NHO-undersøkelse

- Nok en stein i ryggsekken

Strømpris-sjokket bremser kraftig på næringslivets løft etter de siste lettelsene i coronarestriksjonene.

SLITER: Reiselivsnæringa har hatt den største bøygen under coronapandemien. Nå rammes den samme næringa ekstra hardt av vinterens strømsjokk. Arkivoto: Eivind Senneset, Dagbladet
SLITER: Reiselivsnæringa har hatt den største bøygen under coronapandemien. Nå rammes den samme næringa ekstra hardt av vinterens strømsjokk. Arkivoto: Eivind Senneset, Dagbladet Vis mer
Publisert

Den første uka etter at de fleste smitteverntiltakene ble opphevet 1. februar, ble mange hakk hyggeligere for norske bedrifter enn det januar var.

- Umiddelbart ser vi at det er flere som beskriver situasjonen som god, og færre som sier at den er dårlig, sier NHOs sjeføkonom Øysten Dørum til Børsen.

3700 bedrifter har deltatt i den helt ferskeste medlemsundersøkelsen i regi av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Her er det klare tegn til bedring:

  • 40 prosent sier markedssituasjonen er god, mot 33 prosent i januar.
  • 14 prosent anser situasjonen som dårlig, mot 24 prosent i januar.
  • 12 prosent har betalingsvansker, mot 17 prosent i januar.

- Vi er ikke helt tilbake på nivåene fra i fjor høst. Fra april til november så vi et jafs i veksten som tilsvarer vekstfarten på tre normale år. Men jeg regner med ytterligere vekst framover, ikke minst når strømprisene faller, sier Dørum.

Strømsjokket slår ut

For samtidig som gjenåpning-2.0 gir økt fart i økonomien, opplever jo bedriftene det samme som folk flest har kjent på de siste månedene, nemlig historisk høye strømregninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.