Avtale med Storbritannia klar

NHO-advarsel: - Unngå høyt spill

NHO-sjef Ole Erik Almlid frykter at politisk spill og ønske om kortsiktig gevinst vil stikke kjepper i hjulene for frihandelsavtalen med Storbritannia.

DETALJER: NHO-sjef Ole Erik Almlid advarer mot å blåse opp detaljer som kan sette frihandelsavtalen med Storbritannia i spill. Foto: Christian Roth Christensen
DETALJER: NHO-sjef Ole Erik Almlid advarer mot å blåse opp detaljer som kan sette frihandelsavtalen med Storbritannia i spill. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge og Storbritannia er kommet til enighet om en frihandelsavtale, ifølge NTB og NRK.

Avtalen vil bli lagt fram fredag, og den må godkjennes av Stortinget før den trer i kraft.

Den detaljen gjør at NHO-sjef Ole Erik Almlid ikke våger å slippe jubelen løs.

- Blåse opp

- Jeg er redd for at politisk spill og ønske om kortsiktig gevinst gjør at noen vil blåse opp det man eventuelt anser som negative sider i avtalen. Det vil i så fall kunne bli et høyt spill om en avtale som er utrolig viktig for Norge, sier Almlid til Børsen.

Han minner om at Storbritannia er det landet i verden som Norge har mest handel med. Etter EU er Storbritannia Norges viktigeste handelspartner.

- En frihandelsavtale med Storbritannia er helt avgjørende for Norge. Dette er den viktigste avtalen vi inngår etter EØS-avtalen, understreker NHO-toppen.

Kjøtt, fisk og ost

Forhandlingene om en frihandelsavtale med britene har gått sju måneder på overtid. Den store nøtta har vært landbruksvarer og sjømat.

Norge har kjempet for bedre betingelser for eksport av fisk og sjømat til Storbritannia, mens britene på side har fremmet offensive krav om økt tilgang til eksport av ost og kjøtt til Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.