Energikrise:

Norden skjelver

I Sverige, Finland og Danmark snakkes det om økt risiko for strømmangel og effektknapphet. Samtidig kan norske Statnett fortelle at situasjonen er annerledes for Norge.

RISIKOEN ØKER: Risikoen for effektknapphet og strømmangel øker i Sverige, Finland og Danmark. I verste fall vil det kunne påvirke forbrukerne. Her fra et boligfelt i Lillestrøm. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
RISIKOEN ØKER: Risikoen for effektknapphet og strømmangel øker i Sverige, Finland og Danmark. I verste fall vil det kunne påvirke forbrukerne. Her fra et boligfelt i Lillestrøm. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat nå, sier områdedirektør Tuomas Rauhala ved Fingrid til Børsen, er situasjonen i Finland sammenliknbar med tidligere år, hvor de også har vært avhengige av å importere strøm fra naboland i særlig utsatte perioder.

- Men nå står vi overfor en rekke store usikkerhetsmomenter som kan ramme oss denne høsten eller vinteren, og som betydelig kan øke risikoen for at det vil oppstå mangel på strøm, sier Rauhala til Børsen.

Områdedirektøren forklarer at usikkerheten først og fremst knyttes til når atomkraftverket Olkiluoto 3 kjøres i gang, forholdene for krafthandel med Sverige, tilgangen på – og påliteligheten til – kraftimport fra det nordiske kraftmarkedet og vinterværet.

En del av bakteppet er at den norske regjeringen har varslet at de vil begrense strømeksporten dersom nivået i vannmagasinene kommer under normalen for årstida, noe nordiske energimyndigheter har møtt med kraftig motstand.

OMRÅDEDIREKTØR: Tuomas Rauhala i finske Fingrid. Foto: Fingrid
OMRÅDEDIREKTØR: Tuomas Rauhala i finske Fingrid. Foto: Fingrid Vis mer

Risiko for strømstans

Fingrid har valgt å advare befolkningen om at det til vinteren kan bli nødvendig med rullerende strømstanser. Dette innebærer at myndighetene vil strupe strømforsyningen i enkelte områder i to timer av gangen fram til at man har tilstrekkelig tilgang på strøm igjen.

- Nå som vi tar fatt på høsten, følte vi at det var vårt ansvar å informere befolkningen om risikobildet og forsikre oss om at hver eneste strømforbruker, stor eller liten, vil vurdere i hvilken grad man er forberedt på to timer lange strømstanser som følge av strømmangel, sier Rauhala og fortsetter:

- Samtidig har vi framhevet hvordan den enkelte strømforbruker kan bidra til å unngå at det blir nødvendig med strømstanser ved hjelp av energisparing og når på tidspunktet man bruker strøm.

Den ukrainske presidenten takket Norge, men advarte samtidig mot Russlands planer i sin tale på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

Noe har endret seg

Sjefstrateg Niclas Damsgaard i Svenska kraftnät sier at noe har endret seg siden de før sommeren publiserte en rapport som viste at det var lav risiko for å oppleve effektknapphet i Sverige til vinteren.

Effektknapphet oppstår når tilgangen på strøm i en kortere tidsperiode ikke er tilstrekkelig til å møte etterspørselen.

- Selv om det er kort tid siden analysen ble gjennomført, ser situasjonen delvis annerledes ut nå. Det har ikke skjedd så mye internt i Sverige, men vi er nødt til å ha tilgang på import ettersom vi kan være avhengige av importere strøm for å møte topplasttimen (den timen hvor strømforbruket er høyest journ.anm.), sier Damsgaard til Børsen og fortsetter:

- Med tanke på utviklingen i det europeiske kraftmarkedet, ser vi nå at det er økt risiko for at vi kan oppleve at det ikke er mulig å importere. Dette vil kunne medføre økt risiko for effektknapphet til vinteren.

Når Damsgaard sier at noe har endret seg, tenker han først og fremst på utfordringene knyttet til forsyning av gass i Europa, som blant annet forsterkes av utfordringene knyttet til fransk kjernekraft og den påfølgende knapphetssituasjonen.

SJEFSTRATEG: Niclas Damsgaard ved Svenska kraftnät. Foto: Svenska kraftnät
SJEFSTRATEG: Niclas Damsgaard ved Svenska kraftnät. Foto: Svenska kraftnät Vis mer

Situasjon uten sidestykke

Danske Energinet opplyser til Børsen at de europeiske kraftmarkedene preges av usikkerhet, høye strømpriser og en økende bekymring knyttet til forsyningssikkerheten den kommende vinteren. Ikke minst gjelder dette om Russland struper gasseksporten til Europa og om det viser seg å bli en kald vinter.

- Vi har havnet i en situasjon som er uten sidestykke, hvor det er forhøyet risiko for at man vil kunne oppleve at det ikke er tilstrekkelig produksjon til å dekke forbrukernes behov. I disse situasjonene kan det i verste fall bli nødvendig å begrense deler av det danske strømforbruket, sier avdelingsleder Johannes Bruun i danske Energinet til Børsen og fortsetter:

- Forsyningssikkerheten i Danmark påvirkes av været og utviklingen i nabolandene våre. Situasjonen er alvorlig og vi følger den tett.

KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Henrik Glette i Statnett. Foto: Statnett
KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Henrik Glette i Statnett. Foto: Statnett Vis mer

Annen situasjon i Norge

Kommunikasjonsdirektør Henrik Glette i Statnett sier til Børsen at situasjonen i kraftmarkedet er preget av stor usikkerhet, særlig med tanke på tilgangen på gass i Europa, i tillegg til at tørken også preger utviklingen i markedet.

- I Norge har vi lite vann i magasinene i Sør-Norge. Dersom vi skulle få en videre utvikling med tørt vær og det skulle bli utfordringer med tilgangen til import, kan situasjonen bli mer krevende også her i Norge, sier Glette og fortsetter:

- Det kan oppstå situasjoner hvor vi er avhengige av import fra landene rundt oss dersom det blir langvarig tørt vær med lite tilsig til magasinene, og vi er derfor opptatt av å sikre at dette er mulig.

Glette sier at det er liten sannsynlighet for at det vil bli nødvendig med rasjonering på strøm i Norge slik som situasjonen er nå.

- Våre nordiske naboer har en mer anstrengt effektsituasjon enn oss. Det vil si at sannsynligheten er noe større der for at de kan mangle tilgang til tilstrekkelig kraft i enkelttimer. I Norge har vi bedre tilgang på kraft også i de mest krevende vintertimene og har et såkalt effektoverskudd også da.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer