Byrådsleder Raymond Johansen:

- Nødropet gjelder i høyeste grad

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier til Børsen at hans nødrop om arbeidsledighet og konkursfare i Oslo gjelder fremdeles i aller høyeste grad.

NØDROP: Byrådsleder Raymond Johansen sier at nødropet gjelder fremdeles. Foto: Lise Åserud / NTB
NØDROP: Byrådsleder Raymond Johansen sier at nødropet gjelder fremdeles. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Omkring 194 000 personer er registrert som helt arbeidsledige, delvis arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav. 36 000 av dem er registrert i Oslo. Byrådsleder Raymond Johansen sier til Børsen at hans nødrop gjelder fortsatt.

- Jeg er glad for at permitteringsordningene er utvidet til fram mot sommeren. Det tror jeg betyr mye for den tryggheten som en del føler. Men det er klart at kompensasjonsordningene, som en del av virksomhetene i Oslo har, kommer vi til å ta opp med regjeringen hele tida, for å sørge for en større grad av trygghet. Arbeidsledighetstallene er store, og konkursfaren er veldig, veldig stor i mange bransjer her i byen.

- Gjelder nødropet ditt fortsatt?

- Nødropet gjelder i aller høyeste grad. Jeg håper at vi har gode pakker etter hvert mot Oslo, sier Johansen til Børsen.

Johansen har lenge etterlyst kompensasjonsordninger som treffer dem som er hardest rammet i Oslo, særlig i reiselivs- og utelivsbransjen, samt sikrer at konkursutsatte bedrifter overlever.

OPTIMISTISK: Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim sier at han håper at permitterte kommer tilbake i jobb mot sommeren. Foto: Terje Pedersen / NTB
OPTIMISTISK: Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim sier at han håper at permitterte kommer tilbake i jobb mot sommeren. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Mot sommeren

Denne uka har regjeringen foreslått å forlenge permitteringsperioden og retten til dagpenger til 1. juli, forlenge den forhøyede dagpengesatsen for permitterte og arbeidsledige til 1. juli, samt forlenge maksperioden på dagpenger.

I sin siste uke som fungerende arbeids- og sosialminister, forteller Henrik Asheim til Børsen at han håper at mange permitterte kommer tilbake i jobb igjen mot sommeren.

- For det første håper vi at vi klarer å holde kontroll på smitten, det vil være den beste forsikringen for å åpne opp igjen. Det andre er at vi framover skal bli vaksinert, og det betyr at vi også kan se for oss å lette på tiltak som rammer for eksempel kulturbransjen og hotell- og servicebransjen, sier Asheim Børsen og fortsetter:

- Så jeg håper jo at mange av de jobbene som nå er satt litt på pause, hvor det er mange som er permitterte, etter hvert kommer tilbake framover mot sommeren.

SOMMERFERIEN: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har tro på en mer normal sommer i 2021. Programleder: Agusta Magnusdottir Vis mer

Tiltak i Oslo

Johansen sier til Børsen at han ser for seg at Oslo vil ligge på samme tiltaksnivå også framover.

- Jeg tror at vi skal ligge på det tiltaksnivået som vi har: Oppfordre til hjemmekontor, rødt tiltaksnivå på videregående skole og ungdomsskole, forhåpentligvis gult for barnehage og barneskole, advare folk mot å bruke kollektivtrafikk, bruke munnbind, ha begrensninger for hvor mange som kan være inne i butikkene. Alle disse tiltakene, sier Johansen og legger til at å holde avstand må er et mantra.

Studentene

Nå som Asheim går tilbake til å fokusere fullt på rollen som forsknings- og høyere utdanningsminister, forteller han at regjeringen har som mål om at studentene skal få være mer til stede på campus.

- Vårt mål er at alle studenter skal få være fysisk til stede på campus minst én dag i uka, men det er klart at mange studenter i de første månedene i 2021 må være forberedt på en kombinasjon av digital og fysisk undervisning, men at det skal sitte så mange hjemme som det har gjort i starten av 2021, er ikke bra, og vi skal gjøre alt vi kan for å sørge for at det ikke trenger å være slik lenger enn nødvendig.

- Hvilke tiltak vil dere iverksette for å hjelpe studenter som sliter økonomisk?

- Nå har vi tatt noen grep underveis helt siden mars i fjor, vi kom jo med noen tiltakspakker den gang også. Nå ser vi at smitten øker igjen, og at mange tiltak er på plass, og derfor så har vi sagt at vi jobber med nye krisetiltak for studentene, også kommer regjeringen i løpet av januar til å komme med en ganske stor tilleggsproposisjon til Stortinget med tiltak på mange områder, også de områdene som er viktig for studentene, sier Asheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer