NHO-våpen: - Blir kritikk av det

Regjeringen kan gripe inn i streiken med tvungen lønnsnemnd, men det sitter trolig svært langt inne, mener ekspert.

STREIK: Da LO-leder Peggy Hessen Følsvik ikke kunne gå med på skissen fra riksmekleren, som NHO og Ole Erik Almlid sa ja til, ble det storstreik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STREIK: Da LO-leder Peggy Hessen Følsvik ikke kunne gå med på skissen fra riksmekleren, som NHO og Ole Erik Almlid sa ja til, ble det storstreik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

25 000 arbeidere ble fra mandag av tatt ut i streik, og fredag blir ytterligere 17 000 tatt ut etter at det ble brudd i lønnsoppgjøret mellom LO og NHO i helga.

Konsekvensene så langt for folk flest er at det kan bli tomt for en del varer i butikkhyllene, først og fremst drikkevarer og is, men tirsdag har også flere bedrifter, som PostNord og Diplom-Is, sendt ut permitteringsvarsler til ansatte som ikke er streikeuttatt.

Fra arbeidstakernes side meldes det om at streikeviljen er svært stor, og mange frykter at streiken kan bli av den langvarige sorten.

«Vitale samfunnsinteresser»

Det er lite sannsynlig at denne streiken vil bli stoppet av tvungen lønnsnemd, men lønnsnemd er et virkemiddel myndighetene kan bruke i spesielle situasjoner.

Det er riktignok ikke noe myndighetene gjør bare fordi en streik oppleves som litt brysom.

- Da snakker vi om at det er fare for liv og helse, eller vitale samfunnsinteresser, sier Fafo-forsker Kristine Neergaard til Børsen.

Tidligere har streiker som rammer aktiviteten på norsk sokkel, altså innenfor olje og gass, gjort at regjeringen har grepet til tvungen lønnsnemnd. Den norske olje- og gassektoren er altså regnet inn i det som omtales som «vitale samfunnsinteresser».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer