- I den grad vi trenger ytterligere dokumentasjon på at krisa fortsatt er høyst reell og alvorlig - og den rammer et bredt spekter av næringer, så har vi det her.
NHO-sjef Ole Erik Almlid er bekymret etter at han har fått inn tallene fra NHOs ferskeste medlemsundersøkelse.
I kjølvannet av regjeringens nasjonale innstramminger i smittevernreglene, og de regionale innstrammingene i Oslo og Bergen, sendte NHO ut en spørreundersøkelse til sine medlemmer, for å kartlegge hvordan de nye innstrammingene påvirker dem.

Utelivsgigant fortviler: - Blytungt
Stor usikkerhet
Svaret er nedslående:
53 prosent oppgir at kunder henviser til usikkerhet omkring smittebildet og smitteverntiltak når de kansellerer bestillinger eller ordre.
- 53 prosent mener påbud om hjemmekontor påvirker bedriftens kostnader.
- 46 prosent tror påbud om munnbind i offentlig rom påvirker omsetningen.
- 62 prosent mener påbudet om maks 10 nærkontakter påvirker bedriftens omsetning.
Også her er det enkeltbransjer som er hardere rammet enn andre. For eksempel sier hele 87 prosent av reiselivsbedriftene at smitteverntiltak og bekymringer for smittebildet som helhet blir oppgitt som grunn til kanselleringer.
- Bekymringen er stor hos bedriftene. Over halvparten sier nå at de opplever kanselleringer, og det er alvorlig nok i seg selv, sier Almlid til Børsen.
Innenfor industri, bygg og anlegg og olje og gass opplever over halvparten at nye karanteneregler for utelandsk arbeidskraft gir økte kostnader.

Stenger utesteder: - Ikke verdt det
Krever forsterket kompensasjonsordning
Derfor krever nå NHO at regjeringen forsterker kompensasjonsordningen for reiselivet på fire punkter:
- Kompensasjonsordningen bør gjelde for hele næringslivet.
- Kompensasjonsgraden må økes fra 50 til 70 prosent.
- Ordningen må forlenges og gjelde inn i 2021.
- Taket for ordningen må heves fra 10 millioner til 80 millioner kroner pr. selskap pr. måned.
- Det er kritisk i mange bransjer, og spesielt i reiselivet. Denne kompensasjonsordningen bør være generell og gjelde alle bransjer, sier Almlid, som har følgende klare oppfordring til regjeringen og Stortinget.
- Vi må tilbake til ordningen fra mars og april. Da ble det vedtatt en kompensasjonsordning som var bra, som virket og som hjelper norsk næringsliv. Vi må tilbake til den ordningen vi vet virker.
- Må redde sunne bedrifter
Almlid peker på at de nye restriksjonene også påvirker bedriftenes kostnader, i tillegg til at de opplever kanselleringer og stor usikkerhet.
- Vi er tilbake til smittetall som vi så i mars, med den ekstra dimensjonen at alle nå har tatt innover seg at dette tar tid, mens man i mars trodde det ville gå fort over.
- Dette kommer etter en periode der mange har sett en del mer lys i tunnelen, så oppgittheten brer seg nå. Derfor er forutsigbarhet så viktig, så man holder løpet ut. Sunne bedrifter må komme seg gjennom krisa.
Almlid mener at ordningen må forlenges, slik at den varer til påske neste år.
Fredag ettermiddag la næringsminister Iselin Nybø fram forslag om styrking av kompensasjonsordningen. Der kommer de NHOs krav litt i møte, men de innfrir ikke ønskene fullt ut.
Det er næringslivet i Oslo som er særlig rammet av de nye restriksjonene, viser undersøkelsen til NHO. 69 prosent av bedriftene mener påbudet om hjemmekontor vil påvirke omsetningen, mens 62 prosent oppgir at avbestillinger og kanselleringer har blitt begrunnet med smittevernhensyn.
Spesielt den siste uka har det ene ropet etter hjelp avløst det andre i næringslivet.

«Snikmord av hele bransjen»
Står til stryk
Onsdag klasket Astrid Bergmål i Virke Reiseliv til mot regjeringen. Til Børsen uttalte hun at regjeringens planer for reiselivet neste år står til stryk.
- Vår bransje har tatt den største støyten av alle under pandemien. Bedriftene spiser opp egenkapitalen, permitterer og sier opp folk. Og fra nyttår overlates reiselivet til seg selv. Denne manglende viljen fra regjeringen til å gi virksomhetene forutsigbarhet er helt uforståelig, sa Bergmål.
I utelivsbransjen har flere store aktører varslet at de må stenge dørene. Paal Mangerud, som er medier og sitter i styret i konsertstedet Blå, Internasjonalen, Bonanza og Feber, sa at de siste restriksjonene nærmest er kroken på døra.
- Jeg mener dette er et yrkesforbud. Som politiker burde man heller si det som det er og heller stenge oss helt ned, for dette er å blø sakte i hjel, sa Mangerud.

Stenger dørene mandag
- Frustrasjon og desperasjon
På torsdag kom også beskjeden om at det legendariske konsertstedet Blå etter jul stenger dørene for kulturarrangementer for første gang på 22 år.
- Som følge av de siste presiseringer fra regjeringen og de skjerpede kravene fra Oslo kommune, så er det dessverre ikke lenger økonomisk forsvarlig å holde Blå åpent for kulturarrangementer, skriver styret på Blås Facebook-side.
NHO-sjefen føler med bedriftene som nå trygler etter krisehjelp.
- Jeg får så mye reaksjoner der det er frustrasjon og desperasjon. Dette gjelder alle bransjer og vi trenger signaler raskt. Vi kan velge å gå tilbake til den kompensasjonsordningen vi hadde, som en håndsrekning til bedriftene, sier Almlid, og fortsetter.
- I verste fall setter vi arbeidsplasser i fare.