NHO krever at staten tar regninga for karantene

NHO reiseliv krever at staten tar regninga for at ansatte i reiselivsbedrifter må i karantene.

KANSELLERINGER: NHO Reiseliv krever at staten tar regninga når ansatte i reiselivet må i karantene. Foto: Lefteris Karagiannopoulos / Reuters / NTB scanpix
KANSELLERINGER: NHO Reiseliv krever at staten tar regninga når ansatte i reiselivet må i karantene. Foto: Lefteris Karagiannopoulos / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I en pressemelding skriver NHO reiselivs direktør Kristin Krohn Devold at staten må gå inn for å dekke arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering, for å skjerme bedriftene fra mulig konkurs.

De siste dagene har en lang rekke bedrifter varslet permitteringer, som følge av coronaviruset.

- Reiselivets viktigste krav er at staten umiddelbart tar midlertidig ansvar for lønnsplikt i arbeidsgiverperioden på 15 dager, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Tidligere mandag varslet blant annet Nordic Choice Hotels at flere hundre ansatte kan bli permittert på grunn av viruset.

Krever handling raskt

- Hvis regjeringen er interessert i å beholde de 175 000 arbeidsplassene i norsk reiseliv de neste åra, så må man gjøre noe raskt. Vi må dessuten sikre at flynæringen kommer seg gjennom denne krisen, skriver Krohn Devold i pressemeldinga.

NHO frykter at viruset kan påvirke reiselivsnæringen i lang tid framover.

- Vi må sørge for at den dagen korona er på retur, at vi fortsatt har et livskraftig reiseliv i Norge. Vi etterlyser at myndighetene nå fortløpende vurderer tiltak. Det handler om å opprettholde sysselsetting rundt omkring i landet, skriver Krohn Devold.

Virke ber om hjelp

Også Virke ber staten om å ta ansvar for å berge reiselivsbedriftene.

De frykter også at de mange avbestillingene kan ha store konsekvenser for reiseliv, konsert- og eventarrangører.

– Vi må sette inn tiltak nå for å hjelpe disse bedriftene, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke til NTB.

SAS bekrefter smitte

Tidligere mandag bekreftet SAS at de hadde hatt tilfeller av smitte om bord på sine fly.

- Ja, i SAS har vi medarbeidere som er smittet og vi har medarbeidere i karantene. Dette er håndtert i tråd med helsemyndighetenes råd og anbefalinger, sier John Eckhoff, pressesjef i SAS til Børsen.

SAS kansellerte også i dag over 2000 flyavganger.

Choice varsler permitteringer

Hotellgiganten Nordic Choice varslet også at det på grunn av lavere etterspørsel, kan bli permitteringer.

- Noen av våre hoteller har i dag varslet sine ansatte om at det kan bli permitteringer. Ingen er ennå permittert, men om situasjonen ikke snur vil vi dessverre måtte gå til det skrittet. Og omfanget kan bli flere hundre som berøres, sa konserndirektør Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels til Børsen tidligere i dag.

Han sier at de nå prøver å gjøre permitteringene så skånsomt som mulig, og i samarbeid med de ansatte.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer