NHO slår brexitalarm: - Radikalt ny situasjon

NHO går ut med et kraftig varsku til næringslivet.

INGEN FRIHANDELSAVTALE: Norske bedrifter må forberede seg på veldig vanskelige forhold etter at overgangsordningene til Brexit utløper over nyttår, advarer NHO. Her er utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Boris Johnson avbildet i London i 2017. Foto: Tore Kristiansen / NTB POOL
INGEN FRIHANDELSAVTALE: Norske bedrifter må forberede seg på veldig vanskelige forhold etter at overgangsordningene til Brexit utløper over nyttår, advarer NHO. Her er utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Boris Johnson avbildet i London i 2017. Foto: Tore Kristiansen / NTB POOL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NHO mener norske bedrifter må forberede seg på kaos når overgangsordningene etter brexit utløper til nyttår.

I forrige uke skrev NTB at Norge og Storbritannia sannsynligvis ikke rekker å få en ny frihandelsavtale på plass i tide til at den kan tre i kraft når overgangsordningene etter brexit utløper 1. januar.

I så fall må Norge klare seg med nødløsninger etter nyttår.

Nå går NHO ut med et kraftig varsku til næringslivet. Norske bedrifter må forberede seg på veldig vanskelige forhold, advarer Tore Myhre, direktør for internasjonal avdeling.

- Vi ser nå at det blir en radikalt ny situasjon 1. januar, sier Myhre til NTB.

Han frykter både kaos på grensene og «no deal» for tjenestesektoren.

Nødavtale

Norge og Storbritannia har allerede en nødavtale liggende i skuffen. Den ble lagt fram i mars 2019 som en forsikringspolise i tilfelle Storbritannia skulle krasje ut av EU uten enighet om de overgangsordningene som nå er på plass, og som gjelder ut året.

Nå er håpet at nødavtalen skal kunne hentes fram igjen. Avtalen dekker primært varehandelen og sikrer blant annet nulltoll på industrivarer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer