Nordmenns ferieplaner: - Ekstrem situasjon

- Dette er enda mer dramatisk enn tidligere tall, og viser hvor ekstrem situasjonen er.

DYPT BEKYMRET: NHO er dypt bekymret over funnene i Børsen og Dagbladets undersøkelse. Bare fire av 100 har planer om hotell- eller pensjonatovernatting i sommer, mens hele tre av ti blir hjemme. Mange planlegger en sommer på campingplass, her illustrert ved Ekeberg Camping i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DYPT BEKYMRET: NHO er dypt bekymret over funnene i Børsen og Dagbladets undersøkelse. Bare fire av 100 har planer om hotell- eller pensjonatovernatting i sommer, mens hele tre av ti blir hjemme. Mange planlegger en sommer på campingplass, her illustrert ved Ekeberg Camping i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Nordmenns sommerplaner avdekker en brutal sannhet for en allerede hardt presset hotellbransje:

Bare fire av 100 har planer om å ta noen netter på hotell eller pensjonat i sommerferien, ifølge en undersøkelse Ipsos har utført for Børsen og Dagbladet.

- Disse tallene er enda mer dramatiske enn det vi har sett tidligere i vår. Det viser bare igjen hvor ekstrem situasjonen fortsetter å være for reiselivet, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv til Børsen.

Tre av ti blir hjemme

Nordmenn har et variert program på trappene for sommerferien, ifølge svarene som Ipsos fikk i ringerunden til over 900 tilfeldig utvalgte personer.

Hele tre av ti sier at de rett og slett skal være hjemme. En av seks drar på hytta og en like stor andel planlegger tur i fjellet med telt eller fra hytte til hytte.

Flere svar var mulig i undersøkelsen, noe som fanger opp kombinasjoner som for eksempel «være to uker hjemme og ei uke hos svigermor».

En av ti skal besøke slekt eller venner i Norge, mens litt flere (12 prosent) vil feriere i bobil, båt eller med campingvogn.

Reiserådene stenger fortsatt stort krana for utenlandsferie. Bare 3 prosent svarte at de har tenkt seg utenfor Norges grenser i løpet av sommerferien. Undersøkelsen ble tatt opp før regjeringen la fram nye reiseråd fredag.

Og omtrent like få - 4 prosent - har tenkt seg på hotell eller pensjonat i Norge.

Tredelt bønn

Dette tallet skremmer vannet av NHO-direktøren som fredag fortalte Børsen at hun blir ringt ned av bransjefolk som gråter fordi de frykter å måtte si opp ansatte - samtidig som de vet at markedet vil ta seg opp igjen om noen måneder.

- Vi har gjort en egen undersøkelse som viser at 11 prosent planlegger sommerferie som inkluderer hotell eller pensjonat i Norge. Men det er jo uansett veldig lave tall, enten vi snakker om én av tjue eller én av ti. Når konferansemarkedet er borte, utlendingene borte og nordmenn heller ikke kommer, da er det ekstremt dramatisk, understreker Krohn Devold.

Hennes innstendige bønn til norske myndigheter er tredelt:

- Vi må umiddelbart åpne for turister fra land med lav smitte. Tyskland har like lave smittetall som Danmark, og tyske turister er en svært viktig kundegruppe. Dernest må vi snarest følge Danmarks eksempel og åpne for konferanser med 500 deltakere. For det tredje må permitteringsordningen forlenges fram til jul, slik at vi unngår et unødvendig og brutalt ras av masseoppsigelser, sier Krohn Devold til Børsen.

Frustrasjon, raseri og sorg

Selv om NHO Reiselivs undersøkelse gir noe penere tall for hotellnæringa, er hun ikke overrasket over tallene i Ipsos-undersøkelsen.

- 70 prosent av markedet er borte, og norske turister kan ikke erstatte dette tapet. Tilbakemeldinger fra våre medlemsbedrifter viser at det ser greit ut for camping, hytter og små hoteller, typisk med 20 eller færre rom. Enkelte av disse melder om sommeruker som er helt fullbooket. Men byhoteller og typiske konferansehoteller er hardt truffet, og det er jo her de aller fleste arbeidsplassene er, sier Krohn Devold.

- Hvis det blir så magert i sommer for hoteller og pensjonater som denne undersøkelsen tyder på, hva blir konsekvensene for næringa?

- Det er krise for 175 000 ansatte. Markedet for møter og konferanser kommer jo tilbake. Problemet nå er at beskjeden om å tillatte konferanser med 500 personer lar vente på seg. Så nå strømmer det på med avbestillinger av konferanser som var booket i høst, disse flyttes nå til neste år. Konsekvensen av dette, kombinert med at permitteringsordningene ikke forlenges, er at det kan komme et ras av oppsigelser og at en haug med arbeidsplasser forsvinner. Det er smertefullt. Og helt unødvendig.

- Du sa nylig at stemningen i bransjen er på kokepunktet. Hva mener du med det?

- Det er frustrasjon, det er raseri og ikke minst er det sorg. Folk ringer meg med tårer i øynene fordi de må si opp folk som de er glade i, og som de vet de vil trenge når det tar seg opp igjen. Vi er ikke som oljenæringa, som etter hvert skal bygges ned. Målet er at vi skal vokse når det åpnes igjen. Derfor oppleves dette som så forferdelig, sier Krohn Devold til Børsen.

ÅPNER: - Vi åpner Norge. Vi gjør det sammen, kontrollert og over tid, sier statsmininster Erna Solberg. Vis mer

Blir fort for dyrt

Prisnivået er en avgjørende faktor for nordmenns ferieplaner, mener førsteamanuensis Åsa Helen Grahn ved Universitetet i Stavanger. Hun har doktorgrad i turisme.

- Vi vet at nordmenn generelt ikke bruker den typen av overnatting som vi kanskje hadde ønsket i sommer. Vi er hjemme. Også for nordmenn er det dyrt å ligge på hotell, selv om det har kommet mange gunstige pakker fra hotellene, slik at det vil være mulig for mange å nyttiggjøre seg av dette, sier hun til Børsen.

SINNE OG SORG: Direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv advarer mot et ras av oppsigelser i hotell- og reiseliv om ikke tre instendige ønsker blir innfridd. Foto: NTB scanpix
SINNE OG SORG: Direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv advarer mot et ras av oppsigelser i hotell- og reiseliv om ikke tre instendige ønsker blir innfridd. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Tre av ti sier rett og slett at de skal være hjemme?

- Veldige mange sier at de sparer feriebudsjettet, at de holder igjen til det åpner. Da blir konsekvensen at man flytter feriene og er hjemme med barna i stedet, sier Grahn.

- Innenlandsturisme demmer ikke opp for bortfallet fra utlendinger?

- Absolutt ikke, og det er det som er så sårt. Selv om mange hoteller er ute med gode tilbud og all inclusive, blir det fort veldig dyrt for en familie. Det kan bli en regning omtrent som for en ferie i Syden, men uten den samme værgarantien, poengterer Grahn.

Spontanferie kan hjelpe

Selv har NHOs reiselivsdirektør planer om en sommerferie der noe tas på sparket og noen døgn allerede er booket inn på hotell.

- Jeg håper og tror at flere enn 4 prosent tar noen netter på hotell. Nordmenn er jo veldig glade i å ta ting på sparket, og nå er vi ikke avhengige av den flybilletten til Syden. Så da sitter du hjemme eller på hytta og avventer værmeldinga, før du reiser etter været og booker deg inn på camping eller hotell underveis. Mitt råd, eller håp, er derfor: Selv om du liker spontantferie, så tenk på at du også kan være med på å redde noen arbeidsplasser, sier Krohn Devold.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer