NHO Luftfart vil åpne for svenske mellomlandinger

Svensker og reisende fra en rekke land får ikke mellomlande med flybytte på Gardermoen. Regelverket framstår som uklart og ulogisk, mener NHO Luftfart, som har skrevet brev til Justisdepartementet med håp om endring i fastsatt forskrift.

BER OM UNNTAK: Svensker og reisende fra en rekke land kan ikke reise i transfer via OSL. Det medfører store problemer, både operativt og økonomisk, mener NHO Luftfart. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BER OM UNNTAK: Svensker og reisende fra en rekke land kan ikke reise i transfer via OSL. Det medfører store problemer, både operativt og økonomisk, mener NHO Luftfart. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. juli tredde ny midlertidig lov om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen, og tilhørende forskrift, i kraft.

Den nye loven innebærer at utenlandske statsborgere, med unntak av borgere og utlendinger med oppholdstillatelse i Finland, Danmark, Island, Grønland, Færøyene og Åland, som mellomlander i Norge for transitt videre, såframt de ikke er på vei til sitt faste bosted, risikerer bortvisning.

Det betyr at reisende fra en rekke land, blant dem Sverige, ikke kan reise i såkalt transfer via Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL). Lettere forklart mellomlanding med bytte av fly.

NHO Luftfart mener at dette er feil, og at svensker med flere bør kunne foreta transfer-flyginger uten at det skal utgjøre smittefare på lufthavna.

- Slik myndighetene praktiserer regelverket nå, kan ikke svensker reise i transfer via Gardermoen. Regelverket skiller mellom transfer (bytte av fly) og transitt (sitte på samme fly), og da aksepteres ikke reisende fra land med innreisebegrensninger i Norge å bytte fly på Gardermoen, sier administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, til Børsen.

ADMINISTRERENDE DIREKTØR: Torbjørn Lothe i NHO Luftfart. Foto: NHO Luftfart
ADMINISTRERENDE DIREKTØR: Torbjørn Lothe i NHO Luftfart. Foto: NHO Luftfart Vis mer

- Kritisk gjenoppbyggingsfase

NHO Luftfart har sendt en henvendelse til Justisdepartementet om saken, og håper at myndighetene raskt endrer forskriften.

«NHO Luftfart har blitt gjort oppmerksom på utfordringer som SAS og Norwegian nå opplever på OSL ifm. svenske passasjerer som skal i transfer på OSL, men som nå har blitt nektet innreise i grensekontrollen – og som i stedet blir pålagt å reise tilbake til Sverige», heter det i brevet sendt 30. juni, som Børsen har fått tilgang på.

I brevet peker NHO Luftfart på at flyselskapene befinner seg i en dyp økonomisk krise som følge av de smitteverntiltak som er innført både i Norge og de fleste andre land som et resultat av Covid-19.

«(...) Bransjen er nå i en første kritisk gjenoppbyggingsfase der man er nødt til å tilpasse ruteprogrammet slik at man i størst mulig grad kan fylle flyene som rent faktisk opererer. Et resultat av dette er at både Norwegian og SAS har tilpasset driften på en slik måte at OSL i større grad vil måtte fungere som et transferpunkt enn i en normalsituasjon», heter det i brevet.

TOMT: Gardermoen flyplass en lørdag i juni.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TOMT: Gardermoen flyplass en lørdag i juni. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Uklart og ulogisk

NHO Luftfart skriver videre at regelverket medfører store problemer for selskapene og de reisende, både operativt og økonomisk.

«Selskapene har solgt et stort antall transferbilletter med den forståelse at transfer vil være tillatt for reiser også til Norge – spesielt fordi transfer tillates andre vei. Det framstår som uklart og ulogisk å ha en slik begrensning for transferpassasjerer til Norge all den tid bortvisningsforskriften har et unntak for EØS-borgere og deres familiemedlemmer «som har behov for å reise gjennom Norge for å komme seg hjem», jf. bortvisningsforskriften § 2a bokstav b. (...) Smittevernsmessig har vi problemer å se hva som skiller disse gruppene», heter det i brevet.

ÅPNER: - Vi åpner Norge. Vi gjør det sammen, kontrollert og over tid, sier statsmininster Erna Solberg. Vis mer

NHO Luftfart viser til at dersom praktiseringen av regelverket opprettholdes, vil flyselskapene måtte kansellere et stort antall flyreiser med de økonomiske ringvirkningene dette gir.

De ber med bakgrunn i dette om at Justisdepartementet snarlig vurderer om ordlyden i forskriften kan justeres slik at unntaket gjelder både for transitt- og transferpassasjerer som kan vise gyldig billett til endelig destinasjonssted samme dag.

Børsen har vært i kontakt med Justisdepartementet for en kommentar til denne saken. I en e-post skriver departementet:

- Justis- og beredskapsdepartementet har mottatt brevet fra NHO Luftfart. Brevet er til vurdering i departementet og vil bli besvart så raskt det lar seg gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer