- Noe fælt er på vei

I kjølvannet av Credit Suisse-hysteriet og bankkollapsene i USA, har obligasjonsmarkedet svingt kraftig. Rentestrateg Nils Kristian Knudsen hevder at rentesvingningene kan skape mye usikkerhet i samfunnet.

BØRSFALL: Onsdag ble verden møtt med blodrøde tall på børsen. FOTO: Seth Wenig / AP Photo
BØRSFALL: Onsdag ble verden møtt med blodrøde tall på børsen. FOTO: Seth Wenig / AP Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Markedet forteller oss at noe fælt er på vei, sier obligasjons-investor Angus Coote til ABC News.

Den siste uka har det vært store bevegelser i aksjemarkedet over hele verden. Verdensøkonomien har fått oppleve ringvirkningen av bankkollapsene i USA.

Og i Europa har vi sett aksjekursen til den sveitsiske skandalebanken, Credit Suisse, stupe - sammen med flere av børsene, som onsdag var blodrøde.

Torsdag morgen var det likevel et «grønt gress» som møtte aksjonærene.

Rentestrateg i Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen, forteller Børsen at obligasjonsmarkedet også har hatt store svingninger den siste tida.

Flere eksperter i Norge er uenige om hva som vil skje videre, men Knudsen tror at de store obligasjonssvingningene tyder på at det er fare på ferde.

- Tilsvarende pandemien

Knudsen hevder at når rentene svinger så mye fra dag til dag, blir det mye vanskeligere for bankene å planlegge framtida. Det kan bidra til at prosjekter blir satt på vent, og - igjen at de stopper opp.

Han mener at situasjonen er problematisk.

- Om vi måler de svingningene som har vært, så var det tilsvarende svingninger under pandemien, sier rentestrategen.

SVINGINGS-SKREKK: Rentestrateg i Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen, er bekymret for at de store sviningene vil skape mye usikkerhet fremover. Foto: Bård Gudim
SVINGINGS-SKREKK: Rentestrateg i Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen, er bekymret for at de store sviningene vil skape mye usikkerhet fremover. Foto: Bård Gudim Vis mer

Før uroen i finansmarkedene blusset opp, var forventningene at rentene ville gå oppover.

Nå er forventningene at rentetoppen vil falle markant, og at rentekuttene vil komme tidligere.

Ifølge rentestrategen er ikke det gode nyheter, fordi den rentenedgangen kan vise en usikkerhet rundt hvilken vei renta vil gå.

- Man kan jo tenke at når renta kommer ned, så blir det billigere lån. Men for de som skal gi ut lånene blir det vanskeligere å vite hva «prisen» faktisk vil bli. Renta kan jo gå opp allerede i morgen, sier Knudsen.

- Denne uforutsigbarheten kan da bidra til en lavere lånevilje for bankene, fortsetter han.

I praksis betyr det at bankene og bedriftene må vurdere risiko i mye større grad enn tidligere.

Da det kan bli vanskeligere for bedriftene å få lån, fordi det kan bli vanskeligere for bankene å gi ut lån, ifølge rentestrategen.

- Ikke hev renta

På torsdag kom sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, med en bønn til Norges Bank.

- Ikke hev renta, bønnfalt han da.

- Jeg vil anbefale at de ikke gjør det. Jeg tror vi går inn i ei tid som ikke er preget av rentehevinger, men av rentekutt, fortsatte sjeføkonomen til Børsen.

Torsdag trosset den europeiske sentralbanken forventningene ved å sette opp renta 0,5 prosent poeng.

Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen sier myndighetene gjorde feil under finanskrisen i 2008. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Neste uke vil sentralbanken i USA og Norges Bank bestemme hva de ønsker å gjøre med rentene.

- Sentralbanken sin oppgave er at de setter ned renta samtidig som at de tar høyde for situasjonen, det å modellere det her er en vanskelig øvelse, sier rentestrategen Nils Kristian Knudsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer