Nordea-spådom: Noe å se fram til

Ekspertene i Nordens største bank har sett i glasskula. Får de rett, er det stort sett godt nytt for nordmenn flest.

UTSIKT: Veksten i norsk økonomi bremser tungt, men for folk flest vil det bli mer å rutte med de neste to åra, anslår Nordea Markets. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
UTSIKT: Veksten i norsk økonomi bremser tungt, men for folk flest vil det bli mer å rutte med de neste to åra, anslår Nordea Markets. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordea Markets legger fram oppdaterte prognoser for norsk og internasjonal økonomi onsdag morgen.

Får analytikerne rett, er det gode nyheter for de fleste av oss.

Oljeinvesteringer i minus

Rapporten «Economic Outlook» peker i retning av en solid vekstbrems for norsk økonomi etter et år med eventyrlig vekst i oljeinvesteringene på hele 14 prosent i 2019.

Oljeinvesteringene betyr svært mye for norsk industri og dermed også for vekstfarta i hele den norske økonomien. Nordea anslår at oljeinvesteringene vil synke til nær nullvekst i år og minus 5 prosent neste år. Det drar ned veksten i økonomien (BNP) fra 2,5 prosent i fjor til 1,6 prosent neste år.

- Det er likevel langt fra noe krisescenario vi tegner for norsk økonomi, skriver analytikerne Kjetil Olsen og Dane Cekov.

Nordeas prognosemakere regner nemlig med at norske forbrukere vil bidra til å holde veksten oppe.

Mer å rutte med

For etter fem år uten reallønnsvekst, fra 2013 til 2018, fikk vi endelig et lønnsløft i fjor som skulle holde til økt kjøpekraft.

Det ble imidlertid i stor grad spis opp av Norges Banks tre rentehevinger.

«De tre renteøkningene i fjor senket disponibel inntekt for en gjennomsnittshusholdning med 0,75 prosent», ifølge rapporten.

Men med utsikter til uendret styringsrente på 1,5 prosent de neste to åra og fortsatt lav arbeidsledighet, ligger det an til en vekst i kjøpekraften på rundt 1,5 prosent i året de neste to åra, anslår Nordea.

Samtidig ventes det moderat vekst i boligprisene framover - omtrent på linje med inntektsveksten. Risikoen for et omslag i boligmarkedet ansees som «svært lav», skriver Olsen og Cekov.

Usikkerhet

Det understrekes at det ikke er noen mangel på usikkerhetsmomenter:

Fremskrittspartiets farvel til Erna Solbergs regjeringsprosjekt har ført til at landet igjen har fått en mindretallsregjering. Dermed må det forhandles i Stortinget før statsbudsjettet kan vedtas.

Nordea-analytikerne tror regjeringen «langt på vei» greier å nå ambisjonen om en nøytral finanspolitikk, men er langt fra overbevist.

«Med en mindretallsregjering blir det ikke lettere å holde igjen på pengebruken», skriver Olsen og Cekov.

Og ikke minst:

Dersom nedturen i internasjonal økonomi skulle bli kraftigere eller vare lenger enn ventet, vil det ramme norsk økonomi. Da kan vi oppleve både lavere oljepriser og lavere priser i de markedene vi eksporterer varer til, understrekes det.

Arbeidet med denne utgaven av Nordeas kvartalsvise analyse ble avsluttet fredag før helgen - altså samme dag som børsene verden rundt begynte å vise en viss uro knyttet til coronavirusets framvekst.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer