Rentemøte i Norges Bank:

Nordmenn holder pusten: - Ubehagelig høy

Torsdag kommer det enten kull eller godteri i julestrømpa fra Norges Bank.

ÅRETS SISTE: Torsdag kommer årets siste rentebeslutning fra Norske Bank. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅRETS SISTE: Torsdag kommer årets siste rentebeslutning fra Norske Bank. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pandemi, strømkrise og rentegalopp - det blir stadig vanskeligere å tenke seg at «neste år blir bedre». Spørsmålet mange kanskje heller stiller seg er «hva blir det neste?».

Det offentlige har de seineste åra stilt opp på varslede pressekonferanser med enten godt eller dårlig nytt, og i 2023 er det kanskje sentralbanksjef Ida Wolden Bache som har fått nordmenn til å holde pusten og krysse fingrene.

Torsdag, en drøy uke før jula setter inn, holder Norges Bank årets siste rentemøte. Her kommer også beskjeden som avgjør om den økonomiske bakrusen i januar blir av brutal.

Det kan nemlig vanke nok et rentehopp som spiser opp det som måtte være igjen av rester etter høytida - eller det som verre er.

- Allerede i kjelleren

Den seineste uka har det blitt servert gladnyheter som peker i retning av at rentetoppen er nådd. I starten av uka kom det inflasjonstall som viste at pila peker i riktig retning, og at økonomien kjøles av seg selv.

- De fleste av oss tror at styringsrenta blir uendret, selv om inflasjonen er ubehagelig høy. Det som renta kan påvirke, særdeles privat forbruk og boliginvesteringer, er allerede i kjelleren. Renta virker sterkt på økonomien, og trenger ikke å heves ytterligere, slår sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, fast overfor Børsen.

Det er i samsvar med andre økonomers prognose.

- Dette styrker forventningen om at Norges Bank kan la være å heve renta denne uka, sa sjeføkonom og daglig leder i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen, til Børsen mandag.

Nordeas sjefstrateg Dane Cekov og sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, har kommet med samme budskap. Det ligger med andre ord an til en overraskelse dersom Norges Bank skulle gjøre noe annet.

- Usikkert

Sentralbanken ser også på ståa i landene rundt oss. Tall for britisk økonomi onsdag viste en nedgang på 0,3 prosent i oktober. Onsdag kveld kom det også rentebeslutning fra USA, hvor sentralbanken lot renta stå uendret.

Svenske banker har, uavhengig av sentralbanken, begynt å sette ned boliglånsrentene, og Den europeiske sentralbanken har gitt klare signaler om at renta forblir uendret torsdag - og at toppen er nådd.

Andreassen er, i likhet med sine kolleger, mer spent på hva Norges Bank sier om den såkalte rentebanen - hva vi kan vente oss framover.

- De fleste prognosegivere, inkluderert Norges Bank, spår at inflasjonen kommer kraftig ned i tida framover. Hvor raskt og hvor mye er usikkert, sier han.

Selv har han troa på at det kan komme rentekutt først i andre halvår neste år.