Ett år med corona

NHO: Varig svekket

Coronakrisa gir varig tap for økonomien. Dette tapet er svært skjevt fordelt, fastslår Næringslivets Hovedorganisasjon i en fersk analyse.

MINNER: Sommeren 2018, da corona i beste fall var et ølmerke og rekordvarme lokket rekordmange til utebadet på Sørenga i Oslo. NHO tror på en solid økonomisk vekst ut året, dersom vi når målet om bred vaksinering gjennom sommeren som kommer. Foto: Berit Roald / NTB
MINNER: Sommeren 2018, da corona i beste fall var et ølmerke og rekordvarme lokket rekordmange til utebadet på Sørenga i Oslo. NHO tror på en solid økonomisk vekst ut året, dersom vi når målet om bred vaksinering gjennom sommeren som kommer. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først mot slutten av neste år anslår NHO at marsjfarten i økonomien vil være tilbake på de samme nivåene som før pandemien.

Men det betyr ikke framgang og vekst for alle - tvert om:

- Mange næringer har allerede hentet inn tapet. Noen ligger over nivåene før pandemien, mens andre - særlig innen tjenesteytende næringer - fortsatt sliter tungt, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

Det vil gi noen dramatiske utslag.

- Vi har lagt bak oss et år med både fall i aktiviteten og fall i konkurser. Det skal egentlig ikke skal skje. Håpet er at når det løsner, vil mye oppdemmet etterspørsel dra noen av de mest utsatte virksomhetene inn på tørt land. Likevel er det nær umulig å si at vi ikke vil se flere konkurser framover, sier Dørum.

- Flere, som i betydning at vi får en konkursbølge?

- Som NHO-økonom er det vel egentlig ikke min replikk å spå flere konkurser. Men faren er veldig høy for at vi får høyere konkurstall i 2021 enn i 2020.

Champagne på stupet

I den ferske rapporten Økonomisk overblikk som NHO legger fram mandag, oppsummerer Dørum et år med coronakrise ved å peke på de mange motsetningene de siste tolv månedene:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer