Tvil om norsk forsvarsevne:

Norge: - Europas mest sårbare mål

Et angrep på norsk oljeanlegg eller rørledninger som forsyner Europa med gass, vil kunne få kolossale konsekvenser. Er vi beredt til å forsvare oss?

FORSTERKET: Forsvaret har økt tilstedeværelse og synlighet på norsk sokkel etter Nord Stream-eksplosjonene. Bildet er fra 14. oktober da Forsvaret patruljerte ved Osebergfeltet utenfor Bergen. Foto: Forsvaret / NTB
FORSTERKET: Forsvaret har økt tilstedeværelse og synlighet på norsk sokkel etter Nord Stream-eksplosjonene. Bildet er fra 14. oktober da Forsvaret patruljerte ved Osebergfeltet utenfor Bergen. Foto: Forsvaret / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigen i Ukraina har ført til en grunnleggende og varig forandret situasjon for sikkerhetspolitikken i Europa. Dette har fått flere til å etterlyse en beredskapsplan og en oversikt over hvor godt forberedt Norge er på å stå opp mot en mektig fiende som Russland.

I en artikkel om opptrapping av den norsk militær tilstedeværelse til havs, peker det amerikanske nyhetsnettstedet Bloomberg på Norge som EUs svakeste ledd.

- Norske installasjoner kan oppleve angrep, men det er blitt vanskeligere etter at vi har høynet sikkerheten, sier forsker og høyskolelektor ved Sjøkrigsskolen, Ståle Ulriksen.

- Så lenge Putin kjører det løpet han gjør, må han gjøre noe dramatisk. Han kan ta i bruk nye kjemisk våpen eller taktiske atomvåpen. Eller så må han fortsette en hybridkrig mot dem som levere våpen til Ukraina, sier han

Bloombergs artikkel er også klar på konsekvensene manglende sikring av norsk infrastruktur kan ha for EU og Storbritannia.

- Manglende sikring av Norges energiforbindelser til det europeiske kontinentet, vil kunne få kolossale konsekvenser, ifølge økonom Mava Cousin ved Bloomberg Economics. Det ville trigget energi-rasjonering og brutalt eskalert geopolitiske risikoer, skriver avisa videre.

NORSK SOKKEL: Grafikken viser rørledningene utenfor Norge. De røde linjene er gassrørledninger. Grafikk: Norsk Petroleum
NORSK SOKKEL: Grafikken viser rørledningene utenfor Norge. De røde linjene er gassrørledninger. Grafikk: Norsk Petroleum Vis mer

Norge leverer store mengder gass til Europa, og hvis den norske gassleveransen stopper opp, kan dette ramme europeisk næringsliv hardt.

- Norges gassleveranser til EU og Storbritannia er kjempeviktig. De vil helt klart oppnå mye, hvis denne leveransen blir stoppet. Det gir dem et motiv til å sabotere. Risikoen for et angrep er der, men med de tiltakene som er satt inn, er det vanskeligere nå, sier Ståle Ulriksen.

VAKTHOLD: Etter eksplosjonene på Nord Stream 1 og 2 bistår Forsvaret i sikringen av anlegg. Her er Forsvaret på vei til Mongstad tidligere i oktober. Foto: Bjørnar Morønning / NTB
VAKTHOLD: Etter eksplosjonene på Nord Stream 1 og 2 bistår Forsvaret i sikringen av anlegg. Her er Forsvaret på vei til Mongstad tidligere i oktober. Foto: Bjørnar Morønning / NTB Vis mer

Krigen rykker nærmere

- Krigen er i en mer alvorlig fase og har rykket nærmere oss, uttalte statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse torsdag.

- Vi har de siste ukene sett ringvirkninger av krigen i Norge, sa Støre.

Han sikter til gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen ble angrepet i september, og en omfattende økning i bruk av droner i Norge. Sju russiske statsborgere er varetektsfengslet i Norge for droneflyging eller fotografering de siste par ukene.

LEKKASJER: I slutten av september ble Nord-Stream rørledningene rammet av eksplosjoner,
LEKKASJER: I slutten av september ble Nord-Stream rørledningene rammet av eksplosjoner, Vis mer

- Russland ønsker å skape splid og usikkerhet for å redusere og stanse støtten til Ukraina. Vi må være forberedt på at vi i tiden framover vil se nye og ukjente forsøk på å skape uro, også her hjemme, sa Støre.

Undersøkelser som den svenske avisa Expressen har gjort viser at minst 50 meter av den russiske gassrørledningen Nord Stream 1 er borte der det eksploderte 26. september.

Samme dag bekrefter danske myndigheter at skadene på rørledningene ble forårsaket av kraftige eksplosjoner.

EKSPLOSJONER: I september var det to kraftige eksplosjoner på rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen. Foto: Handout / Danish Defence / AFP / NTB
EKSPLOSJONER: I september var det to kraftige eksplosjoner på rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen. Foto: Handout / Danish Defence / AFP / NTB Vis mer

Russiske anklager

Russiske myndigheter anklager vestlige land for å etterforske Nord Stream-eksplosjonene på en måte som gjør at Russland får skylden.

- Ut fra uttalelser vi hører fra Tyskland, Frankrike og Danmark, er denne etterforskningen på forhånd skreddersydd for å legge skylden på Russland. Det er absurd, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov.

AVVISER: Russland har blitt anklaget for å stå bak Nord Stream-eksplosjonene. Det avviser Kremls talsmann Dmitrij Peskov. Foto: Sputnik / Sergey Guneev / Reuters / NTB
AVVISER: Russland har blitt anklaget for å stå bak Nord Stream-eksplosjonene. Det avviser Kremls talsmann Dmitrij Peskov. Foto: Sputnik / Sergey Guneev / Reuters / NTB Vis mer

Hendelsene har rettet fokus mot sårbarheten i infrastrukturen som befinner seg utenfor norskekysten, og flere mener det ikke holder til ståkarakter.

Det har nesten gått en måned siden eksplosjonene, og bildet ser litt annerledes ut nå enn på det tidspunktet angrepet fant sted.

- Det har skjedd noe etter det. Vi er bedre rustet til å hindre umiddelbare angrep. Det pågår mye arbeid for å finne ut av hva som befinner seg på bunnen i Nordsjøen, og i løpet av kort tid er vi i ferd med å bygge oss opp en mye bedre oversikt, sier Ståle Ulriksen.

NORSK SOKKEL: Grafikken viser rørledningene utenfor Norge. Grafikk: Norsk Petroleum
NORSK SOKKEL: Grafikken viser rørledningene utenfor Norge. Grafikk: Norsk Petroleum Vis mer

- Justisministeren og Forsvaret har tatt noen grep hvor blant annet Heimevernene har blitt utplassert. Det øker risikoen og usikkerheten for å utføre spionasje eller sabotasjeangrep, sier han.

På sikt mener han vi må få på plass en permanent ordning. Sjøforsvaret har begrenset med ressurser, og vil bli svekket på andre områder hvis man legger inn store ressurser på bevokte norske gass- og oljeinstallasjoner.

- Dette kommer ikke til å bli mindre strategisk viktig framover. Det er to kommisjoner i gang med å utrede slike planer i dag, og dette er selvsagt noe de må se på hvordan skal løses, sier Ulriksen.

Han mener at selv om Norge ser på seg selv som et lite land, så har vi stor kompetanse på det maritime området.

- Har ressurser

- Vi har ressurser for å få kontroll på situasjonen i våre havområder. Da må vi bygge opp et godt samarbeid mellom den sivile og militære skipskapasiteten, og samarbeide med andre nasjoner. Med et hovedkvarter på Jåtta som samkjører overvåkningsfly og marineskip, ville vi kunne få god kontroll på situasjonen, sier Ståle Ulriksen.

Odin Johannessen, direktør i Næringslivets sikkerhetsråd (NSR), mener at vi har mye å gå på for å få en samhandling mellom det militære og sivile samfunnet.

Regjeringen har nedsatt en totalberedskapskommisjon for å vurdere hvordan de samlede beredskapsressursene kan benyttes best mulig. Den ledes av tidligere forsvarssjef Harald Sunde. Utvalget skal levere sitt arbeid i juni 2023.

- Det er veldig krevende å passe på et 8000 kilometer langt nett av rørledninger, men det er viktig at denne jobben gjøres. Det er en vanskelig oppgave for Norge alene, men nå får vi hjelp av flere Natoland med denne jobben, sier direktør i Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) Odin Johannessen.

Han tror det har blitt en langt større bevissthet på problemene etter angrepene på de to rørledningen.

- Hva myndighetene gjør er ikke i vår interesse å vite i detalj, da ville denne informasjonen også tilfalle en ytre fiende. Men når jeg ser statsministeren uttale seg, føler jeg meg sikker på at det er mange som jobbe lange og sene timer for å sikre våre interesser, sier Odin Johannessen.

Odin Johannessen, direktør i Næringslivets Sikkerhetsråd. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Odin Johannessen, direktør i Næringslivets Sikkerhetsråd. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Han tror Norge er mye bedre forberedt på å forhindre angrep mot norske installasjoner nå enn vi var for bare et år siden.

- Hvilke andre mål enn gassrørledninger og plattformer er særlig utsatt?

- Det er vanskelig for meg å peke på andre konkrete mål enn det myndighetene framlegger i sine trusselvurderinger hvert år. Men alt fra fly, tog, veier, betalingssystemer må fungere hele tiden. Alle helseforetak som fungere på digitale plattformer er sårbare for manipulering. Hvis disse rammes, vil effektiviteten og tiltroen i befolkningen gå ned, noe som selvsagt ville være et stort problem, sier Johannessen.

- Akkurat som vi måtte holde en meters avstand under coronapandemien, må alle delta i en krisesituasjon hvis landet utsettes for spionasje eller en konflikt. Men det er vi gode på i dette landet, og vi stoler på myndighetene og hverandre, sier Johannesen.

ØSTERSJØEN: Minst 50 meter av den russiske gassledningen Nord Stream 1 er borte der det eksploderte 26. september, viser bilder den svenske avisa Expressen har tatt. Foto: Foto: Trond Larsen / Blueeye Robotics / Expressen Vis mer

Vil ha dialog

En ting han trekker spesielt fram i sin rapport er at næringslivet må trekkes mer inn i øvelser for nasjonal beredskap. Han etterlyser en bedre dialog og planer for hvordan ting skal koordineres.

- Forsvaret kan ikke bare komme med en rekvisisjonsblokk og beslaglegge lastebiler og annet utstyr. Man må lage avtaler som gir en stor grad av sikkerhet for begge parter, slik at det blir en forutsigbar helhet, sier Johannessen.

- Det var enklere før. Da eide kommunen eller fylkeskommunen alle busselskapene. Nå er de privatisert eller eid av utenlandske investorer. Da er det vanskelig å rekvirere bussene inn ved behov, sier Odin Johannessen som peker på at Rederiforbundet har klart å organisere en beredskap for norske skip.

- Det er viktig at det blir en sektoroverbyggende myndighet som sitter med den totale oversikten som ikke bare kan rekvirere, men samordne og koordinere ressursene i en gitt krisesituasjon. Dette leddet mangler i dag, men må på plass for å få en best mulig utnyttelse av de samlede ressursene, sier Odin Johannessen i NSR.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer