ÅRSKONFERANSEN TIL NHO

NHO + Sp = sant

Her er bildet du aldri har sett før: Toppene i NHO og Sp i skjønn forening.

SPEKTRUM: NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.v.) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fant tonen i Oslo Spektrum før torsdagens årskonferanse i NHO. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPEKTRUM: NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.v.) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fant tonen i Oslo Spektrum før torsdagens årskonferanse i NHO. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi har mange sammenfallende interesser med Senterpartiet, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid etter å ha invitert Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Oslo Spektrum i forkant av NHOs digitale årskonferanse.

- NHO samarbeider med alle. Bedriftene trenger langsiktighet. Det som kjennetegner norsk politikk er breie forlik om hvordan vi skal utvikle Norge, sier Almlid.

SKAPE ARBEID: - Det er viktig å ha en god dialog på hvordan vil skal skape arbeidsplasser over hele landet. Derfor ville jeg stå sammen med Trygve, forteller NHO-sjef Ole Erik Almlid, på tribuneplass i Oslo Spektrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAPE ARBEID: - Det er viktig å ha en god dialog på hvordan vil skal skape arbeidsplasser over hele landet. Derfor ville jeg stå sammen med Trygve, forteller NHO-sjef Ole Erik Almlid, på tribuneplass i Oslo Spektrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Trygve Slagsvold Vedum forteller om tett samarbeid med NHO etter at pandemien rammet norsk næringsliv.

- Den siste samtalen med Ole Erik før vi vedtok krisepakka på Stortinget foregikk i firetida på natta, sier Vedum.

Stå sammen

«Jobbskaperne» er hovedtema på NHOs årskonferansen 7. januar.

- Jobbskaping er det aller viktigste i tida vi står i nå. Med 430 000 ledige i 2020 har alle kjent på hvor viktig det er å ha et arbeid å gå til. Veldig mange lokalsamfunn ble stengt ned på grunn av permitteringer og oppsigelser. Bedrifter gir liv til bygd og by, sier Ole Erik Almlid.

- Jeg kommer selv fra et lokalsamfunn og vet hva det innebærer når den store bedriften blir borte. Det er viktig å ha en god dialog på hvordan vil skal skape arbeidsplasser over hele landet. Derfor ville jeg stå sammen med Trygve, forteller NHO-sjefen.

8000 PÅMELDTE

8000 er forhåndspåmeldt til NHOs årskonferanse 2021 som foregår digitalt fra kl. 10:00 til 12:00 torsdag 7. januar.

Selda Ekiz leder konferansen fra scenen i Oslo Spektrum. Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre vil bli intervjuet av Siri Lill Mannes.

Sjeføkonom i NHO Øystein Dørum skal forklare hvorfor Norge trenger 250.000 nye jobber, mens FHI-direktør Camilla Stoltenberg og NHO-sjef Ole Erik Almlid deltar i panelsamtale om framtidas jobbskaping.

Komiker Christian Mikkelsen er hyret inn for å ta for seg digitale hersketeknikker.

Kilde: NHO

Ole Erik Almlid poengterer at 70 prosent av Norges eksportinntekter kommer fra typiske distriktsnæringer som maritim, prosessindustri, sjømat og reiseliv.

- Våre tall viser at 600 000 mennesker er ansatt i eksportrettet virksomhet, 450 000 av dem er ikke knyttet til olje og gass, sier han.

Innkjøpsmakt

Trygve Slagsvold Vedum understreker betydningen av en aktiv politikk for offentlige innkjøp, som beløper seg til 600 milliarder kroner.

- Kommuner og stat bør være bevisste på hvordan man styrker norsk næringsutvikling. Man trenger ikke å kreve at man skal kjøpe norsk, men ved å stille klimakrav kan man få mer bruk av tre, ved å stille kortreistkrav kan man få norsk granitt i gatene i Oslo. Offentlig sektor har enorm innkjøpsmakt, sier Sp-lederen.

Og fortsetter:

- Ved å stille kvalitetskrav kan vi hjelpe fram norske bedrifter over hele landet. Der har kommuner, fylker og stat vært alt for sløv, fordi vi har hatt så store olje- og gassinntekter har vi ikke vært så opptatt av det. Det må en helt annen holdning framover hvordan vi skal støtte norsk industri.

Stille strenge krav

Vedum minner om at nesten all ny industri bygger på den gamle.

- Når vi snakker om det grønne skiftet så tenker vi at det skal dukke opp nye bedrifter, men ofte er det eksisterende bedrifter som skal begynne med nye ting.

- Nesten alltid, skyter NHO-sjefen inn.

- Det er så godt å høre på deg, Trygve. Vi har spurt medlemsbedriftene våre om de vil at det offentlige skal stille strengere krav. Undersøkelsen viser at de vil det, akkurat som Trygve sier. Dagens næringsliv er bygd på skuldrene til det næringslivet vi har hatt. Og er det én ting Norge har vært gode på, så er det å ta de naturgitte fortrinnene, kombinere det med kompetanse og bygge arbeidsplasser, sier Ole Erik Almlid.

Og legger til:

- Vernediskusjonen, som har vært litt på ville veier de siste årene, utfordret dette. Derfor håper jeg at vi nå får resatt det. Vi må bruke ressursene våre. Skogen er en kjemperessurs. Alt det vi har fått fra oljen, kan vi få fra skogen. Vi skal ta ut proteiner fra tømmeret og lage fôr til oppdrettsnæringen, en av våre desidert viktigste næringer. Gjør vi det, så lager vi verdikjeder som gir oss grønne arbeidsplasser i hele Norge. Da må det offentlige stille krav som bedriftene kan realisere. Får vi til dette, så har vi 250.000 helt nye arbeidsplasser i 2030, sier Almlid.

KATASTROFE: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, slo allerede i mars alarm om hvordan coronapandemien påvirker norske bedrifter. Video: NTB Scanpix Vis mer

Utvidet permittering

Reiselivsbransjen er en av næringene som er hardest rammet av pandemien. NHO og Senterpartiet er samstemte om at permitteringsreglene må forlenges til over sommeren for å unngå oppsigelser i reiselivsbedriftene.

- Det er avgjørende at vi får iverksatt dette umiddelbart. Vi må også få redusert momsen i serveringsbransjen, for å unngå at flere restauranter knekker ryggen, sier Trygve Slagsvold Vedum.

- Poenget er at vi må ha virksomheter som betaler skatt og avgifter, men vi kan ikke ha så høye skatter og avgifter at vi ikke har bedrifter. Det må tilpasses over tid. Dynamikken i politikken har vært god i 2020. NHO har samarbeidet godt med både mindretallsregjeringen og Stortinget, sier Ole Erik Almlid.

Rekruttere folk

Trygve Slagsvold Vedum påpeker at mye av den private eksportrettede verdiskapingen i Norge foregår i distriktene, både langs kysten og i innlandet.

- Fordi bedriftene har fått lov til å bruke naturressurser ved at det er lagt til rette for det. Hvis vi skal kunne rekruttere folk til disse lokalsamfunnene, må vi ha en offentlig sektor som er tilstede i hele landet. For sterk sentralisering av offentlig sektor rammer også de private bedriftene, sier Sp-lederen.

Utenforskap

NHO-sjefen er enig.

- Norge er bygd på et privat offentlig samarbeid. Vi ser på staten som noe som skal hjelpe deg, ikke at vi har behov for en stor stat for å styre folk. Næringslivet trenger ikke almisser, men muligheter til å realisere sitt potensial ved at det offentlige legger til rette for å utløse det, sier Ole Erik Almlid.

Høsten 2020 lanserte NHO et veikart for framtidas næringsliv.

- Våre neste trekk skal skape økonomisk bærekraft ved å styrke hele næringslivet. Vi skal sørge for at coronakrisa ikke fører til mer utenforskap, sier NHO-sjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer