Bergen:

- Nesten ikke til å tro

Munnbindpåbud, registreringsplikt og dempet musikk er noen av tiltakene som venter bergenserne den kommende tida. - Det er en fantastisk innrømmelse av at det går an å tenke kreativt i disse tider, mener bareier.

UTELIV UTE: I Bergen åpnes det for å forlenge tida gjestene kan sitte på uteserveringen, for å spre gjestene mer. Et tiltak som faller i smak hos bareier Tom Greni. Bildet er fra Bryggen i Bergen i 2018. Arkivfoto: Paul Kleiven / NTB
UTELIV UTE: I Bergen åpnes det for å forlenge tida gjestene kan sitte på uteserveringen, for å spre gjestene mer. Et tiltak som faller i smak hos bareier Tom Greni. Bildet er fra Bryggen i Bergen i 2018. Arkivfoto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag våkner bergenserne opp til et strengere smittevernregime, etter at det som omtales som «den fjerde smittebølgen» har skylt inn over vestlandshovedstaden.

- I sum er dette alvorlig. Selv om mange er vaksinert, er ikke faren over, sa fungerende byrådsleder Lubna Boby Jaffery på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Det siste døgnet er det registrert 82 nye smittede i Bergen, og det er derfor besluttet å innføre en rekke nye tiltak.

Blant annet blir det fra fredag munnbindpåbud på serveringssteder, i butikker og på arrangementer der det ikke er mulig å holde én meters avstand.

STRAMMER INN: Etter smitteøkning i Bergen blir det fra fredag innført flere innstramminger, blant annet i utelivet. Men bransjen er stort sett fornøyd: - Det verste som kan skje, er at man innfører en ny skjenkestopp som fører til en ny runde med permitteringer. Det har ikke bedriftene råd til, sier Ole Michael Bjørndal, fagdirektør for næringslivspolitikk i NHO Reiseliv. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STRAMMER INN: Etter smitteøkning i Bergen blir det fra fredag innført flere innstramminger, blant annet i utelivet. Men bransjen er stort sett fornøyd: - Det verste som kan skje, er at man innfører en ny skjenkestopp som fører til en ny runde med permitteringer. Det har ikke bedriftene råd til, sier Ole Michael Bjørndal, fagdirektør for næringslivspolitikk i NHO Reiseliv. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Prøvd i ett år

Lydnivået på steder hvor det spilles musikk, skal også justeres til et nivå som gjør det mulig for gjester å prate sammen med en meters avstand.

Det åpnes også opp for at skjenketida er lik både på utendørs- og innendørsservering, slik at gjestene blir mer spredt.

- Det er en fantastisk innrømmelse av at det går an å tenke kreativt i disse tider. Det har vi prøvd på i over ett år, å få politikerne til å skjønne at det er bedre at folk sitter ute. Det er ikke hensiktsmessig at folk blir presset inn etter klokka halv ett, sier Tom Greni, som eier utestedene Ricks og Zachen i Bergen sentrum, til Børsen.

Så fornøyd er han, at han omtaler avgjørelsen som «helt utrolig».

- Det er nesten ikke til å tro.

Bergen: Nye smittetiltak i Bergen. Video: NRK Vis mer

Greni er også strålende fornøyd med at det nå blir et krav om å registrere seg på utestedene, og er også enig i at det er viktig at musikken dempes.

- Det blir man nesten nødt til å gjøre for å ha kontroll på folk. Det samme gjelder å ha nok dørvakter og gjerder utenfor serveringene. Det må dessverre til i disse dager. Vi opplever at folk hopper over gjerder og klatrer inn vinduer, og når musikken er for høy, så begynner de å danse. Så vi er nødt til å ha tiltak, sier Greni.

Fornøyd

Også Ole Michael Bjørndal, fagdirektør for næringslivspolitikk i NHO Reiseliv, er hovedsakelig fornøyd med tiltakene.

Bjørndal viser blant annet til at utvidet skjenketid på uteservering sørger for mindre trengsel i lokalene.

- Det at man får utvidet skjenketid, er positivt fordi man sprer gjestene på et større lokale og man kan «holde på» gjestene lenger. Det kan gi økt omsetning, og det trenger serveringsstedene etter halvannet år med strenge restriksjoner. Totalen er grei og sørger for at man kan fortsette driften, uten altfor inngripende tiltak. Nå håper vi at disse tiltakene er gode nok, sier han og legger til:

- Det verste som kan skje, er at man innfører en ny skjenkestopp som fører til en ny runde med permitteringer. Det har ikke bedriftene råd til.

- Krisa ikke over

- Dette viser med all mulig tydelighet at vi ikke er ferdig med krisa. Det kommer vi ikke til å være før vi er ferdig med meteren. Alle som lever av å samle folk, kommer til å stå i dette til krisa er over. Uavhengig av hvor «normalt» vi klarer å leve, sier Rhiannon Hovden Edwards, leder for Virke kultur og opplevelser.

- Det er mange som er helt avhengige av at myndighetene følger opp med gode tiltak for næringslivet, fortsetter Edwards.

BERGEN: Onsdag ble det kjent at Helse Bergen har påvist åtte nye tilfeller av den indiske virusmutasjonen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det er viktig å ikke få spredning av denne mutasjonen. Vis mer

- Vi må være forberedt på å leve med slike tiltak en stund til?

- Det må vi leve med så lenge det er nødvendig. Så får man heller ta en diskusjon om hva som er nødvendig.

Edwards er imidlertid klar på hvilke forventninger næringslivet har til myndighetene:

- Når myndighetene pålegger noen restriksjoner, så må de også sørge for å ha kompensasjonsordninger som skaper det sikkerhetsnettet det fortsatt er behov for.

Virke har gjentatte ganger bedt regjeringen og Stortinget om å prioritere de hardest rammede aktørene først i køen, når krisehjelpen skal deles ut, samt at støtteordningen forlenges for dem som trenger det aller mest.

- Ordningene må være til stede for dem som trenger dem, med lengst mulig horisont. Vi frykter at de vil bli avviklet for tidlig, sier Virke-toppen.

Ny smittebølge

De nye tiltakene kommer på et tidspunkt hvor fire personer er innlagt på sykehus tilknyttet kommunen, og en betydelig andel av kommunens innbyggere har fått første vaksinedose.

Tallenes tale er imidlertid klar. På ei uke har Bergen kommune opplevd en dobling av smittetilfeller, fra 148 i uke 29 til 301 i uke 30, ifølge fungerende smittevernoverlege Kjell Haug.

- I den utstrekning vi opererer med bølger og nummer, må dette kunne kalles Bergens fjerde bølge, sa Haug til Dagbladet onsdag denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer