Nordea-spådom: Noe å se fram til

Ekspertene i Nordens største bank har sett i glasskula. Får de rett, er det stort sett godt nytt for nordmenn flest.

UTSIKT: Veksten i norsk økonomi bremser tungt, men for folk flest vil det bli mer å rutte med de neste to åra, anslår Nordea Markets. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
UTSIKT: Veksten i norsk økonomi bremser tungt, men for folk flest vil det bli mer å rutte med de neste to åra, anslår Nordea Markets. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordea Markets legger fram oppdaterte prognoser for norsk og internasjonal økonomi onsdag morgen.

Får analytikerne rett, er det gode nyheter for de fleste av oss.

Oljeinvesteringer i minus

Rapporten «Economic Outlook» peker i retning av en solid vekstbrems for norsk økonomi etter et år med eventyrlig vekst i oljeinvesteringene på hele 14 prosent i 2019.

Oljeinvesteringene betyr svært mye for norsk industri og dermed også for vekstfarta i hele den norske økonomien. Nordea anslår at oljeinvesteringene vil synke til nær nullvekst i år og minus 5 prosent neste år. Det drar ned veksten i økonomien (BNP) fra 2,5 prosent i fjor til 1,6 prosent neste år.

- Det er likevel langt fra noe krisescenario vi tegner for norsk økonomi, skriver analytikerne Kjetil Olsen og Dane Cekov.

Nordeas prognosemakere regner nemlig med at norske forbrukere vil bidra til å holde veksten oppe.

Mer å rutte med

For etter fem år uten reallønnsvekst, fra 2013 til 2018, fikk vi endelig et lønnsløft i fjor som skulle holde til økt kjøpekraft.

Det ble imidlertid i stor grad spis opp av Norges Banks tre rentehevinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer