Nord Stream: Svensk nei til russisk krav

Et russisk krav om innsyn i etterforskningen av gasslekkasjene i Østersjøen møtes av en kald skulder fra Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser bobler fra gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et brev til Andersson har Russlands statsminister Mikhail Misjustin krevd at russiske myndigheter og Gazprom skal få innsyn i den svenske etterforskningen av Nord Stream-lekkasjene. Men det vil ikke den svenske regjeringen imøtekomme.

- I Sverige er slike undersøkelser underlagt hemmelighold, og det gjelder naturligvis også i denne saken, sier Andersson.

Samtidig står det andre fritt til selv å gjøre undersøkelser i området, konstaterer hun.

- Svensk økonomisk sone er ikke et territorium som Sverige råder over. Nå er området ikke lenger sperret av, og da er det også mulig for andre fartøy å komme inn i området. Det er reglene, sier Andersson.

Peker på sabotasje

De fire lekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 skapte sjokkbølger i Europa. Årsaken til lekkasjene er ikke kjent, men en rekke statsledere og eksperter peker på sabotasje som årsak.

Lekkasjene har alle funnet sted i internasjonalt farvann, svært nær den danske øya Bornholm. Rørledningene frakter gass mellom Russland og Tyskland.

Ingen har påtatt seg ansvaret for en eventuell sabotasjeaksjon på rørledningene, men det er fra flere hold spekulert på at Russland står bak.

- Skyldes bomber

Britiske Times siterer en britisk etterretningskilde på at det kan skyldes overlagt sabotasje ved hjelp av undervannsdroner fra russisk hold.

Teorien får støtte fra flere hold.

Militærforsker ved det danske Forsvarsakademiet, Kenneth Øhlenschlæger Buhl, mener hullene i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 skyldes bomber.

- Redskapene finnes, og er utviklet på forhånd. For å kunne sabotere denne typen rør er det mest opplagte valget å sprenge det i luften, sier han til danske BT.

Twitter-melding vekker oppsikt

Russland og Kreml har kategorisk fornektet dette. Det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået RIA formidler i stedet anklager om at Nato og Vesten kan stå bak.

En Twitter-melding fra den tidligere polske utenriksministeren Radek Sikorski har også vakt oppsikt. Sammen med et bilde av lekkasjen i Østersjøen skrev Sikorski «Takk, USA».

Sikorski delte også en seanse med president Joe Biden fra februar, hvor han forsikret om at Nord Stream 2 ikke ville bli operativ dersom Russland invaderte Ukraina.

Putin-talsperson Maria Zakharova har overfor statskontrollerte russiske medier gitt uttrykk for at hun setter pris på meldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer