NHO Luftfart vil åpne for svenske mellomlandinger

Svensker og reisende fra en rekke land får ikke mellomlande med flybytte på Gardermoen. Regelverket framstår som uklart og ulogisk, mener NHO Luftfart, som har skrevet brev til Justisdepartementet med håp om endring i fastsatt forskrift.

BER OM UNNTAK: Svensker og reisende fra en rekke land kan ikke reise i transfer via OSL. Det medfører store problemer, både operativt og økonomisk, mener NHO Luftfart. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BER OM UNNTAK: Svensker og reisende fra en rekke land kan ikke reise i transfer via OSL. Det medfører store problemer, både operativt og økonomisk, mener NHO Luftfart. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. juli tredde ny midlertidig lov om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen, og tilhørende forskrift, i kraft.

Den nye loven innebærer at utenlandske statsborgere, med unntak av borgere og utlendinger med oppholdstillatelse i Finland, Danmark, Island, Grønland, Færøyene og Åland, som mellomlander i Norge for transitt videre, såframt de ikke er på vei til sitt faste bosted, risikerer bortvisning.

Det betyr at reisende fra en rekke land, blant dem Sverige, ikke kan reise i såkalt transfer via Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL). Lettere forklart mellomlanding med bytte av fly.

NHO Luftfart mener at dette er feil, og at svensker med flere bør kunne foreta transfer-flyginger uten at det skal utgjøre smittefare på lufthavna.

- Slik myndighetene praktiserer regelverket nå, kan ikke svensker reise i transfer via Gardermoen. Regelverket skiller mellom transfer (bytte av fly) og transitt (sitte på samme fly), og da aksepteres ikke reisende fra land med innreisebegrensninger i Norge å bytte fly på Gardermoen, sier administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.