NHO: Høy ledighet lenge

Veien ut av coronakrisa blir lang og tung. NHO venter høy arbeidsledighet i lang tid framover.

RAPPORT: Mange bedrifter planlegger oppsigelser og antall nye jobber er halvert sammenlignet med før coronakrisa, ifølge den ferske løypemeldinga fra NHO. Foto: NTB
RAPPORT: Mange bedrifter planlegger oppsigelser og antall nye jobber er halvert sammenlignet med før coronakrisa, ifølge den ferske løypemeldinga fra NHO. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) la i dag fram oppdaterte prognoser for utviklingen av norsk og internasjonal økonomi.

I rapporten Økonomisk overblikk anslår NHO at arbeidsledigheten vil ende på rundt 5 prosent både for 2020 og for neste år.

NHO mener at utsiktene nå er noe bedre enn ved forrige anslag i mai, da prognosene pekte i retning av en samlet nedgang i norsk økonomi på 6,5 prosent. Nedgangen i brutto nasjonalprodukt (BNP) er nå justert ned til minus 4,2 prosent.

– At økonomien har utviklet seg bedre enn ventet, bør ikke skygge over dramatikken i det som har skjedd, bemerker NHO.

Flere vil si opp

I prognosen vises det til NHOs medlemsundersøkelse fra september.

Der gir bedriftene uttrykk for en fortsatt krevende markedssituasjon, og et stort flertall venter nedgang i produksjonen

Så mange som hver fjerde bedrift sier de har planer om å si opp ansatte de neste tre månedene.

«Dette vitner om at mange bedrifter er i en situasjon der de planlegger kostnadskutt framover», heter det.

På spørsmål om planlagte investeringer neste år svarer 35 prosent av bedriftene av de vil redusere, mens bare 9 prosent vil øke investeringene.

Høy ledighet

Den registrerte arbeidsledigheten er betraktelig redusert siden toppen i slutten av mars, likevel er den fortsatt høy.

Både andelen delvis og helt arbeidsledige er om lag 2 prosentpoeng høyere enn ved inngangen til coronakrisa.

Samtidig kommer det stadig flere nye arbeidssøkere fra utdanning og ellers inn i arbeidsmarkedet. Disse fanges i liten grad opp av den registrerte statistikken.

På toppen av det hele har antall ledige stillinger blitt halvert siden før coronakrisa.

– Vi anslår derfor at AKU-ledigheten vil fortsette å stige i andre halvår av 2020. Nivået vil holde seg høyt også i 2021, før tjenestenæringene gjenopptar aktiviteten for fullt slik at arbeidsledigheten går ned i 2022, heter det i NHOs prognose.

Varer til neste sommer

NHO-rapporten peker på at spesielt tjenestenæringer som reiseliv, kultur og underholdning er ekstremt hardt rammet av smitteverntiltak.

Og selv om forbruket vårt har økt betraktelig siden april, lå vi i juli fortsatt 8 prosent lavere på husholdningens konsum enn før coronakrisa. Så hvor gjør vi av pengene våre? Vi sparer og kutter kredittkortgjeld.

– Høy sparing gir potensial for konsumvekst framover. Vi tror imidlertid det vil ta noe tid før sparingen går ned til et mer normalt nivå, anslår NHO.

Dermed vil gjeninnhentingen også for tjenestebransjene trekke ut i tid:

– En fortsatt usikker situasjon med relativt strenge smitteverntiltak tror vi vil bidra til at gjeninnhentingen i tjenestekonsumet avtar framover, og at den underliggende veksten vil være moderat til neste sommer, skriver NHO i rapporten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer