- Nok et mageplask

Regjeringens energikommisjon slår fast at det haster å få fart på kraftproduksjonen i Norge. Rødt freser mot konklusjonen til utvalget. - Ingenting som får ned strømprisene, sier Sofie Marhaug til Dagbladet.

NYE KOSTER: Energikommisjonen legger fram sin anbefaling i dag. Foto: Lise Åserud / NTB
NYE KOSTER: Energikommisjonen legger fram sin anbefaling i dag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO SENTRUM (Dagbladet): Energikommisjonen legger i dag fram sin anbefaling som lyder «mer av alt - raskere».

Konklusjonen til kommisjonen er at myndighetene må få opp farten i energiproduksjonen, for å unngå kraftunderskudd i Norge innen få år. Dagbladet har tidligere presentert mesteparten av innholdet i rapporten før den ble kjent for offentligheten.

- Det store budskapet vårt er at det er behov for et taktskifte, sier Lars Sørgaard på pressekonferansen i dag.

Fra scenen sier bergensprofessoren videre at tre overordnede tiltak må iverksettes:

- Vi må være flinkere til å spare på kraften, vi må bygge ut mer kraft, og få på plass bedre nettkapasitet, sier Sørgard.

Spagaten

Kommisjonen på 15 medlemmer ble satt ned av regjeringen i 2022 for å kartlegge energibehovene og foreslå økt energiproduksjon. På flere punkter er de uenige om hvordan energikrisen bør løses.

- Dette er en situasjonsforståelse regjeringen deler. Vi vil nå jobbe raskt for å vurdere tiltakene kommisjonen har foreslått. Vi er allerede godt i gang med flere av de tilrådde tiltakene, både når det gjelder forsyningssikkerhet og bedre lokal forankring av vindkraft på land, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding onsdag.

Kommisjonsleder Lars Sørgard peker videre på at norsk kraftproduksjon må økes særlig på grunn av det grønne skiftet og krav om utslippskutt.

Energikommisjonen legger altså til grunn av vedtatt norsk klimapolitikk skal opprettholdes, samtidig som Norge har nok kraft til å holde prisene nede.

Et flertall i energikommisjonen mener at det bør settes følgende mål for 2030:

  • Minst 40 TWh høyere fornybar kraftproduksjon fra vannkraft, vindkraft, havvind og solkraft.
  • Minst 20 TWh energieffektivisering.

- Mageplask

Mindretallet mener at det gir uheldige signaler å sette mål som om kort tid kan vise seg å ikke være gjennomførbare.

Rødt reagerer umiddelbart negativt på kommisjonens anbefalinger:

- Dette er nok et mageplask fra regjeringen. Norge har en strømpriskrise. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har satt ned en energikommisjon som ikke kommer med ett eneste tiltak for å få ned prisene for folk og næringsliv nå, sier Sofie Marhaug (Rødt) til Dagbladet.

Også KrFs Kjell Ingolf Ropstad kritiserer regjeringens arbeid med å få ned strømprisene.

- Rapporten fra Energikommisjonen viser regjeringens handlingslammelse. Nå har vi tapt et år på at regjeringen har skjøvet kommisjonen foran seg, sier Ropstad.

Lan Marie Berg (MDG) understreker også at det haster.

- Nå må regjeringen få ut fingeren. Vi når ikke klimamålene om det ikke spares mer strøm og produseres mer kraft. Det må bety investeringsstans i olje og at pengene puttes i havvind. Kommisjonen sier det MDG har sagt i årevis om å satse på fornybart, sier Berg.

Kommisjonens anbefalinger

  • Vindkraft på land bør utredes. Kommisjonen vil ha vindturbiner nær veier, i industriområder eller områder hvor miljøpåvirkningene er mindre enn i uberørt natur.
  • Den økte andelen av inntektene fra vindkraft skal gå til vertskommunene. 15 prosent av grunnrenteskatten til staten fra det enkelte vindkraftanlegg skal tilfalle den berørte kommunen.
  • Det bør legges til rette for utbygging av havvind langs hele kysten. Flertallet mener elektrifisering av sokkelen må gjennomføres på en mest mulig kostnadseffektiv måte. Et mindretall foreslår at staten inngår lange kjøpekontrakter med utbyggere.
  • Et flertall av utvalget mener det bør legges til rette for økt produksjon av regulerbar vannkraft.
  • Et flertall vil halvere saksbehandlingstiden for å forsere kraftutbyggingen.

LO stiller seg bak Energikommisjonens hovedkonklusjon.

- Vår oppgave er å kutte utslipp og skape jobber. Løsningen er kraft, kraft og mer kraft. Og hele Norge må ta del i dette, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

- Skal norsk industri ha noen fremtid, og skal vi ha arbeidsplasser i hele landet så det helt avgjørende med mer kraft. Uten kraft klarer vi ikke å gjennomføre nødvendige klimakutt, sier Hessen Følsvik videre.


Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer