- Det økonomiske forumet er et av de store prestisjeprosjektene til Putin og Kreml. Diesen deltar der og på en rekke medieflater russerne støtter eller kontrollerer rundt omkring, sier seniorrådgiver i Helsingforskomiteen, Aage Borchgrevink, til Børsen.
St. Petersburg internasjonale økonomiske forum (SPIEF), også kalt «Russlands Davos», har i 25 år vært Kremls utstillingsvindu mot verden.

10 000 deltakere fra 120 land har deltatt hvert år - blant dem næringslivstopper og statsledere fra hele verden. Internasjonale stjerner som Duran Duran, Sting og Anastacia har sørget for underholdningen.
Men nå - etter invasjonen av Ukraina - glimrer verdensartister, vestlige næringslivsledere og toppolitikere med sitt fravær.

Gjestelista ribbet
En som derimot var til stede da forumet gikk av stabelen forrige uke, var Glenn Diesen. Han er professor ved institutt for økonomi, historie og samfunnsvitenskap, ved Universitetet i Sørøst-Norge.
- En brikke i propagandaapparatet
Borchgrevink sier følgende om den norske professorens deltakelse:
- Det bekrefter bildet av Glenn Diesen som en brikke i det russiske propagandaapparatet.
- Les Diesens svar lenger ned.
Borchgrevink mener Diesens framtreden i russiske medier, som for eksempel Russia Today (RT), er problematisk.

Professorens retorikk bærer preg av å tåkelegge, utelate fakta og nøre opp under russiske konspirasjonsteorier, ifølge Borchgrevink, som trekker fram en artikkel i RT som eksempel.
- Den handler om at vestlige media er uetterrettelige og driver informasjonskrig mot Russland. Her trekker han i tvil om Russland står bak forgiftningene av Navalnyj og Skripal, og antyder at Storbritannia selv sto bak angrepet på engelsk jord. Han sier at Russlands invasjon av Georgia i 2008 er et «narrativ» - underforstått at det ikke skjedde.

Nye spekulasjoner om oligarkens hemmelige luksusliv
Videre hevder Borchgrevink at Diesen kommer med «merkelige angrep» på troverdige kilder som Bellingcat og The Syrian Observatory for Human Rights.
- Han vrir på utsagn slik at det virker som det BBC sier er «informasjonskrig», og hevder at det er bevist at russerne ikke blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016, sier Borchgrevink og viser til at Mueller-rapporten sier de gjorde det i stor skala.
- Får kaldsvette
Diesen er forelagt kritikken fra Borchgrevink.
- Mitt forskningsfokus er Russlands økonomiske integrasjon med Østen, og det burde ikke være kontroversielt at jeg deltar på SPIEF, som nå er et forum for å integrere Russland med den ikke-vestlige verden, sier Diesen til Børsen.
Dette er en utrolig viktig utvikling, ifølge professoren, som mener dette ikke kan dekkes objektivt i våre medier.

«Putin-favoritt» seiret i retten
- Jeg får kaldsvette når jeg snakker med høytstående russere som nå er overbevist om at en storkrig med Nato blir snart uunngåelig. Over de siste ti åra har Nato fått verdens største atommakt til å frykte for sin eksistens, og jeg mener at det nå er en veldig stor sannsynlighet for atomkrig, sier Diesen og fortsetter:
- Men dette kan også ikke diskuteres i Norge ettersom all kritikk av Nato avvises som «russiske propaganda» som «legitimerer» Russlands invasjon av Ukraina, fortsetter han.
Borchgrevink trekker fram at Diesen, i en tweet fra SPIEF som nå er slettet, omtalte de ukrainske regionene Zaporizjzja og Luhansk som «lagt til» under Russland. En annen Twitter-bruker kritiserte også Diesen for å unnlate å si at disse områdene er «annektert».
- Her hjemme later han som han tar avstand fra krigen, så det er en dobbeltkommunikasjon, sier Borchgrevink.
- Blir korsfestet
Borchgrevink stusser også på at Diesen hadde en lengre samtale med Sergej Karaganov, en Putin-alliert og en veteran i russisk utenrikspolitikk, tidligere i år.
- Forrige uke oppfordret Karaganov russiske myndigheter til å bruke atomvåpen mot Polen. Han sa det er en altfor høy terskel for å bruke atomvåpen, sier Borchgrevink.
Diesen sier han snakker med flere norske Russland-forskere som mener konflikten med Russland bare kan forstås som en konsekvens av Nato-ekspansjonismen.
- Men de vet at de blir korsfestet i media om de sier det opplagte. Disse angrepene på den akademisk ytringsfriheten er ekkel og det er veldig opplagt at hensikten er sverting og ikke debatt.
Borchgrevink mener det er «interessant at Diesen hevder at hans ytringsfrihet er truet av høye sosiale kostnader».
- Jeg tenker på våre kolleger i Russland som er fengslet eller drevet på flukt eller drept. I Norge er det ytringsfrihet og akademisk frihet, sier Borchgrevink.