Dyrtid:

Nordmenn jakter raske penger: - Ekstremt

Usikre tider og skyhøye gullpriser gjør at kundene strømmer til pantelånere og auksjonshus.

ØKT PÅGANG: Dårligere tider for de fleste av oss, merkes i form av en stadig økende kundestrøm til Norges eneste pantesjappe. Foto: Maria Moen Nordli
ØKT PÅGANG: Dårligere tider for de fleste av oss, merkes i form av en stadig økende kundestrøm til Norges eneste pantesjappe. Foto: Maria Moen Nordli Vis mer
Publisert

Inkassoselskapene advarer om økt boliglånsinkasso, og ekspertene tror vi bare har sett begynnelsen av dyrtids-effekten. Nå tyder mye på at pengehungrige og nødne nordmenn oppsøker litt mer alternative løsninger for å fete opp lommeboka.

I Norges eneste pantesjappe får du lånt alt fra hundrelapper til flere hundre tusen på egne verdisaker. Uten konkurranse i markedet, ser Lånekontoret sine beste resultater på ti år.

- Det er absolutt gode tider. Folk har større behov for raske penger i dag, meddeler daglig leder Helle Biseth Markussen.

I hovedstadens kvadratur, tett opp mot Karl Johans gate, ligger Oslos helt egen «skattekiste». Lånekontoret, tidligere kjent som «Stampen», har eksistert siden 1888. I gamle dager tok de inn alt mulig - selv gebiss, og reklamerte med «De er IKKE blakk før vi har kledd av Dem».

EKTE VARE: De ansatte sjekker verdi og autentiserer alt som leveres inn. Foto: Maria Moen Nordli
EKTE VARE: De ansatte sjekker verdi og autentiserer alt som leveres inn. Foto: Maria Moen Nordli Vis mer

I dag holder det derimot ikke bare med småtteri og løsøre. Her bugner det av Rolex, bunader, smykker og diamanter. For tiden står gull for hovedvekten i pantelånerens bankvelv.

- Vi tar inn alt fra gulltenner til store, flotte smykker. For et år tilbake fikk vi faktisk inn en gulltann, men gull er gull - det kan jo smeltes om, forteller Biseth Markussen til Børsen.

Pantelåneren har tjent over millionen bare i løpet av årets tredje kvartal. Markussen ønsker ikke å uttale seg om hvorvidt dette har sammenheng med dyrtidas trangere kår og slankede lommebøker.

Låner til utgifter

Pantelån kan anses som et alternativ til forbrukslån, hvor man låner på egne eiendeler over en kort tidsperiode. Bedriften har ikke noen tro på noen ny eksplosiv vekst, men forventer fremdeles jevn økning framover.

- De fleste tar opp lån for å betale regninger, eller til generelt forbruk. Noen låner større beløp for å pusse opp leiligheten eller kjøpe ny bil, opplyser Biseth Markussen.

Det er ikke gitt at du slipper til med radioer, mixmastere og gebiss 3. juledag i 2023. Foto: Agnete Brun / Dagbladets arkiv
Det er ikke gitt at du slipper til med radioer, mixmastere og gebiss 3. juledag i 2023. Foto: Agnete Brun / Dagbladets arkiv Vis mer

Lånekontoret har hatt et år med både kundestrøm og vind i seilene. Fra pandemislutt til i dag har de nærmest doblet antall utlån. Kraftig prisvekst, strømregninger og rentefrykt gir likevel gjenklang.

- Det har gått oppover hele året, men de siste månedene har det stagnert litt på utlånssiden. Snittlånet ligger på 15-16 000, så det dreier seg ikke om store beløp, forklarer Biseth Markussen.

MUSIKK: Instrumenter er noe mange velger å låne på. Foto: Maria Moen Nordli
MUSIKK: Instrumenter er noe mange velger å låne på. Foto: Maria Moen Nordli Vis mer

Man låner for fire måneder av gangen, med løpende renter per måned. Dersom man ikke fornyer avtalen eller «kjøper tilbake» eiendelene sine, havner de på auksjon.

- Ved auksjon står kunden som eier til varen er solgt. Vi bærer ansvaret ved underskudd, men ved overskudd går dette til kunden, forklarer Biseth Markussen.

På nettauksjonen kan man by på diamantbrosjer, eldgamle gullmynter, smykker og klokker. I sistnevnte kategori ligger varene med desidert høyest prislapp.

Mer usolgt enn før

Med over 150 år i kunst- og auksjonsbransjen, har Blomqvists lokaler sett en rekke verdenskjente navn og objekter med både sterk prislapp og historisk verdi. Dyrtida viser seg likevel for ringreven blant norske auksjonshus, med endrede auksjonvaner hos kundene.

- Spesielt i luksuskategoriene smykker, klokker og mote, ser vi at kjøpere trenger litt mer tid til å tenke seg om. Mer står usolgt etter første auksjon nå enn tidligere, forteller Andrea Forsberg, kommunikasjonssjef i Blomqvist.

HISTORISK: Blomqvist startet som en av Norges aller første kunsthandlere. Foto: Blomqvist
HISTORISK: Blomqvist startet som en av Norges aller første kunsthandlere. Foto: Blomqvist Vis mer

Pandemitiden bød på god omsetning, men nå ser de færre budgivere og en høyere prosentandel usolgte varer etter auksjon. Når et auksjonsobjekt ikke blir solgt, hender det auksjonærene må sette ned prisene. Ifølge Forsberg blir det meste solgt til slutt.

- Vi tror dyrtiden har hatt en større påvirkning på våre kjøpere, men vi har fortsatt stor pågang. Dersom det kommer noe helt fantastisk på markedet, er kjøperne der og prisene blir ofte meget bra, fortsetter Forsberg.

Unikt samlerobjekt

I år var et Roald Amundsens kronometer et av nettauksjonens største kuriøsiteter. Det unike samlerobjektet gikk for 420 000 kr, som er en av årets nettauksjoners høyeste kjøpssummer.

UNIKT: Urverket tidligere båret av Roald Amundsen. Foto: Blomqvist
UNIKT: Urverket tidligere båret av Roald Amundsen. Foto: Blomqvist Vis mer

- Vi har nye registreringer på nettsiden nesten daglig, og er veldig takknemlige for det. Interessen for gjenbruk er høy, som er det vi har drevet med i 153 år. Langsiktig er vi meget optimistiske til markedet og interessen for auksjoner, sier Forsberg.

Blant de mest populære varene på Blomqvists nettauksjon er enstenede diamantringer. I tillegg til antikviteter, smykker, klokker og møbler, auksjonerer Blomqvist flere tusen grafiske arbeider årlig. På sikt har de få bekymringer for dyrtidas påvirkning av kjøpekrafta.

- Historisk har det alltid gått litt bedre i kunstmarkedet når det går dårlig i andre markeder, men det er litt vanskelig å spå. Vi har vært gjennom mange dyrtider i Blomqvists historie, vi skal klare oss gjennom denne også, sier Forsberg.

Ekstreme gullpriser

På tre år har gull hatt en prisstigning på 70 prosent. Espen Johansen, sjef i Gullbanken er opptatt av å spare i gull, og understreker at det han mener sparing, fremfor investering.

- Det er mange som både kjøper og selger gull nå. Flere benytter høye gullpriser for å selge og ta gevinst, men på grunn av urolige tider i verden, velger mange å sette en del av sparepengene i gull, opplyser han.

- Det er nok en kjensgjerning at mange ser i skuffen etter verdier nå. Du kan si de siste årenes prisutvikling har vært ekstrem, så mange velger å selge gullet sitt, sier Johansen.