72 nærbutikker slår alarm:

Nødrop fra distriktet: - Tærer på

Nærbutikker i hele Sør-Norge sliter som følge av galopperende strømpriser. Nå slår de alarm om framtida for «limet» i samfunnet.

BEKYMRET: Kjøpmann Otto André Nordby driver den eneste butikken på øya Fedje. Han er bekymret for situasjonen. Foto: Privat
BEKYMRET: Kjøpmann Otto André Nordby driver den eneste butikken på øya Fedje. Han er bekymret for situasjonen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Børsen): - Nå taper vi penger hver måned. Men vi må ha butikk på Fedje, ellers er det ikke noe samfunn her ute. Så enkelt er det, sier kjøpmann Otto André Nordby.

Han driver den eneste dagligvarebutikken på øya Fedje, nord for Bergen. Butikken hans fyller flere funksjoner i det lille øysamfunnet. De utleverer resepter, har post i butikk, og kjører varer ut til eldre. Da kan andre oppgaver også dukke opp, forteller Nordby, som nylig hjalp en innbygger med å skifte batteri på røykvarsleren.

- Vi er like oppgitt som alle andre nærbutikker. Vi opplever mer enn en tredobling i strømutgiftene våre. Fra 20 000 kroner i måneden til 65 000 kroner de to siste månedene. Så det tærer på, det er helt klart. Nå blir det spennende å se når varetellingen er gjennomført og status for året er gjort opp, sier Nordby.

- Uhåndterlige regninger

«NØDROP frå nærbutikkar» var emnefeltet på e-posten som mandag morgen ble sendt til samtlige av Stortingets representanter.

Totalt 72 nærbutikker i bygdesamfunn i Sør-Norge har signert nødropet, som krever at politikerne tar styring på strømprisene.

«No står ei rekkje av oss småbutikkar på terskelen til å måtta stengja dørene for godt, eller rett og slett gå konkurs! Alt på grunn av uhåndterlege straumrekningar», står det i brevet Børsen har fått tilsendt.

Det var kjøpmann Jan Hesjedal på nærbutikken i Bruvik på Osterøy som tok initiativ til å sende brevet.

Det var Bergens Tidende som først omtalte nødropet.

Seksdobling

Hesjedal har allerede fått svar fra flere av stortingspolitikerne, forteller han til Børsen mandag formiddag.

- Hele ideen er at vi må prøve å snakke i kor. Vi bitte små hver for oss. Én stemme fra oss vil ikke bli hørt. Vi må vise at dette er et problem for hele sørlige Distrikts-Norge. Så vet jeg også at dersom Rema-Reitan eller Norgesgruppen roper varsko, så vil de ikke bli hørt. De har massevis av milliarder på bok, sier Hesjedal.

TOPP MODERNE: Butikken på Osterøy er topp moderne, men sliter likevel med å få endene til å møtes, forteller kjøpmann Jan Hesjedal. Foto: Privat
TOPP MODERNE: Butikken på Osterøy er topp moderne, men sliter likevel med å få endene til å møtes, forteller kjøpmann Jan Hesjedal. Foto: Privat Vis mer

Selv har han den siste tida effektivisert energibruken og drifta på den lille nærbutikken på innlandsøya. Han har redusert sin egen lønn, fylt kjøpeskap og kjøledisker til randen for å kunne slå av noen av dem, og har bemanningen på den selvbetjente butikken nede på et minimum.

- Situasjonen går på helsa løs, sier kjøpmannen.

Likevel er utgiftene enorme. Normalt ligger strømregningene på netto 5000 kroner. I september var strømregninga på 35 000 kroner. Siden da har kjøpmannen gjort ytterligere sparegrep. Han anslår at han har kuttet forbruket med rundt 40 prosent, likevel tror han neste strømregning vil være på rundt 30 000 kroner.

SISTE ÅPNINGSDAG: Joker Melsom i Vestfold har vært i drift i nesten 100 år. Lørdag 15. oktober var det derimot kroken på døra for lokalbutikken. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Spår flere konkurser

- Isolert sett er dette en av de butikkene som har mest sjans til å overleve, da butikken er digitalisert med selvbetjente kasser. Dermed kan vi drive med veldig lite bemanning. Men med normal drift taper jeg penger så det suser etter, sier Hesjedal.

Han understreker at nærbutikker i Bygde-Norge allerede lever under trange kår. Driften er marginal, lønna lav. Samtidig utgjør de «limet» i samfunnet.

Han spår mange konkurser og nedleggelser i tida som kommer.

Mandag kunne Børsen melde at nærbutikken Joker Melsom lørdag hadde sin siste åpningsdag. Høye strømutgifter ble spikeren i kista for det som har vært samlingspunktet på tettstedet i Vestfold i over 100 år.

Hesjedal forteller at befolkningen i nærmiljøet hans er bekymret for butikkens framtid. Her har også enkelte tatt initiativ til å opprette en Spleis-innsamling. Kjøpmannen synes dette er prisverdig, men at det blir feil å ta imot disse pengene.

- Vi kan ikke drive butikk på kundenes veldedighet, sier Hesjedal, som også forteller at det er uaktuelt for ham å øke prisene i butikken for å dekke de galopperende utgiftene.

Faller utenfor strømstøtten

Som Dagbladet tidligere har omtalt, er det langt fra sikkert at fleste nærbutikker drar nytte av regjeringens foreslåtte strømstøtte.

Regjeringen har blant annet foreslått en tilskuddsordning verdt tre milliarder kroner til de mest utsatte bedriftene. Det innebærer at strømkostnadene må utgjøre en viss andel av omsetningen for at noen skal kunne søke på en slik ordning. Dette beregnes med utgangspunkt i strømutgiftene i perioden januar til juni i år.

Siden den gang har prisene skutt i været, og de fleste butikker har gått inn i en langt roligere periode, ettersom turister og hytteeiere gjerne forsvinner fra lokalsamfunnene på høsten og vinteren.

Nå håper kjøpmannen på Osterøy at politikerne tar grep.

- Det som ryster meg mest, og har gjort det hele veien, er den hårreisende forskjellen det utgjør om man holder til på riktig eller gal side av en fjord, sier Hesjedal, og viser til de store strømprisforskjellene i landet.

- Det ryster meg at man leker seg med den viktigste varen vi har, strøm. At noen får det tilnærmet gratis, mens andre blir tatt livet av, fortsetter kjøpmannen.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen eller Vestland? Send oss en e-post!

- Føles veldig tung

Kjøpmann Nordby på Fedje forteller at han er en av de heldige. De hadde gode år under pandemien, og har dermed mer oppsparte midler enn andre liknende butikker.

Han har derfor ikke ville være den som roper høyest om de krevende tidene. Men han er likevel tydelig på at situasjonen ikke kan fortsette sånn i uoverskuelig framtid. Noe må på plass før sommeren, mener han.

- Det føles tungt for veldig mange kjøpmenn om dagen. Dette er folk som virkelig står på for lokalsamfunnene sine. De har lange dager og lite lønn.

Selv har ha store ambisjoner for Matkroken Fedje. I år har de investert i en liten kafékrok, med utsalg av småbakst og pizza. Den siste tida har de måtte stenge ned pizzaovnen i ukedagene.

- Det er ikke den veien vi vil gå. Vi vil bygge opp, lage en flottest mulig butikk, ikke bygge ned. Det er også uaktuelt for meg å ta opp mer lån for å betale strømregningene. Det blir som å pisse i buksa for å holde seg varm, sier Nordby.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer