NHO-sjefen: - Jeg har aldri gått så langt før

Oljenasjonen Norge har verdens beste forutsetninger for å innfri Parisavtalens mål om klimakutt. Men da må politikerne våkne, tordner NHO-direktør Ole Erik Almlid.

KUTTEKLAR: Næringslivet er motoren for å nå målene om kutt i CO₂-utslipp, mener NHO-direktør Ole Erik Almlid. Han etterlyser CO2-fond og flere andre grep fra politikerne. Foto: NTB scanpix
KUTTEKLAR: Næringslivet er motoren for å nå målene om kutt i CO₂-utslipp, mener NHO-direktør Ole Erik Almlid. Han etterlyser CO2-fond og flere andre grep fra politikerne. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Vi står overfor en enorm klimautfordring. Alle ser at det må gjøres noe. Men den store utfordringen nå er at norske bedriftsledere har en langt større erkjennelse av dette enn politikerne, hevder Almlid.

Han representerer 28 000 bedrifter som sysselsetter nær 600 000 årsverk. Næringslivets Hovedorganisasjon er den største og viktigste interesseorganisasjonen for bedrifter i Norge.

Almlid er overbevist om at Norge vil klare Paris-avtalens mål om å kutte 40 prosent av CO₂-utslippene innen 2030. Samtidig vil det bli skapt titusenvis av nye arbeidsplasser.

Dette vil være et sentralt tema på NHOs årskonferanse i januar, røper han.

Men først må altså politikerne vekkes. I dette intervjuet går han ifølge seg selv lenger enn han noen gang har gjort tidligere.

Næringslivets logikk

Næringslivet er motoren for å nå målene om kutt i CO₂-utslipp. Problemet er at politikerne tenker kortsiktig og er for opptatt av å markere seg. Det rammer bedriftenes behov for langsiktighet og forutsigbarhet, mener NHO-direktøren.

- Politikkens logikk er kortsiktig og nasjonal. I klimapolitikken innebærer det at politikere stadig kaster ut nye tall, nye målsettinger og nye ambisjoner om kutt. De overbyr hverandre. Og - utrolig nok - diskuteres det stadig når vi skal stenge oljekrana, sier Almlid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer