«Neste fase»: - Krever mer smerte

Ifølge eksperter vil jobben med å «friskmelde» økonomien bli pinefull. Enkelte tror det verste gjenstår.

- BLIR TØFFERE: Sjeføkonomer i inn- og utland er bredt enige om at det vil kreve skarpe verktøy for å nå inflasjonsmålet på to prosent. Foto: Lars E. Bones / Dagbladet
- BLIR TØFFERE: Sjeføkonomer i inn- og utland er bredt enige om at det vil kreve skarpe verktøy for å nå inflasjonsmålet på to prosent. Foto: Lars E. Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Neste etappe kommer til å bli tøffere, konstaterer BNP Paribas' sjeføkonom i USA, Carl Riccadonna, overfor Financial Times.

Sentralbanksjefer verden over kjemper en brutal kamp for å få inflasjonen under kontroll. Denne uka klinket både Norge, Storbritannia, Tyrkia og Sveits til med kraftige oppjusteringer av styringsrenta.

Dystre prognoser tilsier enda flere rentehopp i tida framover, for å sikre det overordnede inflasjonsmålet på to prosent.

- Må knuses

For å nå den «magiske grensa» vil det kreves skarpere verktøy enn de som er brukt hittil. Riccadonna - i likhet med flere av sine bransjekolleger - advarer om at resesjon vil være prisen å betale for å nå inflasjonsmålet.

- Neste fase krever mer smerte, og den smerten innebærer sannsynligvis en lavkonjunktur i siste halvdel av året, advarer han.

Sjeføkonom i Apollo Global Management, Torsten Slok, mener også at det må kraftigere lut til.

- Den eneste måten å få inflasjonen ned til to prosent er å knuse etterspørselen og bremse økonomien på en mer betydelig måte, sier han til avisa.

- Blir stadig verre

Sjeføkonom Kari Due-Andresen tror også at den neste fasen vil bli mer smertefull.

- Ja, nå stiger jo rentene videre. Norske husholdninger har først nå fått kjenne effekten fra bankene etter rentehevingen i mars. Det tar typisk to måneder. Etter torsdagens heving og videre renteprognose, vil den fulle effekten først vise seg for norske husholdninger ved årsskiftet. Det vil bli stadig verre, sier Due-Andresen til Børsen.

Forrige uke ble det klart at styringsrenta til Den europeiske sentralbanken (ESB) justeres opp for åttende gang på rad til 3,5 prosent. Det er den høyeste styringsrenta i de 20 landene i eurosonen på 22 år.

- Sentralbankene forsøker å trekke ned etterspørsel og aktivitet, slik at presset ikke er like stort som nå. Når renta settes opp, viser sentralbankene at de mener alvor. Jeg er imidlertid bekymret for at de tar i for hardt, fortsetter Due-Andresen.

Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen sier myndighetene gjorde feil under finanskrisen i 2008. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Krevende avveining

Hun forklarer:

- Det tar ganske lang tid, opptil et par år, før man ser den fulle effekten av rentehevingene.

Norges Bank viste seg aggressive torsdag da sentralbanksjef Ida Wolden Bache presenterte dobbel renteheving og en styringsrente på 3,75 prosent.

Prognosen for styringsrenta er også videre oppjustert fra forrige pengepolitiske rapport. Nå styrer den mot en foreløpig rentetopp på 4,25 prosent i løpet av høsten.

- Helt klart mulig

- Hva blir Norges Banks mest krevende oppgave framover?

- Det er jo en krevende avveiing, for jo mer du setter opp renta, jo mer øker sjansen for at inflasjonen går ned, men det gir også risiko for lavere aktivitet og nedgang i økonomien. Det er vanskelig å finne balansen, slik at vi ikke får en for hard landing.

Due-Andresen er riktignok optimistisk og mener det er oppnåelig å nå inflasjonsmålet.

- Ja, det tror jeg helt klart. I andre land ser man tegn til at inflasjonen kommer ned. Jeg er ganske sikker på at den høye renta nå vil trekke ned aktiviteten. Det gjør at man må trappe ned på forbruket, som igjen kjøler ned økonomien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer