NHO-undersøkelse

- Nok en stein i ryggsekken

Strømpris-sjokket bremser kraftig på næringslivets løft etter de siste lettelsene i coronarestriksjonene.

SLITER: Reiselivsnæringa har hatt den største bøygen under coronapandemien. Nå rammes den samme næringa ekstra hardt av vinterens strømsjokk. Arkivoto: Eivind Senneset, Dagbladet
SLITER: Reiselivsnæringa har hatt den største bøygen under coronapandemien. Nå rammes den samme næringa ekstra hardt av vinterens strømsjokk. Arkivoto: Eivind Senneset, Dagbladet Vis mer
Publisert

Den første uka etter at de fleste smitteverntiltakene ble opphevet 1. februar, ble mange hakk hyggeligere for norske bedrifter enn det januar var.

- Umiddelbart ser vi at det er flere som beskriver situasjonen som god, og færre som sier at den er dårlig, sier NHOs sjeføkonom Øysten Dørum til Børsen.

3700 bedrifter har deltatt i den helt ferskeste medlemsundersøkelsen i regi av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Her er det klare tegn til bedring:

  • 40 prosent sier markedssituasjonen er god, mot 33 prosent i januar.
  • 14 prosent anser situasjonen som dårlig, mot 24 prosent i januar.
  • 12 prosent har betalingsvansker, mot 17 prosent i januar.

- Vi er ikke helt tilbake på nivåene fra i fjor høst. Fra april til november så vi et jafs i veksten som tilsvarer vekstfarten på tre normale år. Men jeg regner med ytterligere vekst framover, ikke minst når strømprisene faller, sier Dørum.

Strømsjokket slår ut

For samtidig som gjenåpning-2.0 gir økt fart i økonomien, opplever jo bedriftene det samme som folk flest har kjent på de siste månedene, nemlig historisk høye strømregninger.

- Hele 43 prosent sier at strømregninga fører til reduksjon i driftsresultatet. En av fem beskriver reduksjonen som stor. Og hver tiende bedrift rapporterer at strømregninga biter så hardt at det går ut over aktiviteten, forteller Dørum.

- Det er et overraskende høyt tall, mener sjeføkonomen.

- Såpass høyt at det kan gi utslag også i det store samfunnsøkonomiske bildet?

- Dersom det viser seg å stemme, så skal dette kunne leses ut av BNP-tallene, ja. Men samtidig vil jeg være veldig overrasket dersom bedrifter som ellers har etterspørsel, vil holde igjen på mulig vekst. Jeg tenker at dette forteller at strømprisene slår hardt. Om det ikke akkurat er spikeren i kista, så er det utvilsomt nok en uønsket stein i ryggsekken, sier Dørum.

Reiseliv blør - igjen

Betegnende nok er det nemlig de samme næringene som har hatt det tyngst gjennom coronapandemien, som også melder at strømpris-krisa treffer hardest.

- Hvorfor slår strømprisene mest negativt ut for reiselivsbedriftene? Det er vel ikke en veldig strømintensiv næring?

- Det koster jo å varme opp noen hotellrom også. Men mest av alt er dette et bilde på at når marginene fra før av er små og inntjeningen er liten i utgangspunktet, så har du mindre å gå på. Derfor vil en høyere strømregning bite mer enn om du fra før av hadde noe å gå på, forklarer Dørum.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer