NHO og Virke avlyser julebord

Julebordene som både NHO og Virke skulle hatt nå fredag kveld, er avlyst. Samtidig oppfordrer hovedorganisasjonene andre til ikke å avlyse sine julebord.

JULEBORD: NHO-direktør Ole Erik Almlid, næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen om hva som skjer med deres julebord. Foto: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg hadde gledet meg masse til å samle medarbeiderne til festlig sammenkomst i NHO-bygget. Men vi er så uheldig at vi er over 100 ansatte, så vi har måttet avlyse julebordet vi skulle hatt nå i kveld, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid til Børsen.

Samtidig rykket administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold ut med en sterk oppfordring til Oslo-borgere:

- Ikke avlys helt lovlige julebord, konferanser og arrangementer. Hver eneste restaurant trenger de kundene de kan få. Ta på munnbind og smil, ikke avlys, sier Devold til Børsen.

Reglene må følges

NHOs toppsjef Ole Erik Almlid avviser at Næringslivets Hovedorganisasjon på denne måten motarbeider seg selv.

- Dere oppfordrer andre til ikke å avlyse, samtidig som dere avlyser selv. Hvordan henger det på greip?

- Vi oppfordrer ingen til å bryte reglene. Og fordi vi er over 100 personer, hadde vi ikke noe annet valg. Dessuten kan jeg her og nå love at det blir NHO-julebord så fort det er mulig å gjennomføre.

- Krohn Devold oppfordrer alle som har arrangementer med flere enn hundre deltakere til å dele seg opp. Ble det vurdert?

AVLYST: NHO oppfordrer til ikke å avlyse julebordet, men toppsjef Ole Erik Almlid må selv ta grep fordi de er for mange. Foto: Heiko Junge / NTB
AVLYST: NHO oppfordrer til ikke å avlyse julebordet, men toppsjef Ole Erik Almlid må selv ta grep fordi de er for mange. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- De nye retningslinjene kom torsdag ettermiddag og julebordet skulle ha vært fredag kveld, blant annet med gester som skulle fly inn fra regionkontorene. Det ble rett og slett ikke praktisk mulig å dele opp arrangementet. Men NHO er helt enige med seg selv her, jeg deler oppfordringen om å dele opp store arrangementer der det er mulig, sier Almlid.

- Pust med magen

Fredag ettermiddag sto Almlid side om side med Virke-topp Ivar Horneland Kristensen, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Samtlige understreket at coronatiltakene regjeringen innførte torsdag kveld, ikke betyr det samme som at samfunnet er stengt ned.

KORT: Her blir Raymond Johansen lei under pressekonferansen om corona. Vis mer

- Det er ingen ny nasjonal nedstenging. Vi har innført tiltak for å redusere smittespredningen. Men folk må puste med magen og senke skuldrene litt. Følg retningslinjene og vær litt forsiktige, men bruk servicetilbudene, gå ut og spis, gå på kino, så skal vi komme gjennom dette sammen, sier Vestre.

Nærings- og fiskeridepartementet er i den heldige situasjonen at de rakk å ha årets julebord før reglene om maksimalt 100 gjester ble innført i Oslo og nabokommunene.

- Så skulle vi hatt en markering for alle som jobber i departementet. Men fordi vi er for mange, blir den utsatt til neste år, sier Vestre til Børsen.

Virke kjører avdelingsvis

Hovedorganisasjonen for handels- og servicenæringen, Virke, organiserer mange av de som er hardest rammet av de nye tiltakene.

AVLYSER: - Bruk byen, oppfordrer Virke-topp Ivar Horneland Kristensen, næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og NHO-sjef Ole Erik Almlid. Samtlige må imidlertid selv avlyse sine planlagte julebord. Foto: Heiko Junge / NTB
AVLYSER: - Bruk byen, oppfordrer Virke-topp Ivar Horneland Kristensen, næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og NHO-sjef Ole Erik Almlid. Samtlige må imidlertid selv avlyse sine planlagte julebord. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Virke-topp Kristensen tegner et dystert bilde der flere medlemsbedrifter forteller om avbestillinger i stort monn og sviktende omsetning.

Men heller ikke på dette hovedkontoret blir det noe av julebordet som var planlagt nå i kveld.

- Vi har dessverre måtte avlyse vårt julebord, fordi vi er over 100 personer.

- Dere vil gjerne at flest mulig har julebord, men avlyser selv. Hvilken signaleffekt er det?

- Alle som kan holde julebord, bør gjøre det. Vi følger reglene. Jeg skule gjerne hatt julebord, og det er beklagelig å måtte avlyse, men antallsreglene gir oss ikke noe valg.

Han legger til at leverandøren får betalt etter avtalen.

ANBEFALINGER: Regjeringen skjerpe de nasjonale anbefalingene i forbindelse med smitteøkningen. Video: Regjeringen Vis mer

- Også forsøker vi å legge til rette for avdelingsvise julelunsjer, understreker han.

Oppdatering: Julebordet i Virke ble ikke avlyst på grunn av antall påmeldte, men på grunn av smitte blant ansatte, opplyser kommunikasjonssjef i Virke, Maria Østerhus Lobo.

- I etterkant av dagens møte med næringsministeren sa administrerende direktør i Virke Ivar Horneland Kristensen at Virkes julebord ble avlyst på grunn av restriksjoner knyttet til antall påmeldte. Det medfører ikke riktighet da grunn for avlysning var smitte blant ansatte.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier til Børsen at de ikke har noe stort julebord, så der i gården er det heller ikke noe å avlyse.

Gir bort maten

Maten som allerede var bestilt inn til NHOs julebord, blir gitt bort til Frelsesarmeen, understreker Almlid.

- Det er en fattig trøst, men noen andre får glede av den, og vi slipper å kaste mat, sier han til Børsen.

Møller Mobility Group tar et tilsvarende grep, og oppfordrer alle som har mulighet og råd til å gjøre det samme:

- Serveringsbransjen settes i en meget vanskelig situasjon enda en førjulstid, når flere store arrangementer og julebord nå avlyses. Vi ønsker å vise vår solidaritet, så vi kompenserer arrangørene for vårt julebord med en halv million kroner. Avtalen er at de lager maten vi har bestilt, også leveres den til Kirkens Bymisjon, sier konsernsjef Petter Hellman til Børsen.

TILTAK: Regjeringen presenterte torsdag nye regionale tiltak i Oslo og flere kommuner i Viken og Innlandet. Tiltakene blir gjeldene fra midnatt natt til fredag 3. desember. Vis mer

De skulle hatt 340 gjester på hovedkontorets julebord, og kom fram til at det ble praktisk umulig å dele opp arrangementet på kort varsel.

- Vi har jo hatt løpende diskusjoner gjennom hele uka om vi skulle avlyse eller ikke. Når de nye retningslinjene kom torsdag kveld, var det ikke noe å lure på. Omtrent samtidig ble ideen unnfanget om å la bestillingen på mat stå, og at vi skulle gi den bort til veldedig formål. Dermed får kokkene og andre innleide betalt, og vi kan samtidig glede en tredjepart, sier Hellman.

Fra før har blant annet byrådet i Oslo, Helsedirektoratet, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet avlyst sine julebord.

Stortinget har avlyst alle sine arrangement fram til jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer