NHOs årskonferanse

NHO legger seg flat

22 servitører under NHOs prestisjekonferanse jobbet på dugnad, bekrefter Oslo Spektrum. Pengene gikk direkte til et firma knyttet til Brunstad Kristelige Menighet.

ELITESAMLING: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jonas Gahr Støre er blant gjestene NHO-direktør Ole Erik Almlid inviterer til gigantsamling for Norges elite i Oslo Spektrum. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
ELITESAMLING: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jonas Gahr Støre er blant gjestene NHO-direktør Ole Erik Almlid inviterer til gigantsamling for Norges elite i Oslo Spektrum. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • 22 servitører jobbet uten at de skal ha fått lønn under NHOs prestisjekonferanse i Oslo Spektrum.
  • Pengene gikk til et firma knyttet til Brunstad Kristelige Menighet.
  • NHOs administrerende direktør, Ole Erik Almlid, uttrykker at dette er uakseptabelt og at NHO burde ha vært informert.
  • Han lover at dette ikke vil skje igjen.
  • Oslo Spektrum bekrefter at servitørene jobbet på dugnad.

Samfunnstoppene står i kø for å komme inn på NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum. Utvalgte gjester inviteres dessuten til den prestisjefylte middagen på kvelden.

I tillegg til faglig påfyll i form av foredrag og debatter, trakteres 1300 deltakere med mat og drikke fra tidlig morgen til seint på kvelden.

Børsen kan nå avsløre at servitører under årets NHO-konferanse skal ha jobbet uten å få en krone på kontoen.

22 servitører hadde signert på en frivillighetserklæring om at de avsto fra lønn, opplyser leder for kommunikasjon og samfunnskontakt hos Oslo Spektrums eierselskap, Nova Spektrum, Iman Winkelman.

Ifølge han skulle den tilfalle Adal Multiservice AS. Selskapet eies av den ideelle Stiftelsen Dal Gård, et dugnadsselskap knyttet til Brunstad Kristelige Menighet (BKM) - også kjent som Smiths venner.

Vårt Land omtalte også saken mandag ettermiddag.

- Ikke greit

Direktoratet for Arbeidstilsynet har tidligere, i en annen sak, vurdert at BKMs dugnadsvirksomhet er lovlig organisert.

Adal multiservice er forelagt innholdet i denne saken og NHOs bekymringer.

- Vi har en helt ordinær avtale med Oslo Spektrum, og har full åpenhet der oppdragsgiver er godt kjent med at vi benytter frivillige, sier styreleder Mathias Vetsch i Adal Multiservice til Børsen.

NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid nøler ikke med å legge seg flat.

- Dette er ikke greit. Dette er en type frivillig arbeid vi ikke ønsker å benytte oss av. NHO er veldig opptatt av at det skal være ryddige og ordentlige arbeidsvilkår. Derfor er dette en uheldig sak, sier Almlid til Børsen.

BEKLAGER: - Skulle ikke ha skjedd, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid om dugnadsarbeidet på NHOs årskonferanse og festmiddag om kvelden. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
BEKLAGER: - Skulle ikke ha skjedd, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid om dugnadsarbeidet på NHOs årskonferanse og festmiddag om kvelden. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Oslo Spektrum er hovedleverandør for arrangementet som hvert år samler næringslivstopper, ledere fra offentlig sektor, eksperter, toppolitikere og journalister. Flere underleverandører hyres inn for arrangementet.

Som oppdragsgiver har NHO et ansvar for å ettergå hele leverandørkjeden.

- Vi burde ha visst om dette, men jeg hadde også forventet at Oslo Spektrum uoppfordret hadde gjort oss oppmerksom på det. Jeg skulle veldig gjerne ønsket av vi hadde visst om det, for da kunne vi satt foten ned, sier Almlid.

- Er det litt pinlig? Eller flaut?

- Når vi, av alle, trår feil her, så er det en påminnelse om betydningen av å gjøre aktsomhetsvurderinger i hele leverandørkjeden.

NHO presiserer at ifølge Spektrum har alle arbeidstakere, både egne og innleide, hatt en timelønn tilsvarende allmenngjort minstelønn eller bedre.

Ifølge NHO tilsvarer også «lønnen» de frivillige har mottatt, tariff.

Almlid: - Jeg beklager

Almlid har følgende beskjed til de utvalgte gjestene som koste seg med fingermat, vin og annet drikke under årskonferansemiddagen:

- Dette var ukjent for oss. Det burde ikke ha skjedd. Vi skal ikke benytte oss av denne type arbeid på våre arrangementer. Jeg beklager at det har vært brukt slik arbeidskraft. Men nå retter vi opp. Vi skal ikke ha det sånn, og vi skal ikke gjøre det mer, lover Almlid.

Gjermund Løyning er områdedirektør for regioner og samfunn i NHO, og hadde ansvaret for årskonferansen. Han sier at NHO tar grep for å unngå reprise:

- Vi ser at vi kunne vært tydeligere i vår kontrakt med Oslo Spektrum. Det tar vi med oss som en lærdom framover, sier han.

Løyning legger til at frivillighet i seg selv ikke er et problem som sådan.

- Frivillighet er en viktig del av den norske samfunnsmodellen. Men da må det skje åpent og være klargjort på forhånd. Her skjedde det i et marked hvor det opererer kommersielle aktører og uten at vi visste om det.

- Kan det gi urettferdig konkurranse i et kommersielt marked?

- Hvis dette går inn som en del av et kommersielt marked, så kan det være konkurransevridende. Det kommersielle markedet må fungere på like vilkår, fastslår Almlid.

Skjedde også i 2023

Iman Winkelman i Nova Spektrum opplyser at Adal multiservice var ett av tre innleide firmaer som sto for servering under NHO-konferansen, i tillegg til Spektrums eget personale.

- Adal Multiservice har levert serveringstjenester av høy kvalitet til oss gjennom flere år. Vi vil for framtida være åpen overfor våre kunder om hvem som er våre aktuelle underleverandører, slik at våre kunder kan være med og påvirke hvem vi benytter for det enkelte arrangement, uttaler han.

Winkelman opplyser at dugnadsbedriften også stilte med servitører under NHOs årskonferanse i 2023.

DIALOG: Iman Wilkelman i Stifelsen Nova Spektrum sier det er god dialog mellom dem og NHO. Foto: Nova Spektrum
DIALOG: Iman Wilkelman i Stifelsen Nova Spektrum sier det er god dialog mellom dem og NHO. Foto: Nova Spektrum Vis mer

- Kan Adals virksomhet i et kommersielt marked og med frivillige som avstår fra lønn, føre til urettferdig konkurranse?

- Adal Multiservice opererer under ordinære markedsmessige forutsetninger overfor oss. De ligger prismessig på samme nivå som andre virksomheter i samme bransje.

Winkelman svarer følgende på Børsens spørsmål om hvorfor ikke Spektrum anså det som potensielt problematisk å benytte en frivillighetsaktør på et oppdrag for NHO.

- For oss er kvalitet viktigste vurderingskriterium ved valg av leverandør. Leverandøren har i tillegg gitt oss dokumentasjon på at de frivillige selv har samtykket til å avstå fra vederlag for utført arbeid. Disse forholdene gjorde at det ikke ble foretatt en egen vurdering rundt bruk av leverandøren til NHOs årskonferanse.

Winkelman vil ikke svare på hvilke andre arrangement Adal Multiservice har jobbet på for dem, men opplyser at Oslo Spektrum benyttes av både næringslivet, organisasjonslivet, kulturlivet og offentlig sektor. Av konkurransemessige hensyn ønsker han heller ikke å opplyse hvilket beløp dugnadsbedriften har fakturert.

- Ønsket ikke lønn

Styreleder Mathias Vetsch i Adal Multiservice sier videre:

- Frivillig innsats er en viktig bærebjelke i foreningslivet både innen idrett og kirkeliv. Både fotball- og håndballklubber er ofte avhengige av dugnadsjobber for å tjene penger til sin drift. Alt overskuddet i Adal Multiservice går til vårt lokale kristne arbeid i Horten, blant annet til aktiviteter for ungdom.

Direktoratet for Arbeidstilsynet avgjorde i 2020 at virksomhetene i Smiths venners dugnadsselskaper er organisert på lovlig vis.

Avgjørelsen falt etter at menigheten hadde klaget inn et pålegg fra Arbeidstilsynet der det het at de frivillige arbeiderne måtte få lønn og skriftlige arbeidskontrakter.

Daværende styremedlem i Brunstad Christian Church (BCC), Finn Åge Ødegård, uttalte i en pressemelding fra BCC at de var glade for denne avklaringen.

- Vi setter stor pris på direktoratets bekreftelse på at vår måte å organisere de frivilliges store engasjement er lovlig, uttalte han.

Videre het det blant annet at uenigheten med Arbeidstilsynet knyttet seg til om frivillig arbeid skal underlegges de øvrige bestemmelsene i arbeidsmiljøloven, herunder plikt til å utbetale lønn etter allmenngjøringsforskriften.

- Dette til tross for at de frivillige jobbet til inntekt for ideell virksomhet, og heller ikke ønsket lønn.