Influensa og corona:

NHO slår alarm: - Alvorlig

Ansatte får ikke gå på jobb om de har coronasymptomer, selv etter et negativt testsvar. Det bekymrer NHO, som frykter at høsten kan bli vanskelig for mange bedrifter.

LUFTVEISINFEKSJONER: NHO er bekymret foran høsten, hvor det kommer flere luftveisinfeksjoner med samme symptomer som covid-19. Reporter: Frode Andresen. Video: Emilie Rydning Vis mer
Publisert

At den vanlige forkjølelsessesongen starter - samtidig som alle kjemper mot covid-19 bekymrer NHO.

Etter dagens anbefaling må alle arbeidstakere som har symptomer på coronaviruset være hjemme, selv etter et negativt testsvar.

NHO frykter at bedrifter da står i fare for å miste mange ansatte av gangen.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra en rekke bedrifter over hele landet som er bekymret for hvordan en høst fylt med forkjølelsessymptomer, og coronaviruset vil ramme bedriftene, forteller Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, til Dagbladets podkast «Rett på».

- Veldig stort fravær

NHO har allerede hørt fra bedrifter som også den siste tida har slitt med å skaffe nok folk, og frykter for hvordan resten av høsten vil se ut.

- Når alle med forkjølelsessymptomer må holde seg hjemme kan det bety at man får et veldig stort fravær. Om en ansatt også har barn med symptomer, og derfor må holde seg hjemme, trekkes man fort for omsorgsdager også, sier Melsom, og utdyper:

- Det er greit for dem som kan sitte på hjemmekontor, men vi har mange bedrifter hvor dette ikke er mulig.

- Kan få alvorlige konsekvenser

NHO-direktøren viser til ansatte i byggebransjen, industrien, transport, renhold, barnehage, skole, vektere og helsesektoren vil kunne slite.

- Det er selvsagt et alternativ å bruke vikarer og innleid arbeidskraft, men det har både en kostnads- og en kompetansemessig side. For mange arbeidsoppgaver er det viktig med god opplæring, sier hun.

Direktøren påpeker at det er viktig å ha fokus på smittevern, men mener dagens anbefaling fra myndighetene ikke legger til rette for at bedriftene kan drive så normalt som mulig.

PANDEMI: Mange forskere er enige og tror at coronavirusetviruset bli værende blant oss i flere år framover, selv om en rekke vaksiner er under utvikling. Programleder: Jeanette N. Vik Vis mer

- Slik anbefalingene fra helsemyndighetene er nå, hjelper det ikke å teste negativt for viruset, man må være hjemme til man er symptomfri. Da blir veldig mange av de ansatte borte av gangen. Dette kan gå utover bedriftenes mulighet til å drifte rasjonelt. Dette kommer på toppen av de økonomiske konsekvensene, og kan få alvorlige konsekvenser for bedriftene, sier NHO-direktøren.

Vil prate med Høie

BEKYMRET: NHO-direktør for arbeidsliv, Nina Melsom, er bekymret for hvordan en høst fylt med influensa og coronaviruset vil se ut for bedriftene. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix.
BEKYMRET: NHO-direktør for arbeidsliv, Nina Melsom, er bekymret for hvordan en høst fylt med influensa og coronaviruset vil se ut for bedriftene. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix. Vis mer

NHO ønsker nå å gå i dialog med helsemyndighetene for å finne en bedre løsning.

- Vi vil finne gode løsninger som gjør at både smittevernet og bedriftenes drift ivaretas, sier Melsom til Børsen.

NHO stiller blant annet spørsmål om man kan komme på jobb hvis man har fått et negativt prøveresultat, men da heller holde mer avstand til de andre ansatte.

- Når vi nå får tilbakemelding om at dette er noe som kan lamme driften må vi si ifra om det, og sammen med helsemyndighetene se om det er mulig å tenke annerledes. Vi har en felles interesse i at sykefraværet holdes nede, påpeker NHO-direktøren.

- Alternativet er verre

Helseminister Bent Høie har forståelse for NHOs bekymring.

- Problemet er bare at symptomer på covid-19 er veldig like symptomer på forkjølelse. Jeg tror og NHO er veldig opptatt av at vi skal la Norge være et av de mest åpne landene i Europa gjennom å ha kontroll på smittespredningen. Skal vi ha kontroll på smittespredningen må folk være hjemme hvis de har symptomer, og la seg teste. Det vil gå utover arbeidsplassene, men alternativet er dessverre verre, sier Høie til Børsen.

- Kan ikke gjøre noe med symptomene

- NHO foreslår at arbeiderne kan gå og ta en test, og hvis den er negativ så kan dem kanskje komme tilbake på jobb. Høres det greit ut for deg?

- Nei, dessverre så er det en dårlig løsning. Testen vil bare representere situasjonen for vedkommende akkurat der og da, og det er derfor det er krav om en test to for å kunne håndtere en sånn situasjon. Det er gjennom to tester med fem dagers mellomrom man har den tryggheten. I dette tilfellet vil ikke det hjelpe fordi da er en oppi de ti dagene som en karantene gjelder uansett, svarer helseministeren.

- At folk skal holde seg hjemme når dem har symptomer på covid-19. Er det et helt ufravikelig krav?

- Folk skal holde seg når de har symptomer, og la seg teste. Også kan de gå tilbake igjen på jobb en dag etter at de opplever at de er friske, sier Høie.

Helseministeren er likevel villig til å i dialog med NHO.

- Vi er åpne for å prate med NHO hele veien. Men verken jeg eller NHO kan gjøre noe med symptomene på covid-19, og det er litt av utfordringen som er grunnleggende i denne saken, avslutter han.

Børsen har vært i kontakt med Arbeids- og sosialdepartementet som henviser til Helse- og omsorgsdepartementet for kommentar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer