Krigen i Ukraina:

Nødrop om matkrise

En russisk blokade hindrer eksport av hvete, ifølge Zelenskyj, som ber det internasjonale samfunnet gå sammen for å forhindre en global matkrise.

ADVARER: Den russiske blokaden i Svartehavet gjør det svært vanskelig å frakte varer ut fra havnene i Sør-Ukraina. Nå advarer Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj om at det kan føre til en global matkrise. Foto: Genya Savilov / AFP / NTB
ADVARER: Den russiske blokaden i Svartehavet gjør det svært vanskelig å frakte varer ut fra havnene i Sør-Ukraina. Nå advarer Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj om at det kan føre til en global matkrise. Foto: Genya Savilov / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj oppfordrer det internasjonale samfunnet til å ta umiddelbare grep for å stoppe en russisk blokade av landets havner, for å forhindre en global matkrise.

Den russiske blokaden i Svartehavet gjør det svært vanskelig å frakte varer ut fra havnene i Sør-Ukraina.

Blokaden hindrer eksport av hvete, ifølge Ukrainas president.

Ukrainas store havn i Odesa, der landbruksprodukter eksporteres, ble truffet av missiler mandag, ifølge The Guardian.

- For første gang på flere tiår er det ingen vanlig bevegelse av handelsflåten, ingen vanlig havn som fungerer i Odesa. Sannsynligvis har dette aldri skjedd i Odesa siden andre verdenskrig, sier Zelenskyl, ifølge avisa.

- Dramatiske konsekvenser

Han sier videre at dette ikke bare er noe som vil ramme Ukraina.

- Uten vår landbrukseksport er dusinvis av land i forskjellige deler av verden allerede på randen av matmangel. Og over tid kan situasjonen bli helt forferdelig, sier han.

Han ber Europa «og den frie verden stå sammen, legge press på Russland, og tvinge landet til å avslutte krigen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer