Ett år med corona

NHO: Varig svekket

Coronakrisa gir varig tap for økonomien. Dette tapet er svært skjevt fordelt, fastslår Næringslivets Hovedorganisasjon i en fersk analyse.

MINNER: Sommeren 2018, da corona i beste fall var et ølmerke og rekordvarme lokket rekordmange til utebadet på Sørenga i Oslo. NHO tror på en solid økonomisk vekst ut året, dersom vi når målet om bred vaksinering gjennom sommeren som kommer. Foto: Berit Roald / NTB
MINNER: Sommeren 2018, da corona i beste fall var et ølmerke og rekordvarme lokket rekordmange til utebadet på Sørenga i Oslo. NHO tror på en solid økonomisk vekst ut året, dersom vi når målet om bred vaksinering gjennom sommeren som kommer. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først mot slutten av neste år anslår NHO at marsjfarten i økonomien vil være tilbake på de samme nivåene som før pandemien.

Men det betyr ikke framgang og vekst for alle - tvert om:

- Mange næringer har allerede hentet inn tapet. Noen ligger over nivåene før pandemien, mens andre - særlig innen tjenesteytende næringer - fortsatt sliter tungt, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

MÅNEDENE FRAMOVER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at man må belage seg på noen tøffe måneder, men at det finnes et lyspunkt. Reporter: Angelica Hagen. Video / Foto: Edward Stenlund / Håkon Mosvold Larsen Vis mer

Det vil gi noen dramatiske utslag.

- Vi har lagt bak oss et år med både fall i aktiviteten og fall i konkurser. Det skal egentlig ikke skal skje. Håpet er at når det løsner, vil mye oppdemmet etterspørsel dra noen av de mest utsatte virksomhetene inn på tørt land. Likevel er det nær umulig å si at vi ikke vil se flere konkurser framover, sier Dørum.

- Flere, som i betydning at vi får en konkursbølge?

- Som NHO-økonom er det vel egentlig ikke min replikk å spå flere konkurser. Men faren er veldig høy for at vi får høyere konkurstall i 2021 enn i 2020.

Champagne på stupet

I den ferske rapporten Økonomisk overblikk som NHO legger fram mandag, oppsummerer Dørum et år med coronakrise ved å peke på de mange motsetningene de siste tolv månedene:

- Ingen tidligere kriser har bydd på like raske og dype nedturer, ingen har gitt oss like raske oppturer, ingen har bydd på større strekk i laget enn denne, fastslår Dørum - før han tar for seg noen av paradoksene:

- Arbeidsledigheten ble firedoblet, men boligene ble ti prosent dyrere. Produksjonen gikk i kjelleren og aksjekursene til himmels. Mens hele bransjer sto på kanten av stupet, importerte vi rekordhøye 8 millioner liter musserende vin. Konkursene gikk ned, ikke opp. Og antall nyetableringer gikk opp, ikke ned, skriver Dørum i rapporten.

Usikkerheten har gått hånd i hånd med smitten, tilføyer han:

- For de mest berørte bransjene har hver eneste ny pressekonferanse hatt potensial til å slå rett inn på bunnlinja. Lukke? Åpne? Lukke igjen? Bryet verdt? For mange bransjer har krisen gang på gang vært to skritt fram og ett tilbake, oppsummerer sjeføkonomen.

Høyere ledighet - lenge

NHO oppjusterer nå vekstanslaget sammenliknet med forrige rapport for tre måneder siden. Det er i tråd med hva medlemsbedriftene selv rapporterer om - nå sier like mange at de vurderer utsiktene som gode, som det er bedrifter som sier at utsiktene er dårlige.

Og nok en gang - det Dørum omtaler som «strekk i laget» - kommer også tydelig fram i NHOs medlemsundersøkelse.

Totaltallene viser at det nå er flere som planlegger å ansette enn som planlegger å kutte i staben. Likevel sier så mange som en av fem bedrifter at de planlegger oppsigelser i løpet av de neste tre månedene, og en av tre planlegger nedbemanning i form av permitteringer og naturlig avgang.

- Innen reiseliv er det en klar overvekt av nedbemanning. Samlet sier våre anslag at vi først er tilbake på en normal ledighetsrate i 2023, sier Dørum.

Oppjusterte nøkkeltall

NHO-analysen legger til grunn FHIs anslag for vaksinering innen sommeren. I så fall vil mange av smitterestriksjonene bli løst opp, noe som vil gi et voldsomt løft i etterspørselen og forbruket - godt hjulpet av at mange nå har oppsparte reserver.

Dette er noen av nøkkeltallene i NHOs ferske prognoser:

  • Veksten i økonomien (fastlands-BNP) justeres opp til 3,2 prosent i år, noe lavere neste år og 2,2 prosent i 2023.
  • Ledigheten anslås å synke til 4 prosent ved utgangen av året, og videre til mer historisk normale 2,4 prosent i 2023.
  • Boligprisveksten justeres opp til anslagsvis 6,8 prosent i år - før forventede rentehevinger drar boligprisveksten ned til 1,9 prosent to år fram.
  • Første renteheving fra dagens rekordlave 0 prosent venter NHO nå vil skje allerede før jul i år - noe som er raskere enn tidligere prognoser.

Varig svekket vekst

Dørum understreker at den oppjusterte vekstbanen - altså anslaget for farten i økonomien - ikke innebærer at vi kommer tilbake der vi ellers ville ha vært uten coronapandemien.

- I fjor ramlet BNP 2,5 prosent, mens vi normalt skulle vokst med 2 prosent. Der er vi altså 4,5 prosent bakpå. Vår justerte vekstbane indikerer ikke et løft som tilsier at vi henter inn dette tapet. Oppsummert ligger vi rundt 10 prosent i minus ved utgangen av 2023, sammenliknet med hvor vi ville ha vært uten coronapandemien, sier Dørum til Børsen.

Og ikke nok med det:

- Vi risikerer at vekstevnen blir varig svekket, fordi det er en fare for at store grupper blir skjøvet varig ut av arbeidslivet. Nå har det gått bedre enn fryktet med ledigheten, men fortsatt er andelen som har vært ledige lenge økende. 60 prosent av alle arbeidssøkere har nå vært ledige i mer enn et år, og det er det høyeste tallet på et kvart århundre.

- Og dette er skummelt fordi?

- Med stadig flere langtidsledige, øker faren for at enkelte ikke vil komme tilbake i jobb i det hele tatt. Det vil gi et varig coronakrise-tap, fordi utenforskap også betyr tapt arbeidsformue, redusert vekstpotensial og svakere statsfinanser. Felles for mange av bransjene med høy ledighet, er mange ansatte med kort utdanning og erfaring, noe som gjør dem enda mer utsatt ved langvarig ledighet, advarer Dørum.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer