Klimatoppmøtet i Glasgow - COP26

Norge får slakt: - Uansvarlig

Norge må slutte å lete etter nye olje- og gassfelt om de vil sees på som en ansvarlig klima-nasjon, mener en rekke internasjonale klimaeksperter.

MÅ TENKE NYTT: - Oljepolitikken trumfer alltid klimapolitikken i Norge, men den fossile industrien må fases ut og politikerne må høre mer på de framvoksende grønne industriene framover, mener amerikansk klimapolitikkforsker Matto Mildenberger. Her taler Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre på Norsk olje og gass' årskonferanse 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB
MÅ TENKE NYTT: - Oljepolitikken trumfer alltid klimapolitikken i Norge, men den fossile industrien må fases ut og politikerne må høre mer på de framvoksende grønne industriene framover, mener amerikansk klimapolitikkforsker Matto Mildenberger. Her taler Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre på Norsk olje og gass' årskonferanse 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

I dag dukker statsminister Jonas Gahr Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide opp på klimatoppmøtet i Glasgow. De har med seg ekstra millioner i klima-tilpasning til verdens fattige land. Norge leder også, sammen med Singapore, arbeidet med å få i stand kvotehandel-regelverket, «uten at det blir juks og fanteri», slik Barth Eide oppsummerte like før Glasgow.

Men leverer Norge sitt i klimakampen? Absolutt ikke, ifølge en rekke forskere Dagbladet har pratet med.

Avlat holder ikke

En av dem er den amerikanske klimapolitikkforskeren og forfatteren Matto Mildenberger, som har fulgt norsk klima- og energipolitikk over tid. I boka Carbon Captured har han et eget kapittel om historien til norsk klimapolitikk, hvor forfatteren mener «oljeindustrien og fagforeninger står i veien for det grønne skiftet fordi de får kontrollere norsk klimapolitikk».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer