Nettgigant advarer: - Har eksplodert

Slår svindelalarm som følge av nordmenns økte netthandel.

ØKT NETTHANDEL: Som følge av stengte butikker, har netthandelen skutt i været. Nettgigant advarer om den dystre baksiden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ØKT NETTHANDEL: Som følge av stengte butikker, har netthandelen skutt i været. Nettgigant advarer om den dystre baksiden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra SSB viser at nordmenn handler på nett som aldri før.

- Bruk av kort på nett har skutt i været, mens den stedlige bruken av de internasjonale betalingskortene gikk ned. Dette har helt klart med coronatiltakene å gjøre, sier Anne Frøberg i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Børsen.

Byks

I fjor utgjorde netthandel brorparten av alle transaksjoner. Frøberg viser til noen av SSBs funn:

  • I 2. kvartal 2020 gikk 59 prosent av transaksjonene og 54 prosent av beløpet fra nordmenns internasjonale betalingskort til netthandel.
  • I samme periode i 2019 var tallene henholdsvis 43 og 41 prosent.
  • I 3. kvartal 2020 var den stedlige handelen (å fysisk dra kortet) igjen større, uten at dette satte noen demper på netthandelen. Da gikk 56 prosent av betalingene og 51 prosent av omsetningen mot nettsteder.

- Vi ser et mønster, i takt med hvordan samfunnet har åpnet og lukket seg, sier Frøberg.

Slår alarm

Samtidig viste en undersøkelse gjennomført av NorSiS at mer enn 5 prosent av befolkningen, cirka 300 000, i løpet av et år har blitt utsatt for svindel som har gitt dem økonomiske konsekvenser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer