Energikrise i Europa:

Norge får Europa til å skjelve

Regjeringen åpner for å begrense strømeksporten i bestemte situasjoner. Storavisa Financial Times skriver at det sender et varsel til Europa. Energiekspert Asgeir Tomasgard sier at Norges grep vil reise spørsmål om hvordan det vil påvirke forsyningssikkerheten i andre europeiske land.

STRØMGREP: Mandag varslet regjeringen at de vil begrense strømeksporten dersom nivået i vannmagasinene kommer under normalen for årstida. Her fra mandagens pressekonferanse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STRØMGREP: Mandag varslet regjeringen at de vil begrense strømeksporten dersom nivået i vannmagasinene kommer under normalen for årstida. Her fra mandagens pressekonferanse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

«Norges seineste grep er et varsel om at man står overfor en tøff vinter i Europa, som kjemper mot konsekvensene som Russlands invasjon av Ukraina har for energiforsyningen».

Det skriver storavisa Financial Times og omtaler Norge som en av Europas største strømeksportører. Artikkelen omhandler regjeringens beslutning om å begrense strømeksporten dersom nivået i vannmagasinene kommer under normalen for årstida.

«Mulighetene for at Norge vil begrense strømeksporten vil reise ytterligere spørsmål knyttet til strømforsyningssikkerheten i flere land, deriblant Storbritannia».

Bekymring i Irland

I tillegg har det blitt uttrykt bekymring knyttet til Norges gasseksport. Nylig uttalte den irske energieksperten Gerry Duggan i et intervju med RTÉ Radio at Irland risikerer å havne i en situasjon hvor de ikke har tilstrekkelig tilgang på gass. Dersom det skjer, advarte Duggan, vil det oppstå økt risiko for «blackouts» i Irland til vinteren.

- Storbritannia importerer en betydelig andel av gassen sin fra Norge. Dersom det oppstår en knapphetssituasjon i Europa, er det nesten uunngåelig at EU vil tilnærme seg Norge og si: «Gi oss mer gass, vær så snill», uttalte Duggan og fortsatte:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.