Nødløsning for Norge

Norge og Storbritannia klarer ikke å få en frihandelsavtale på plass før nyttår.

NØDLØSNING: – Dette er viktig for å sørge for at varehandelen mellom oss og Storbritannia kan fortsette fra 1. januar på samme vilkår som i dag, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
NØDLØSNING: – Dette er viktig for å sørge for at varehandelen mellom oss og Storbritannia kan fortsette fra 1. januar på samme vilkår som i dag, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge og Storbritannia er blitt enige om at det skal inngås en midlertidig vareavtale som skal gjelde fra 1. januar til en ny frihandelsavtale trer i kraft, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

Det var Nationen som meldte om nyheten først.

Den midlertidige avtalen skal blant annet sikre at Norge og Storbritannia unngår toll på industrivarer. Det er nå tett dialog om justeringer i avtalen, ifølge næringsminister Iselin Nybø (V).

- Det er likevel viktig at næringslivet er klar over at dette er en begrenset avtale, både når det gjelder omfang og varighet, sier hun.

Håper på kort overgangsperiode

Det nye avtaleverket må på plass fordi Storbritannia har forlatt EU og derfor trenger nye rammer for handelen med Norge.

Dagens overgangsordninger etter brexit utløper til nyttår.

Den norske sidens håp er at en fullverdig frihandelsavtale med Storbritannia skal kunne tre i kraft bare noen måneder senere, slik at overgangsavtalen som nå inngås, blir kortvarig.

- Dette er viktig for å sørge for at varehandelen mellom oss og Storbritannia kan fortsette fra 1. januar på samme vilkår som i dag. Med dette ivaretar vi våre interesser med en «broløsning» mens vi forhandler videre med fullt tempo for å få en frihandelsavtale på plass så raskt som mulig, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.