UD til Børsen:

Norge har fryst 80 millioner

Utenriksdepartementet bekrefter å ha fryst i overkant av 40 kontoer og transaksjoner etter Russlands invasjon av Ukraina.

NYE FRYSMELDINGER: Utenriksdepartementet bekrefter at Norge har fryst millioner i forbindelse med sanksjonene. Foto: Shutterstock / NTB
NYE FRYSMELDINGER: Utenriksdepartementet bekrefter at Norge har fryst millioner i forbindelse med sanksjonene. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Russlands brutale invasjon av Ukraina har ført til kraftige økonomiske sanksjoner fra Vesten. I Norge ble EU-sanksjonene innført 18. mars, og siden den gang har norske myndigheter tatt grep mot flere som står på svartelista.

31. mars fikk Børsen opplyst fra statssekretær Eivind Vad Petersson at Utenriksdepartementet (UD) hadde mottatt ni frysmeldinger.

Det betyr at bankene sier ifra til myndighetene om at de har fryst innestående midler tilhørende listeførte personer og enheter. Det kan være enten kontoer eller transaksjoner, og UD har tidligere bekreftet at frysmeldingene har gjeldt begge.

20 frysmeldinger

Siden da har tallet doblet seg, lyder oppdateringen fra Vad Petersson.

- En indikasjon på at sanksjonene virker er at vi nå har fått inn cirka 20 frysmeldinger for i overkant av 40 fryste kontoer og transaksjoner som til sammen har en verdi på rundt regnet 80 millioner kroner, opplyser han til Børsen.

Frysmeldingene kan omfatte flere enheter i en selskapsstruktur. Det er imidlertid taushetsplikt fra bankene om hvem og hvilke selskap som er knyttet til frysmeldingene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.