Avtale med Storbritannia klar

NHO-advarsel: - Unngå høyt spill

NHO-sjef Ole Erik Almlid frykter at politisk spill og ønske om kortsiktig gevinst vil stikke kjepper i hjulene for frihandelsavtalen med Storbritannia.

DETALJER: NHO-sjef Ole Erik Almlid advarer mot å blåse opp detaljer som kan sette frihandelsavtalen med Storbritannia i spill. Foto: Christian Roth Christensen
DETALJER: NHO-sjef Ole Erik Almlid advarer mot å blåse opp detaljer som kan sette frihandelsavtalen med Storbritannia i spill. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge og Storbritannia er kommet til enighet om en frihandelsavtale, ifølge NTB og NRK.

Avtalen vil bli lagt fram fredag, og den må godkjennes av Stortinget før den trer i kraft.

Den detaljen gjør at NHO-sjef Ole Erik Almlid ikke våger å slippe jubelen løs.

- Blåse opp

- Jeg er redd for at politisk spill og ønske om kortsiktig gevinst gjør at noen vil blåse opp det man eventuelt anser som negative sider i avtalen. Det vil i så fall kunne bli et høyt spill om en avtale som er utrolig viktig for Norge, sier Almlid til Børsen.

Han minner om at Storbritannia er det landet i verden som Norge har mest handel med. Etter EU er Storbritannia Norges viktigeste handelspartner.

- En frihandelsavtale med Storbritannia er helt avgjørende for Norge. Dette er den viktigste avtalen vi inngår etter EØS-avtalen, understreker NHO-toppen.

Kjøtt, fisk og ost

Forhandlingene om en frihandelsavtale med britene har gått sju måneder på overtid. Den store nøtta har vært landbruksvarer og sjømat.

Norge har kjempet for bedre betingelser for eksport av fisk og sjømat til Storbritannia, mens britene på side har fremmet offensive krav om økt tilgang til eksport av ost og kjøtt til Norge.

ÅPNER: Storbritannia åpner opp samfunnet igjen og mandag 12. april skal statsminister Boris Johnson på pub og drikke øl. Video: AP Vis mer

Innad i regjeringen skal KrF, ifølge NTB, ha holdt igjen for å beskytte norske bønder mot import av billig britisk kjøtt ost og ost.

Også i Senterpartiet er det en tydelig uttalt skepsis til å gi for mye på landbruksfeltet.

- Senterpartiet frykter at regjeringen vil prøve å haste igjennom avtalen i Stortinget og kaste norske bønder og industri under bussen, sa Sp-representant Emilie Enger Mehl i Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

Dimensjoner

Almlid minner om at avtalen altså må godkjennes av Stortinget før den endelig trer i kraft.

- For det første er det viktig at Stortinget sørger for at denne avtalen blir vedtatt før de tar sommerferie. For hver dag som går uten en ratifisert avtale, risikerer vi tapte norske arbeidsplasser i konkurranse med EU som allerede har en avtale med Storbritannia, poengterer Almlid.

NHO-sjefen har flere forventninger på lager:

- For det andre er det viktig at alle som skal stemme i denne saken, er seg bevisst hvilke dimensjoner vi snakker om. Dette er en avtale som skal sikre handel med britene i generasjoner framover. Det må veie tyngre en eventuell kortsiktig gevinst, sier Almlid.

- Det høres ut som du, uten å nevne navn, peker på Senterpartiet?

- Jeg håper virkelig at også Senterpartiet vil stemme for en god avtale, som vi jo må forutsette at dette er. Senterpartiet er opptatt av næringslivet i hele landet, og jeg er sikker på at denne avtalen er balansert, slik at både næringsindustrien og landbruket får en avtale som er til å leve med, sier Almlid til Børsen.

Mye på spill

Næringsminister Iselin Nybø (V) varslet i slutten av forrige uke at landene var «helt i sluttfasen» av forhandlingene.

Den nye frihandelsavtalen har blitt forhandlet fram fordi Storbritannia har forlatt EU. Norge hadde egentlig satt 9. oktober i fjor som frist for å komme til enighet med britene. Men det lyktes ikke, og forhandlingene har vært på overtid på grunn av tautrekkingen om landbruk.

- Den nødavtalen vi har hatt og inntil videre har med Storbritannia er solid på overtid. Norges handel med britene utgjør 208 milliarder kroner i året. Veldig mye står på spill, sier Almlid.

Bare to uker gjenstår før vårsesjonen er over, og en forlengelse av sesjonen kan nå bli nødvendig for å sikre en forsvarlig behandling av saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer