Klimatoppmøtet i Glasgow - COP26

Norge får slakt: - Uansvarlig

Norge må slutte å lete etter nye olje- og gassfelt om de vil sees på som en ansvarlig klima-nasjon, mener en rekke internasjonale klimaeksperter.

MÅ TENKE NYTT: - Oljepolitikken trumfer alltid klimapolitikken i Norge, men den fossile industrien må fases ut og politikerne må høre mer på de framvoksende grønne industriene framover, mener amerikansk klimapolitikkforsker Matto Mildenberger. Her taler Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre på Norsk olje og gass' årskonferanse 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB
MÅ TENKE NYTT: - Oljepolitikken trumfer alltid klimapolitikken i Norge, men den fossile industrien må fases ut og politikerne må høre mer på de framvoksende grønne industriene framover, mener amerikansk klimapolitikkforsker Matto Mildenberger. Her taler Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre på Norsk olje og gass' årskonferanse 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

I dag dukker statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide opp på klimatoppmøtet i Glasgow. De har med seg ekstra millioner i klima-tilpasning til verdens fattige land. Norge leder også, sammen med Singapore, arbeidet med å få i stand kvotehandel-regelverket, «uten at det blir juks og fanteri», slik Barth Eide oppsummerte like før Glasgow.

Men leverer Norge sitt i klimakampen? Absolutt ikke, ifølge en rekke forskere Dagbladet har pratet med.

Avlat holder ikke

En av dem er den amerikanske klimapolitikkforskeren og forfatteren Matto Mildenberger, som har fulgt norsk klima- og energipolitikk over tid. I boka Carbon Captured har han et eget kapittel om historien til norsk klimapolitikk, hvor forfatteren mener «oljeindustrien og fagforeninger står i veien for det grønne skiftet fordi de får kontrollere norsk klimapolitikk».

Mildenberger ber Støre og regjeringen høre mindre på både fagforeninger og olje- og gassnæringen, som vil blokkere klimapolitikk for å beskytte fossilindustrien.

- Olje- og gassinteressenes makt i norsk politikk er et enormt hinder, og undergraver fullstendig den norske regjeringens troverdighet. Den ødelegger også Norges muligheter til å bidra med klimaløsninger, sier Mildenberger til Dagbladet, før han fortsetter:

- Norge kan ikke kjøpe seg avlat for sine olje- og gassutslipp ved å investere dem i grønn teknologi. Den fossile industrien må fases ut, og da trengs de fremvoksende, grønne industriene å sitte ved bordet når ny, norsk klimapolitikk lages.

- Ikke levert

Glen Peters er forskningsleder ved CICERO, senter for klimaforskning, og rangert som verdens 14. mest hotte klimaforsker. Han er også fra Australia, som ses på som en av verdens klimaverstinger for sin bruk og eksport av gass og kull. Australias CO2-utslipp er også blant de høyeste i verden per innbygger.

- Australia og Norge bruker akkurat samme tosidige oppskrift: Full olje- og kull-leiting, men der en utad viser sitt grønne image, med skogsatsing, elbiler- eller solcelle-suksess, karbonfangst og lagring, sier Peters og legger til:

- Norges utslipp er mer eller mindre det samme som i 1990. Norge har ikke levert, og det er det som teller.

IKKE LEVERT: Det er dommen klimaforsker Glen Peters i Cicero gir Norge i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Hege Fantoft Andreassen, Cicero
IKKE LEVERT: Det er dommen klimaforsker Glen Peters i Cicero gir Norge i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Hege Fantoft Andreassen, Cicero Vis mer

Samtidig mener Peters at Norge «generelt er konstruktive».

- Norge forsøker å balansere to konkurrerende interesser: Å være en god global borger - og samtidig nyte godt av olje- og gassinntekten, sier han og fortsetter:

- Dette gjør at Norges utslippsreduksjoner går saktere, som igjen kan føre til at verdens kutt også gjør det.

KLIMAKRISE: Boris Johnson, Storbritannias statsminister, holdt en meget engasjert tale vedrørende klimakrisen under FNs generalforsamling i New York 22. september. Video: AP Vis mer

Utilstrekkelig av Norge

Ryan Wilson er analytiker i Carbon Action Tracker, som måler hvor verdens land er i løypa for å nå sine klimamål. Her er Norge kategorisert som «insufficient», altså utilstrekkelig.

- Det er hovedsaklig olje- og gassektoren som gjør at Norge ikke når målene. SV forsøkte å presse regjeringen på klima og mislyktes dessverre, sier Wilson og fortsetter:

- At Norge vil fortsette å leite etter ny olje og gass er svært skuffende. Om du har bundet deg til Paris-avtalen, må du ta de vanskelige valgene og være sikker på at du klarer å kutte lovede utslipp.

At Støre mener Norge må fortsette å lete etter olje for å få til det grønne skiftet provoserer. Så også Norges tro på hvor mye utslippsreduksjon såkalt CCS, karbonfangst og lagring, kan bidra med på sikt.

- CCS er en teknologi som ikke er der, og som er et retorisk redskap for å kunne fortsette som før. Men det er ikke sikkert industrien lykkes. Å satse så mye på framtidig CCS, er uansvarlig - og å gamble på framtida, sier han.

Omdømme i fare

Ragnhild Waagaard, leder for klima- og energiteamet i WWF Verdens naturfond lar seg heller ikke imponere.

- Det har vært en endring i den globale forståelsen av at klimakrisa er tett knyttet til utslipp fra fossil energiproduksjon, og da er det ikke lenger så lett å komme unna med fint snakk om at du vil redde miljøet som tidligere. At den norske regjeringa gir oljeindustrien forrang når både Det internasjonale energibyrået, IEA, og FNs klimapanel ber alle om å stoppe ny olje- og gassleiting, er ikke bra - og det legges merke til, sier Waagaard.

Hun mener Norges omdømme er i ferd med å svekkes.

- Jeg blir så provosert når Støre sier at å stoppe oljeboringa vil bety slutten for det grønne skiftet. På felt som blir funnet i dag vil ikke produksjonen starte før etter 2030, og da skal vi allerede ha halvert utslippene våre. Ny oljeleting låser både kapital og kompetanse i en næring som ikke har framtidas rett. Jo mer vi leter, desto saktere går omstillingen. Nå må denne viktige kompetansen få bygge opp nye næringer som vi trenger i et nullutslippssamfunn, sier hun.

Waagaard mener Norge er blitt et «dårlig forbilde», som igjen kan bidra til at også andre land senker sine klimamål.

- Jeg jobber med et olje- og gassnettverk og der synes land i den fattige delen av verden at det er vanskelig å akseptere at de ikke skal få utvinne olje når de rike landene ikke klarer å slutte. Fakta er at det ikke er plass til mer ny oljeleting dersom vi skal være innenfor 1,5 gradersgrensen, sier Waagaard.

Norge: - Skjønner paradokset

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide skjønner at Norge, som et oljeproduserende land, må regne med spørsmål om klimainnsatsen.

- Jeg forstår at mange oppfatter dette som et paradoks. Men jeg vil heller snu problemstillingen. Som et land som har skaffet seg betydelig rikdom fra salg av olje og gass, har vi et spesielt ansvar for å ta en tydelig rolle i det internasjonale klimaarbeidet og støtte en storstilt omstilling av verdens energisystemer, sier han og fortsetter:

- Klimautfordringen er global, og må løses gjennom internasjonalt samarbeid, samtidig som hvert land må gjøre det de kan for å få til sine egne utslipp, slik Parisavtalen sier. Vi ønsker å ta en aktiv rolle i den store energiomstillingen verden må igjennom. Det krever både at vi evner å produsere tilstrekkelig fornybar energi, men også at vi utvikler løsninger som gjør at fornybar energi kan anvendes i alle samfunnssektorer – i transport, industri, bygg og anlegg, fisk og landbruk.

Barth Eide mener Norge allerede ligger langt framme.

- Vi har høye ambisjoner om å bidra mer. Hvis det hadde vært sånn at vi prøvde å dytte olje- og gass inn i markeder som ikke ville ha det, eller jobbet for å få petroleumsalderen til å vare lenger og sånn sett undergravet energiomstillingen, hadde det vært et enormt paradoks. Men sånn er det ikke, mener ministeren.

Han erkjenner at «det vi har levd høyt på til nå i framtiden ikke vil etterspørres på samme måte».

- Det er den veien markedet beveger seg. Norges mulighet ligger i å bruke teknologien og kunnskapen oljealderen skapte til å bygge bro til fornybarframtida. Samtidig må vi innse hvor stor den oppgaven faktisk er, påpeker Barth Eide og legger til:

- Enn så lenge er verdens energisystemer fortsatt overveiende fossile. Det er fullt mulig å være med å møte dagens energibehov samtidig som vi planlegger for overgangen til morgendagens.

Norge får slakt: - Uansvarlig

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer