NHO jubler over «anbudstilsyn»

Flere ganger i uka ringer bedriftsledere til NHO og mener seg utsatt for urettferdig konkurranse. Derfor jubler NHO nå over forslaget om et nytt «anbudstilsyn».

TILSYN, JA TAKK: NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes vil ha slutt på anbudsjuks. Bedriftsledere ringer NHO flere ganger i uka og klager på uryddige anbudsrunder. Foto: Moment Studio / NHO
TILSYN, JA TAKK: NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes vil ha slutt på anbudsjuks. Bedriftsledere ringer NHO flere ganger i uka og klager på uryddige anbudsrunder. Foto: Moment Studio / NHO Vis mer
Publisert

- Dette er en gledens dag for næringslivet. Dette har vi jobbet for i mange år, sier NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes.

Hun viser til forslaget fra konkurransedirektør Lars Sørgard om å opprette et nytt tilsyn som skal være vaktbikkje for offentlige anskaffelser, omtalt av NRK i går.

Taper enorme beløp

Konkurransetilsynet mener at samfunnet taper enorme beløp på at det ikke er reell konkurranse om oppdrag.

I de mest alvorlige tilfellene settes ikke oppdrag i stat og kommune ut på anbud i det hele tatt, men gis til utvalgte leverandører i det stille.

Sørgård viser til flere eksempler på store direkteanskaffelser det siste halve året hvor regelverket er brutt – i to bompengeselskaper og i en kommune.

Offentlig sektor kjøper inn varer og tjenester for mer enn 500 milliarder kroner hvert år. Alle oppdrag over 1,3 millioner skal utlyses på anbudsdatabasen Doffin.

I tillegg finnes et helt sett med prosedyreregler som skal sikre reell konkurranse.

- Dette er et kjempemarked for små og mellomstore bedrifter. Men svært ofte ringer bedriftsledere til NHO og sier de føler seg urettferdig behandlet i anbudsrundene. Hvis det er tilfellet, er det svært alvorlig, sier NHO-advokaten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer