Fersk undersøkelse

NHO-alarm om arbeidsimport: - Kan bli ille

Skrikende mangel på arbeidskraft og tendenser til prisvekst over normalen preger norsk næringsliv på vei ut av coronakrisa.

DEN GANG: Turistinnrykk i Bergen den siste sommeren før cornapandemien. Nå roper turistnæringa et nødrop om å få lov til å hente inn nødvendig arbeidskraft fra utlandet. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
DEN GANG: Turistinnrykk i Bergen den siste sommeren før cornapandemien. Nå roper turistnæringa et nødrop om å få lov til å hente inn nødvendig arbeidskraft fra utlandet. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det går bedre med næringslivet. Problemet sitter nå et helt annet sted. Problemet er nå mangel på arbeidskraft. Det er akutt, og det kan bli virkelig ille om det ikke blir løst lynraskt.

NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid sitter med arbeidsgiverforeningens rykende ferske medlemsundersøkelse foran seg. 3139 bedrifter har gitt sine løypemeldinger om ferden ut av coronapandemien.

Alt i alt bærer undersøkelsen bud om et næringsliv som retter et forsiktig optimistisk blikk framover. Men for en stor andel av bedriftene byr ett av coronatiltakene på betydelige utfordringer.

Slitt mest, mest rammet

- Hver femte bedrift sier at de mangler nødvendig arbeidskraft fra utlandet. Når vi ser på fordelingen mellom bransjer, så blir det ekstra ille. For de næringene som har slitt aller mest under pandemien, sliter også mest når det nå skal gjenåpnes, sier Almlid til Børsen.

Blant reiselivsbedriftene sier 38 prosent av de mangler nødvendig arbeidskraft fra utlandet. Luftfarten (33 prosent), byggenæringene (28 prosent) og mat- og drikkeprodusentene (22 prosent) ligger også over gjennomsnittet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer