Nordea varsler rentesjokk

Norsk økonomi har nådd kokepunktet, mener økonomene.

RENTESJOKK: Fire rentehevinger i år og fire neste år er spådommen fra Nordeas økonomer Dane Cekov, Kjetil Olsen og Lars Mouland. Foto: Foto: Jessica Gow/TT / NTB
RENTESJOKK: Fire rentehevinger i år og fire neste år er spådommen fra Nordeas økonomer Dane Cekov, Kjetil Olsen og Lars Mouland. Foto: Foto: Jessica Gow/TT / NTB Vis mer
Publisert

Nordea forventer at Norges Bank hever renten åtte ganger i løpet av de neste to åra, og at styringsrenten dermed ender på 2,5 prosent ved utgangen av 2023.

Fire rentehevinger i år og fire neste år er spådommen fra Nordeas økonomer Dane Cekov, Kjetil Olsen og Lars Mouland.

Økonomien går bedre

Dette er en oppgang fra forrige anslag på til sammen seks rentehevinger og en styringsrente på 2 prosent i 2023.

Blant årsakene er at det nå går bedre med norsk økonomi enn det Norges Bank trodde ville være tilfelle i desember, da omikronvarianten av koronaviruset gjorde sitt inntog.

Arbeidsledigheten var i slutten av februar på 2,1 prosent, mens Norges Bank ikke trodde den ville gå ned til dette nivået før om et år.

- Nådd kokepunktet

- Høyere underliggende inflasjon enn 2 prosent og solid økonomisk vekst betyr at det er behov for innstrammende pengepolitikk framover, skriver de tre i sin rapport.

Norsk økonomi har nådd kokepunktet, mener økonomene.

Regjeringen startet mandag arbeidet med statsbudsjettet for 2023. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa i den forbindelse at det nå er på tide å holde igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer