Rekordhøy inflasjon:

Nødrop for verdensøkonomien: - Vil vare

Inflasjonen er på nivåer man ikke har sett på 30 år. - Midlertidig, sier den amerikanske sentralbanksjefen, som får så hatten passer.

TRØBBEL: Fraktratene for globale produkter har skutt i været. Det fører til at inflasjonen går opp. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP / NTB
TRØBBEL: Fraktratene for globale produkter har skutt i været. Det fører til at inflasjonen går opp. Foto: Spencer Platt / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Vi er i en overgangsfase der sentralbankene feilkarakteriserer inflasjon. Narrativet som gjentas igjen og igjen er: «Det er forbigående, det er forbigående, det er forbigående». Det er ikke forbigående.

Sjeføkonom for den tyske bank- og forsikringsgiganten Allianz, Mohamed El-Arian, fyrer løs mot sentralbanksjefer, og særlig den amerikanske sentralbanksjefen, ifølge CNBC.

Perfekt storm

Den siste tida har en perfekt storm av uheldige hendelser, kombinert med en coronakrise som fortsatt skaper store bølger for verdensøkonomien, skutt fraktrater og råvarepriser i været.

I Tyskland har inflasjonen steget til det høyeste nivået på 28 år, i eurosonen har det ikke vært høyere siden 2008 - under finanskrisen. I USA er det enda verre, med nivåer man ikke har registrert på 30 år.

På tross av dette har den amerikanske sentralbanksjefen gjentatt flere ganger at den høye inflasjonen er «forbigående», noe som har blitt stadig mer omdiskutert og omstridt.

El-Arian mener sentralbanken mister kredibilitet, og at de må sørge for å igjen bli en troverdig stemme når det gjelder inflasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer