- Dette var ikke et forsøk på statskupp, det var et forsøk på å få hverdagen til folk til å fungere.
Uttalelsen er signert Norges statsminister Erna Solberg den 21. mars, og ble gitt kort tid etter at den mye omtalte coronakriseloven hadde blitt enstemmig vedtatt av Stortinget.
Spillereglene i norsk demokrati ble med det midlertidig endret. Som Solbergs uttalelse kunne tyde på, så skjedde ikke det uten en opphetet diskusjon.
Regjeringens opprinnelige forslag til en krisefullmaktslov, hadde nemlig høstet hard kritikk. Det samme gjorde hemmeligholdet og den raske behandlingen det ble lagt opp til.
Nå rettes det også krass kritikk mot Norge fra den andre siden av landegrensa.
«Akkurat som i et diktatur»
Staffan I. Lindberg, en svensk statsviter og professor ved Göteborgs universitet, var blant dem som tilsynelatende ble rystet av den norske prosessen.
- Jeg ble veldig overrasket da Erna Solberg la fram det opprinnelige forslaget. Bare tanken på at man kunne finne på å legge fram et så radikalt forslag i Norge var overraskende, sier han til Børsen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger