NHO: Høy ledighet lenge

Veien ut av coronakrisa blir lang og tung. NHO venter høy arbeidsledighet i lang tid framover.

RAPPORT: Mange bedrifter planlegger oppsigelser og antall nye jobber er halvert sammenlignet med før coronakrisa, ifølge den ferske løypemeldinga fra NHO. Foto: NTB
RAPPORT: Mange bedrifter planlegger oppsigelser og antall nye jobber er halvert sammenlignet med før coronakrisa, ifølge den ferske løypemeldinga fra NHO. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) la i dag fram oppdaterte prognoser for utviklingen av norsk og internasjonal økonomi.

I rapporten Økonomisk overblikk anslår NHO at arbeidsledigheten vil ende på rundt 5 prosent både for 2020 og for neste år.

NHO mener at utsiktene nå er noe bedre enn ved forrige anslag i mai, da prognosene pekte i retning av en samlet nedgang i norsk økonomi på 6,5 prosent. Nedgangen i brutto nasjonalprodukt (BNP) er nå justert ned til minus 4,2 prosent.

– At økonomien har utviklet seg bedre enn ventet, bør ikke skygge over dramatikken i det som har skjedd, bemerker NHO.

Flere vil si opp

I prognosen vises det til NHOs medlemsundersøkelse fra september.

Der gir bedriftene uttrykk for en fortsatt krevende markedssituasjon, og et stort flertall venter nedgang i produksjonen

Så mange som hver fjerde bedrift sier de har planer om å si opp ansatte de neste tre månedene.

«Dette vitner om at mange bedrifter er i en situasjon der de planlegger kostnadskutt framover», heter det.

På spørsmål om planlagte investeringer neste år svarer 35 prosent av bedriftene av de vil redusere, mens bare 9 prosent vil øke investeringene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer