NHO: Virusfrykt kan spolere lønnsfesten

Brannfakkel fra arbeidsgiverne rett før årets lønnsoppgjør.

STORE RINGVIRKNINGER: Indonesiske flypassasjerer sprayes etter å ha ankommet fra Wuhan, hvor coronaviruset oppsto. Nå kan viruset påvirke det norske lønnsoppgjøret. Foto: Antara Foto/via Reuters / NTB Scanpix
STORE RINGVIRKNINGER: Indonesiske flypassasjerer sprayes etter å ha ankommet fra Wuhan, hvor coronaviruset oppsto. Nå kan viruset påvirke det norske lønnsoppgjøret. Foto: Antara Foto/via Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Rett før NHO-toppene senere i dag bestemmer hvor langt arbeidsgiversida er innstilt på å strekke seg i årets lønnsoppgjør, kastes coronaviruset inn som en brannfakkel i diskusjonene.

Fellesforbundets mektige leder Jørn Eggum har allerede gått høyt på banen. I et intervju med Børsen har LO-bossen varslet lønnsfest. Budskapet er at han ikke ser noen grunn til å holde igjen når forhandlingene braker løs neste uke.

Eggum tar mål av seg til å krype opp mot 4-prosenttallet - noe som i så fall vil gi det beste lønnsoppgjøret på mange år.

Hans motpart, Stein Lier-Hansen som leder NHO-foreningen Norsk Industri, har på sin side uttalt et mål om at partene må stoppe et sted på 2-tallet.

Men nå vil NHO-toppene senke forventningene kraftig.

Virus-nedkjøling

Det er frykten for nedkjøling av økonomien som følge av coronaviruset som nå senker temperaturen til frysepunktet noen dager før partene møtes for å utveksle tilbud og krav.

- Vi frykter konkurser og permitteringer av ansatte hvis bedriftene mister en stor andel av kundene sine, lyder den klare advarselen fra administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Det er rett og slett ikke mulig å se bort fra coronausikkerheten ved inngangen til årets lønnsforhandlinger, istemmer arbeidslivsdirektør Magne Kristensen i NHO Reiseliv.

- Det er ikke tvil om at dette allerede får økonomiske konsekvenser i en hardt presset næring med knappe marginer og solide lønnsoppgjør bak oss. Så den nye situasjonen forsterker vårt standpunkt om at lønnsoppgjøret må bli moderat.

- Hva innebærer det?

- Forventningene må ned.

- Spekulasjoner

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier følgende om advarselen:

- Fellesforbundet er alltid ansvarlige. Så forhandlingene vil gjennomføres som planlagt og vi vil, som alltid, forholde oss til situasjoner som dukker opp fortløpende.

Men så legger han til:

- Når det gjelder utgangspunktet for forhandlingene, så forholder vi oss til det felles grunnlaget som ligger der fra Teknisk beregningsutvalg. Det er ingen grunn til å spekulere ut over det på nåværende tidspunkt, sier han til Børsen.

Avbestillinger

Allerede før coronaviruset hadde festet grepet og bidratt til å senke vekstfarten i verdensøkonomien, la det partssammensatte Teknisk beregningsutvalg fram anslag som spår en prisvekst på 1,5 prosent i 2020.

Dermed vil NHOs forhandlingsansvarlige enkelt kunne argumentere med at folk flest vil få reallønnsvekst selv om lønnsoppgjøret skulle gi under 2 prosent lønnsvekst.

Avbestilte hotellrom og kutt i flytilbudet er allerede merkbare effekter av coronaviruset. I forrige uke ble det kjent at den norske elektronikkprodusenten Hapro har sendt permitteringsvarsel til sine 240 ansatte fordi leveransene av viktige komponenter fra Kina har tørket inn.

Tirsdag varslet SAS at de kutter ruter til Nord-Italia og at permitteringer vurderes.

- Stor bekymring

- Virus og smittefare er en ting. Men frykten for å reise er det som rammer oss hardest nå. Det er for tidlig å si hvor hardt dette kan slå ut, men flere bedrifter vurderer permitteringer, sier arbeidslivsdirektør Magne Kristensen i NHO Reiseliv.

Allerede i forrige uke fortalte reiselivet i Lofoten til Børsen at de registrerer avbestillinger.

- Dette er en bransje med lave driftsmarginer. Det skal lite til før det blir problematisk, alvorlig og dramatisk. Fra tidligere virus-situasjoner har vi erfaring med at det går over, men nå er det bestillinger fram i tid som blir kansellert. Dette blir skummelt om coronasituasjonen får konsekvenser langt fram i tid, sier han til Børsen.

Kristensen sitter ikke på konkrete opplysninger om permitteringsvarsler på bedriftsnivå.

- Det er stor bekymring blant bedriftene for hvordan virusfrykten vil påvirke folks reisemønster og planer fram mot sommeren og året 2020 som helhet. Det vil kunne få store konsekvenser selv om helsemyndighetene ikke fraråder reising, presiserer Krohn Devold.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer