NHO jubler over «anbudstilsyn»

Flere ganger i uka ringer bedriftsledere til NHO og mener seg utsatt for urettferdig konkurranse. Derfor jubler NHO nå over forslaget om et nytt «anbudstilsyn».

TILSYN, JA TAKK: NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes vil ha slutt på anbudsjuks. Bedriftsledere ringer NHO flere ganger i uka og klager på uryddige anbudsrunder. Foto: Moment Studio / NHO
TILSYN, JA TAKK: NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes vil ha slutt på anbudsjuks. Bedriftsledere ringer NHO flere ganger i uka og klager på uryddige anbudsrunder. Foto: Moment Studio / NHO Vis mer
Publisert

- Dette er en gledens dag for næringslivet. Dette har vi jobbet for i mange år, sier NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes.

Hun viser til forslaget fra konkurransedirektør Lars Sørgard om å opprette et nytt tilsyn som skal være vaktbikkje for offentlige anskaffelser, omtalt av NRK i går.

Taper enorme beløp

Konkurransetilsynet mener at samfunnet taper enorme beløp på at det ikke er reell konkurranse om oppdrag.

I de mest alvorlige tilfellene settes ikke oppdrag i stat og kommune ut på anbud i det hele tatt, men gis til utvalgte leverandører i det stille.

Sørgård viser til flere eksempler på store direkteanskaffelser det siste halve året hvor regelverket er brutt – i to bompengeselskaper og i en kommune.

Offentlig sektor kjøper inn varer og tjenester for mer enn 500 milliarder kroner hvert år. Alle oppdrag over 1,3 millioner skal utlyses på anbudsdatabasen Doffin.

I tillegg finnes et helt sett med prosedyreregler som skal sikre reell konkurranse.

- Dette er et kjempemarked for små og mellomstore bedrifter. Men svært ofte ringer bedriftsledere til NHO og sier de føler seg urettferdig behandlet i anbudsrundene. Hvis det er tilfellet, er det svært alvorlig, sier NHO-advokaten.

- Vi vet at regelverket for offentlige anskaffelser brytes ofte, og i de verste tilfellene kjøper stat og kommune inn uten å utlyse oppdrag i det hele tatt, fortsetter hun.

- Bedrifter er redde

Internasjonalt er innkjøp av varer og tjenester til offentlig sektor det mest korrupsjonsutsatte området. Gjønnes mener derfor at et anbudstilsyn også er et viktig antikorrupsjonstiltak.

- Bedriftene føler seg ofte maktesløse. De kvier seg for å klage til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa), fordi de er redde for ikke å få nye oppdrag. Små og mellomstore bedrifter har sjelden råd til å kjøre en slik sak i retten, forteller hun.

Gjønnes mener Kofa også er «tannløs», fordi nemnda ikke har makt til å stanse en kontraktsinngåelse det reises spørsmål ved.

- Et anbudstilsyn vil kunne stanse kontrakter der det reises berettiget tvil om konkurransen har foregått på riktig måte. Det vil virke forebyggende og tvinge stat og kommune til på heve kompetansen på innkjøp, sier NHO-advokaten.

Statsråden: - Utelukker ikke

I en stortingsmelding som ble lagt frem i fjor, ville ikke regjeringen ha tilsyn med offentlige innkjøp.

UTELUKKER IKKE: Men det blir ikke aktuelt nå, ifølge Iselin Nybø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTELUKKER IKKE: Men det blir ikke aktuelt nå, ifølge Iselin Nybø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

– Jeg utelukker ikke at det kan bli aktuelt på sikt, men nå vurderte vi dette i stortingsmeldingen som ble lagt fram i fjor, for mindre enn ett år siden, og da ble det konkludert med at det ikke var veien å gå på dette tidspunkt, sier næringsminister Iselin Nybø til statskanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer