Energikrise:

Norden skjelver

I Sverige, Finland og Danmark snakkes det om økt risiko for strømmangel og effektknapphet. Samtidig kan norske Statnett fortelle at situasjonen er annerledes for Norge.

RISIKOEN ØKER: Risikoen for effektknapphet og strømmangel øker i Sverige, Finland og Danmark. I verste fall vil det kunne påvirke forbrukerne. Her fra et boligfelt i Lillestrøm. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
RISIKOEN ØKER: Risikoen for effektknapphet og strømmangel øker i Sverige, Finland og Danmark. I verste fall vil det kunne påvirke forbrukerne. Her fra et boligfelt i Lillestrøm. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akkurat nå, sier områdedirektør Tuomas Rauhala ved Fingrid til Børsen, er situasjonen i Finland sammenliknbar med tidligere år, hvor de også har vært avhengige av å importere strøm fra naboland i særlig utsatte perioder.

- Men nå står vi overfor en rekke store usikkerhetsmomenter som kan ramme oss denne høsten eller vinteren, og som betydelig kan øke risikoen for at det vil oppstå mangel på strøm, sier Rauhala til Børsen.

Områdedirektøren forklarer at usikkerheten først og fremst knyttes til når atomkraftverket Olkiluoto 3 kjøres i gang, forholdene for krafthandel med Sverige, tilgangen på – og påliteligheten til – kraftimport fra det nordiske kraftmarkedet og vinterværet.

En del av bakteppet er at den norske regjeringen har varslet at de vil begrense strømeksporten dersom nivået i vannmagasinene kommer under normalen for årstida, noe nordiske energimyndigheter har møtt med kraftig motstand.

Risiko for strømstans

Fingrid har valgt å advare befolkningen om at det til vinteren kan bli nødvendig med rullerende strømstanser. Dette innebærer at myndighetene vil strupe strømforsyningen i enkelte områder i to timer av gangen fram til at man har tilstrekkelig tilgang på strøm igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer