Utelivsgigant advarer om historisk skifte

Nødrop: - Forvitrer

Utelivsgigant med rungende nødrop: - Når folk igjen er klare til å markere seieren over pandemien, vil de ikke finne igjen utelivet som fantes før viruset slo til.

FRYKTER SKREKKSCENARIO: Serveringsbransjen er blant næringene som har blitt hardest rammet under coronapandemien. Utelivsgigant i Oslo tar nå et kraftig oppgjør etter marerittåret. Her fra Torggata i Oslo etter at utelivet åpnet en kort periode i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRYKTER SKREKKSCENARIO: Serveringsbransjen er blant næringene som har blitt hardest rammet under coronapandemien. Utelivsgigant i Oslo tar nå et kraftig oppgjør etter marerittåret. Her fra Torggata i Oslo etter at utelivet åpnet en kort periode i fjor sommer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De siste månedene har vært en knalltøff berg-og-dal-bane. Hver gang vi har sett lys i enden av tunnelen - enten med smittenedgang eller forståelsesfulle politikere - så har vi fått en ny smell, sier administrerende direktør i Noho Norway, Karl-Henning Svendsen, til Børsen.

Selskapet driver noen av Oslos største og mest kjente restauranter og barer, blant annet Kulturhuset på Youngstorget. Nå har regnskapets time kommet.

- DESPERAT SITUASJON: Det populære utestedet Kulturhuset på Youngstorget i Oslo (avbildet) er blant stedene i NoHo Norways portefølje. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- DESPERAT SITUASJON: Det populære utestedet Kulturhuset på Youngstorget i Oslo (avbildet) er blant stedene i NoHo Norways portefølje. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Bak kulissene har Svendsen samlet sine permitterte ansatte - riktignok til virtuelt møte - for å sammenfatte et skriv der det «tapte året 2020» oppsummeres.

Innholdet er forsiktig sagt lite oppløftende lesning.

- Serveringsbransjen ligger med brukket rygg. Når folk igjen er klare til å markere seieren over pandemien ved å treffe venner på sosiale møtesteder med mat og drikke, vil de ikke finne igjen det utelivet som fantes før viruset slo til, advarer Svendsen og hans kolleger.

Hatt forbud

Det kommer vi tilbake til. For tolv måneder med coronapandemi har slått brutalt ut.

Siden mars i fjor har særlig serveringsbransjen stått i en vedvarende krise. Drift har foregått under særdeles skjerpede smittevernkrav. I hovedstaden har aktørene stort sett hatt forbud om å drive næring.

MÅNEDENE FRAMOVER: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at man må belage seg på noen tøffe måneder, men at det finnes et lyspunkt. Reporter: Angelica Hagen. Video / Foto: Edward Stenlund / Håkon Mosvold Larsen . Vis mer

Det har bidratt milliontap og skyhøye oppsigelses- og permitteringstall. Videre er frykten for konkurs og tapte livsverk overhengende.

- Desperate forhold

Hovedorganisasjonen Virke har gjennomført en undersøkelse i slutten av februar med 1200 respondenter. Bildet som tegnes av tilstanden blant restauranter og utesteder blir stadig mørkere.

  • Rundt 40 prosent av serveringsstedene har gått til oppsigelser. Det omfatter 10 prosent av arbeidskraften.
  • Ni av ti har permittert ansatte. Ytterligere en av tre vurderte flere permitteringer i nærmeste framtid.
  • 62 prosent melder om reell fare for konkurs.
  • Siden november har 92 prosent av omsetningen i Oslo og 78 prosent av omsetningen i Bergen og Trondheim forduftet, ifølge tall som baserer seg på transaksjonsdata fra DNB.

- Måneder med yrkesforbud har utradert bransjen. Mange ganger har vi varslet om de desperate forholdene. Like mange ganger har vi blitt møtt med forsonende, men tomme fraser, framholder Svendsen.

- Stor fare

Noho Norway mener at enkelte andre bransjer i Norge har fått «sterkere ørenslyd og større gjennomslag hos myndighetene» enn eksempelvis serveringsbransjen.

OPPGJØR: Sjefen for utelivsgiganten Noho, Karl-Henning Svendsen, oppsummerer kriseåret med en rungende advarsel om utradering av bransjen slik vi kjenner den. Foto: Privat
OPPGJØR: Sjefen for utelivsgiganten Noho, Karl-Henning Svendsen, oppsummerer kriseåret med en rungende advarsel om utradering av bransjen slik vi kjenner den. Foto: Privat Vis mer

- Regjeringen har tre ganger kommet oss i møte og det er vi glade for, det har hjulpet, men det har dessverre blitt for lite og for seint. Dette har vi vært tydelige på hele veien.

Også Virkes medlemmer fortviler over at andre næringer henter ut langt mer coronastøtte per ansatt enn restaurant- og utelivsbransjen.

- Myndighetene ser bort fra den verdiskapingen som skjer, men som ikke nødvendigvis er målbar i kroner og øre. Serveringsbransjen leverer opplevelser og livskvalitet til kunder og gjester. Faren er veldig stor for at mangfoldet i folk er blitt vant til, ikke er der på andre siden av pandemien, sier Rhiannon Hovden Edwards, leder i Virke kultur og opplevelser, til Børsen.

ENDELIG UTEPILS: Det ble lange køer da kranene endelig åpnet opp i Oslo sommeren 2020. Video: Ørjan Ryland/Amanda Walnum / Dagbladet Vis mer

- Nedlatende

Svendsen skyter inn:

- Oppfatningen synes å være at serveringssteder, i motsetning til annen næringsvirksomhet, vil gro opp igjen fra intet som paddehatter straks yrkesforbudet er opphevet. Illustrerende er den nedlatende kommentaren fra Knut Sunde i Norsk Industri om at «en caffè latte-sjappe kommer tilbake 2,5 sekunder etter at den har åpnet opp igjen».

  • Les Knut Sundes presisering nederst i saken.

Svendsen legger ikke skjul på at han er frustrert og oppgitt.

Selskapet har mottatt kompensasjonsstøtte fra staten, men i 2020 tilsvarte dette 67 prosent av bedriftens totale kostnader. Tapet dekkes blant annet av oppsparte midler og banklån.

Svendsen er ikke alene om å slå alarm. Dette er historien fra Parkteatrets daglige leder som fikk mye oppmerksomhet i sosiale medier:

- Tapet utgjør en tredjedel av utgiftene våre. Med slike gigantiske tap vil det ta mange år bransjen er tilbake til normalen, sier Noho-sjefen.

- Kroken på døra

Han understreker alvoret ytterligere:

- Vår oppgave er å skape sosiale og kulturelle møteplasser for mennesker som vil komme sammen og nyte mat og drikke. Under pandemien har det oftest vært ulovlig. Da blir det kroken på døra.

ILLE: Alarmerende tall fra Virkes medlemsundersøkelser, forteller Rhiannon Hovden Edwards, leder i Virke kultur og opplevelser. Foto: Virke
ILLE: Alarmerende tall fra Virkes medlemsundersøkelser, forteller Rhiannon Hovden Edwards, leder i Virke kultur og opplevelser. Foto: Virke Vis mer

Edwards i Virke understreker at mange sliter tungt.

- Vi har medlemmer som har pantsatt hus og andre eiendeler i forsøk på å holde seg flytende. Gjennom et helt år har disse virksomhetene tapt inntekter og spist av egenkapitalen. Regjeringen sier at krisepakkene skal hjelpe ellers levedyktige virksomheter gjennom krisa. Spørsmålet vi stiller oss er hvor lenge kriserammede serveringssteder er å regne som ellers levedyktige, sier hun til Børsen.

Når nordmenn nok en gang skal heve glasset i gode venners lag, eller nyte en rykende kaffekopp og en duftende scone på en søndag formiddag, vil de kunne lete forgjeves etter de stedene de pleide å besøke. - Noho Norway

- Siste gang

Utelivsgiganten mener bransjen kan stå overfor et historisk skifte.

- Når nordmenn nok en gang skal heve glasset i gode venners lag, eller nyte en rykende kaffekopp og en duftende scone på en søndag formiddag, vil de kunne lete forgjeves etter de stedene de pleide å besøke. De sosiale arenaene forvitrer når de er tvunget til å holde stengt.

- Nå sier vi ifra en siste gang. Vil regjeringen høre oss, spør han.

- Hva konkret er det dere etterlyser fra myndighetene?

- Det vi trenger nå er en konkret plan for hvordan vi skal klare oss når hverdagen kommer og alle gamle fakturaer fra 2020 og første halvår 2021 kommer opp av skuffen. Det er mange store og små bedrifter som har mye ny opparbeidet gjeld.

- Skyhøy rente

Regjeringen innførte i fjor en ordning om betalings­utsettelse på de fleste skatter og avgifter for coronarammede bedrifter. Frist for innbetaling er allerede 30. juni 2021.

- Vi skulle ha sikret livsnødvendig inntekt ved å åpne for blant annet uteservering i disse dager. Vi forstår at det ikke er mulig gitt dagens smittesituasjon. Men i likhet med mange andre, har vi utsatt skatter og avgifter. Vi har dyttet mye gjeld foran oss, og har ingen inntekter, sier Svendsen.

Mesterkokk Bent Stiansen holder statsminister Erna Solberg ansvarlig for krisa i utelivs- og restaurantbransjen. Saken kan du lese her:

At utsettelsene kommer med 8 prosent renter, får Virke til å grøsse.

- Det er skyhøyt i dagens marked, der styringsrenta er null. At staten på denne måten skal tjene på kriserammede virksomheter ser jeg ingen logikk i, sier Virke-topp Rhiannon Hovden Edwards til Børsen.

UTEPILS: Da skjenkeforbudet ble oppheva i fjor sommer flokket Oslo-boere til Grünerløkka for å leske strupen i varmen. Video / Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Skrikende mangel

Mens store deler av norsk næringsliv rapporterer at de styrer mot et før-coronanivå allerede ved utgangen av dette året, er krisa for serveringsbransjen så dyp at den vil sette langvarige spor med flere alvorlige ringvirkninger, ifølge Edwards:

- Serveringsbransjen en av de viktigste innfallsportene til arbeidslivet for unge. Det er alvorlig når denne muligheten er helt borte.

- For det tredje frykter vi seriøst bortfall av kompetanse. Det er skrikende mangel på kokker, og nå finnes det ikke en eneste lærlingplass å tilby, lyder den alarmerende løypemeldingen.

- Lavmål

Overfor Børsen presiserer Knut Sunde følgende i sammenheng med ovennevnte «caffe latte»-utspill:

- Dette utsagnet er bevisst satt på spissen for å illustrere at industribedrifter med salg til kunder i utlandet er annerledes eksponert enn bedrifter med norske kunder, sier han.

Svendsen tolker Sundes utspill og syn som provoserende.

- Dette er bare en forsterking av oppfattelsen vi har om at myndigheter og andre bransjer ikke ser samfunnsverdien og den økonomiske tilførsel serveringsbransjen faktisk gir.

- Å sparke på en annen bransje - en bransje som vedkommende åpenbart ikke har kunnskap om, men som allerede ligger nede og blør - er lavmål, tordner Svendsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer