Krigen i Ukraina:

Nettangrep: - Avanserte spillere

Krigen i Ukraina har fått rekordmange norske bedrifter til å styrke forsvaret mot nettangrep.

ØKER PÅ: Telenor-sjef Sigve Brekke solgte 4000 sikkerhetspakker til små og mellomstore bedrifter bare i april. Foto: Terje Pedersen / NTB
ØKER PÅ: Telenor-sjef Sigve Brekke solgte 4000 sikkerhetspakker til små og mellomstore bedrifter bare i april. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- De fleste tror de blir hacket fordi de sitter på noen hemmeligheter. Det er feil. Du blir hacket fordi det er mulig.

Det sier sikkerhetssjef Thomas Tømmernes i Norges største IT-selskap Atea.

Han mener at Russlands krig mot Ukraina bidrar til å løfte oppmerksomheten om farene for å bli hacket. Antall henvendelser øker, men uten at Tømmernes har grunnlag for å si at fiendtlig aktivitet har eksplodert.

- Det er en konstant økende aktivitet over tid, slår han fast.

Økt trusselnivå

Noen dager etter Russlands invasjon i Ukraina hevet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterretningstrusselen fra Russland.

- Alle personer og virksomheter med informasjon eller innflytelse av verdi for Russland må regne med å være mer utsatt enn før for russiske etterretningsaktiviteter, skriver PST.

Seksjonsleder Hanne Blomberg i PST forklarte hvorfor de mente det var riktig å heve trusselnivået.

- Kontaktflatene blir færre, og dermed har de mer å vinne. Samtidig er konfliktnivået allerede høyt, og da har de mindre å tape på å drive etterretningsaktivitet, uttalte hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.