.
- Blir stadig verre
Sjeføkonom Kari Due-Andresen tror også at den neste fasen vil bli mer smertefull.

Hever renta: - Mener alvor
- Ja, nå stiger jo rentene videre. Norske husholdninger har først nå fått kjenne effekten fra bankene etter rentehevingen i mars. Det tar typisk to måneder. Etter torsdagens heving og videre renteprognose, vil den fulle effekten først vise seg for norske husholdninger ved årsskiftet. Det vil bli stadig verre, sier Due-Andresen til Børsen.
Forrige uke ble det klart at styringsrenta til Den europeiske sentralbanken (ESB) justeres opp for åttende gang på rad til 3,5 prosent. Det er den høyeste styringsrenta i de 20 landene i eurosonen på 22 år.

Frykter boble: - Vanvittig
- Sentralbankene forsøker å trekke ned etterspørsel og aktivitet, slik at presset ikke er like stort som nå. Når renta settes opp, viser sentralbankene at de mener alvor. Jeg er imidlertid bekymret for at de tar i for hardt, fortsetter Due-Andresen.
- Krevende avveining
Hun forklarer:
- Det tar ganske lang tid, opptil et par år, før man ser den fulle effekten av rentehevingene.
Norges Bank viste seg aggressive torsdag da sentralbanksjef Ida Wolden Bache presenterte dobbel renteheving og en styringsrente på 3,75 prosent.

Ny rapport: 18 prosent sliter økonomisk
Prognosen for styringsrenta er også videre oppjustert fra forrige pengepolitiske rapport. Nå styrer den mot en foreløpig rentetopp på 4,25 prosent i løpet av høsten.
- Helt klart mulig
- Hva blir Norges Banks mest krevende oppgave framover?
- Det er jo en krevende avveiing, for jo mer du setter opp renta, jo mer øker sjansen for at inflasjonen går ned, men det gir også risiko for lavere aktivitet og nedgang i økonomien. Det er vanskelig å finne balansen, slik at vi ikke får en for hard landing.

Tok grep etter priseksplosjon: - Uunngåelig
Due-Andresen er riktignok optimistisk og mener det er oppnåelig å nå inflasjonsmålet.
- Ja, det tror jeg helt klart. I andre land ser man tegn til at inflasjonen kommer ned. Jeg er ganske sikker på at den høye renta nå vil trekke ned aktiviteten. Det gjør at man må trappe ned på forbruket, som igjen kjøler ned økonomien.