#reddroger

Nødrop fra Oslo sentrum: - Det har gått til helvete

Samtidig blomstrer handelen utenfor bykjernen.

TOMME GATER: Egertorget i Karl Johans gate vrimler vanligvis med folk i førjulstida. Nå slår handelsnæringen i Oslo sentrum alarm. Foto: Nina Hansen
TOMME GATER: Egertorget i Karl Johans gate vrimler vanligvis med folk i førjulstida. Nå slår handelsnæringen i Oslo sentrum alarm. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

Tallenes tale er klokkeklar. Den norske handelsnæringen generelt har opplevd en voldsom oppgang i 2020.

Det illustreres også godt av de tilbakemeldingene Børsen har fått fra en rekke små og store kjøpesentre.

Sæter-senteret på Nordstrand i Oslo har hatt en omsetningsvekst på hele 23,3 prosent i 2020, forteller daglig leder Hans M. Haram.

CC Vest på Lilleaker har solgt for 12,4 prosent mer enn fjoråret, ifølge senterleder Celine Waldjac.

Pauline Johansen, leder for Manglerud senter og Oppsal senter, melder om vekst på henholdsvis 12,1 og 18 prosent i november.

Og ved Vinterbro senter i Ås kommune har de i 2020 hatt en salgsoppgang på 20 prosent, opplyser senterleder Elisabeth Lohk.

- Hjemmekontor har muligens gjort at flere har tatt turen til Vinterbro eller kjøpesenter utenfor store byer hvor kontorene ofte ligger, og vi hører også at vi har fått mange nye kunder, sier Lohk.

Det er mye som tyder på at Lohk har rett i at folk har nedprioritert Oslo sentrum, for da coronapandemien veltet inn over Norge mistet Oslo sentrum på kort tid 60 prosent av de tilreisende.

Har startet kampanje

Det går hardt ut over de 11 000 ansatte i bykjernen. For når 60 prosent av de tilreisende forsvinner, blir det vanskelig å holde liv i alle de små nisjebutikkene.

Derfor har Linn Rosario, prosjektleder for Oslo i Sentrum, startet kampanjen #reddroger, der målet er å rette fokus på den tøffe situasjonen sentrumsbedriftene står i.

- En del av vår virksomheter i Oslo sentrum sliter veldig. Vi vil vise til de personlige butikkene med særpreg, de som gir Oslo sjel, sier Rosario til Børsen.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

- Har gått til helvete

Selve personifiseringen av dette et Roger Odeh, som driver tre butikker i Oslo sentrum. En av dem har han allerede måttet stenge.

- Jeg må gå til banken for å låne penger for å overleve. Dette er veldig slitsomt, og det gjelder de fleste i sentrum. Jeg har et par kamerater som allerede har måttet kaste inn håndkleet. De sier at det ikke går, at de må slutte. Det har gått til helvete, og det er flere som sier det samme, sier Odeh.

Arbeidsledigheten for Oslo er heller ikke lystig lesning. 34 822 personer står uten jobb. Av dem jobber 9000 innenfor reiseliv og transport, og over 8000 innenfor serviceyrker og butikk og salg.

Det illustrerer godt hvor mange bedrifter som sliter.

Raymond Johansens rop om en ekstraordinær tiltakspakke til næringen i Oslo, har fått tommel ned fra regjeringen.

Odeh mener hjelpa kommer for seint, og illustrerer stoda med følgende bilde:

- Du kan gå til en lege, og så sier legen at du er alvorlig syk og trenger medisin med en gang, men du får den ikke før om fire måneder - hvis du overlever.

- Jeg kommer til å overleve. Jeg kan ta lån på huset og finne løsninger. Men det er mange som ikke kan det. Hva med dem?

Frykter konkurs

Også Rosario er redd for at mange går dukken før de får tilgang til krisehjelp fra myndighetene.

- Tiltakspakkene må komme med en gang. Februar blir altfor seint for de fleste. Vi er redd for at i tiden fra nå og fram til februar så vil flere måtte stenge ned, sier Rosario.

Roger Odeh er redd hva som vil skje med sentrum dersom ikke de små bedriftene får hjelp.

- Hvis de blir bort så blir det bare Starbucks og McDonalds. Det er sånne ting ingen tenker på, sier han.

- Har tømt sentrum for kunder

Tore Kvarud i Kvarud Analyse har kjøpesenterbransjen som sitt spesialfelt.

Analytikeren bekrefter tendensen med økt handel utenfor bykjernen, både i Oslo og andre større byer i Norge.

- Det henstilles om at du ikke skal bruke kollektivtrafikk, og at folk skal jobbe hjemme. Når folk har flyttet kontoret hjem, og de bor utenfor byen, har bydels- og lokalkjøpesentrene tjent på dette, sier Kvarud til Børsen.

Han foreller at handelen i sentrum har vært under press helt siden de første coronatiltakene 12. mars. Med tidvis nedstengte serveringssteder, og ingen kino eller andre kulturaktiviteter, har folk færre grunner til å oppsøke bykjernen. Da lider også resten av handelen.

- Man har tømt sentrum for kunder gjennom disse tiltakene, sier Kvarud.

- Omsetningsnedgangen for sentrumsbutikkene har vært formidabel. Og det kommer til å gå mye lengre tid før de henter seg inn igjen.

STILLE: Torggata i Oslo sentrum tilbyr vanligvis både pils, dansing og shopping. Foto: Nina Hansen

STILLE: Torggata i Oslo sentrum tilbyr vanligvis både pils, dansing og shopping. Foto: Nina Hansen

Vis mer

Handler sjeldnere, kjøper mer

Hans M. Haram driver både Sæter Torg på Nordstrand og Røa Senter.

Også sistnevnte har hatt omsetningsvekst i 2020, til tross for at de forventet nedgang på grunn av en større oppussing.

- Alt i alt oppsøker kundene lokale bydelssentre framfor å handle i sentrum. Det er kortere reisevei, og kjente og trygge omgivelser. Og hjemmekontor bidrar selvfølgelig til at folk handler nær hjemmet, sier Haram.

Han forteller at kundene handler sjeldnere, men mer.

For eksempel har én av senterbutikkene de siste fire ukene hatt nedgang i kunder på 7,25 prosent. Og en omsetningsvekst på nesten 11 prosent. Men ikke alle bransjer opplever vekst, understreker senterlederen.

- Dagligvare, vinmonopol, bokhandel og apotek drar lasset. Frisører og treningssentre lider kraftig.

På Linderud senter ser leder Marianne Thoresen-Larsen samme tendens: Også de har positiv omsetningsutvikling, til tross for lavere besøkstall enn fjoråret.

- Det kommer av at folk er mer målrettet og handler mer per besøk, skriver Thoresen-Larsen i en sms til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer