Nicolai Tangen ba om tjeneste etter USA-turen

Sendte e-post til Yngve Slyngstad.

BA OM TJENESTE: Påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen (øverst) sendte en e-post til avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad etter å ha invitert på elite-seminar i USA. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
BA OM TJENESTE: Påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen (øverst) sendte en e-post til avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad etter å ha invitert på elite-seminar i USA. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom helga har VG omtalt hvordan milliardær Nicolai Tangen brukte millioner av kroner på en luksuriøs tur til USA for et seminar med en rekke medlemmer av den norske samfunnseliten.

Avtroppende sjef for oljefondet, Yngve Slyngstad, var blant gjestene.

Etter det omstridte USA-seminaret, sendte Nicolai Tangen mail til avtroppende oljenfond-sjef Yngve Slyngstad, og ba om et møte om jobben som sjef for oljefondet.

Det kommer fram i e-postutvekslinger som Dagens Næringsliv har fått innsyn i.

«En liten tjeneste»

«Jeg lurte på om jeg kunne spørre deg om en liten tjeneste? Dine sko som leder av Nbim blir veldig vanskelig å fylle, men noen må jo forsøke, og vi var så vidt innom dette i Philadelphia. Hadde du hatt 30 min på et tidspunkt for å fortelle meg hva jobben innebærer med politiske føringer, muligheter og den slags?,» skriver Tangen i en epost til Slyngstad 6. januar 2020, ifølge avisa.

Tangen forklarer overfor Dagens Næringsliv at han i januar kontaktet flere personer for å få innspill til intervjuene han skulle gjennom. Han forklarer at dette var avklart med Norges Banks rådgiver.

– I januar kontaktet jeg en rekke personer i Norge som kunne gi nyttige innspill til mine forestående intervjuer. Jeg klarerte med Norges Banks rådgiver at det var ok å gjøre intervjuforberedelser på denne måten, da rekrutteringsprosessen var offentlig kjent gjennom stillingsannonsering. Min emailforespørsel til Yngve Slyngstad ble ikke besvart av ham og vi møttes heller ikke, skriver han i en epost til avisa.

Avviser smøring

Det har stormet rundt oljefondets nye sjef etter at VG i helga avslørte hvordan han inviterte en rekke samfunnstopper til et seminar i Philadelphia i USA i november i fjor.

Flere av gjestene ble flydd over til USA i et luksuriøst privatfly, før det ventet overnatting på Hilton-hotell og konsert med blant andre den kjente artisten Sting.

Noen måneder senere ble Tangen utnevnt som ny sjef for oljefondet.

Nicolai Tangen har avvist at USA-turen var smøring.

– Det er jo helt feil, fordi det var ingen i ansettelseskomiteen som var med på den turen og Yngve Slyngstad har heller ikke vært involvert i ansettelsen av meg, så det er helt feil, sa Tangen til NRK i går.

Overfor VG har Tangen understreket at arbeidet med seminaret startet lang tid før jobben som oljefondsjef ble en aktuell problemstilling.

– Jeg startet dette arbeidet mer enn to år før arrangementet og sendte ut invitasjonen i mai 2018. Altså veldig lenge før jeg visste at jobben skulle lyses ut og mitt kandidatur ble aktuelt, har Tangen uttalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer