Tvil om norsk forsvarsevne:

Norge: - Europas mest sårbare mål

Et angrep på norsk oljeanlegg eller rørledninger som forsyner Europa med gass, vil kunne få kolossale konsekvenser. Er vi beredt til å forsvare oss?

FORSTERKET: Forsvaret har økt tilstedeværelse og synlighet på norsk sokkel etter Nord Stream-eksplosjonene. Bildet er fra 14. oktober da Forsvaret patruljerte ved Osebergfeltet utenfor Bergen. Foto: Forsvaret / NTB
FORSTERKET: Forsvaret har økt tilstedeværelse og synlighet på norsk sokkel etter Nord Stream-eksplosjonene. Bildet er fra 14. oktober da Forsvaret patruljerte ved Osebergfeltet utenfor Bergen. Foto: Forsvaret / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigen i Ukraina har ført til en grunnleggende og varig forandret situasjon for sikkerhetspolitikken i Europa. Dette har fått flere til å etterlyse en beredskapsplan og en oversikt over hvor godt forberedt Norge er på å stå opp mot en mektig fiende som Russland.

I en artikkel om opptrapping av den norsk militær tilstedeværelse til havs, peker det amerikanske nyhetsnettstedet Bloomberg på Norge som EUs svakeste ledd.

- Norske installasjoner kan oppleve angrep, men det er blitt vanskeligere etter at vi har høynet sikkerheten, sier forsker og høyskolelektor ved Sjøkrigsskolen, Ståle Ulriksen.

- Så lenge Putin kjører det løpet han gjør, må han gjøre noe dramatisk. Han kan ta i bruk nye kjemisk våpen eller taktiske atomvåpen. Eller så må han fortsette en hybridkrig mot dem som levere våpen til Ukraina, sier han

Bloombergs artikkel er også klar på konsekvensene manglende sikring av norsk infrastruktur kan ha for EU og Storbritannia.

- Manglende sikring av Norges energiforbindelser til det europeiske kontinentet, vil kunne få kolossale konsekvenser, ifølge økonom Mava Cousin ved Bloomberg Economics. Det ville trigget energi-rasjonering og brutalt eskalert geopolitiske risikoer, skriver avisa videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer