NHOs sjef­økonom: - En trippel smell

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum frykter at 2020 kan bli et tapt år for verdensøkonomien.

ALVORLIG: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum kaller viruskrisen en trippel smell for norsk økonomi. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ALVORLIG: NHOs sjeføkonom Øystein Dørum kaller viruskrisen en trippel smell for norsk økonomi. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Når børsene faller, global økonomi går i stå og oljeprisen faller, er det helt utenkelig at det ikke har konsekvenser for den lille, åpne og oljeavhengige økonomien vår, sier Dørum til NTB.

Han mener Norge nå rammes av «en trippel smell» på grunn av koronaviruset.

Det første er børsfallet, som får effekt via pengemarkedene, og kan gjøre kapital dyrere.

Det andre er de omfattende nedstengningene, for eksempel i Kina og Italia, som fører til redusert økonomisk aktivitet, noe som forstyrrer leveranser.

– Det er dømt til å få makroøkonomiske effekter, sier Dørum.

Det tredje er oljeprisfallet, som rammer Norge spesielt, og som kan føre til lavere leteaktivitet, færre oljeinvesteringer, reduserte inntekter til staten og et trangere statsbudsjett. Alt dette kan slå inn hvis prisfallet blir langvarig.

– Det kan bli et tapt år for verdensøkonomien. Men ikke et varig svakere bilde, med mindre dette avslører sårbarhet som gjør at de verdikjedene vi har gjort oss avhengige av, blir tynnere, sier Dørum.

Han oppfordrer nå myndighetene til å komme på banen med målrettede, midlertidige tiltak for å hjelpe bedriftene over kneika.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer