- Norge har innført et slags halvdiktatur

En svensk statsviter mener Norge har beveget seg i diktatorisk retning. «Alarmistisk og langt fra virkeligheten», svarer Norges ambassadør til Sverige.

RADIKALT: - Bare tanken på at man kunne finne på å legge fram et så radikalt forslag i Norge var overraskende, mener statsviter Staffan I. Lindberg om regjeringens forslag til kriselov. Han mener demokratiet kan være truet flere steder i verden som følge av coronafrykten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
RADIKALT: - Bare tanken på at man kunne finne på å legge fram et så radikalt forslag i Norge var overraskende, mener statsviter Staffan I. Lindberg om regjeringens forslag til kriselov. Han mener demokratiet kan være truet flere steder i verden som følge av coronafrykten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Dette var ikke et forsøk på statskupp, det var et forsøk på å få hverdagen til folk til å fungere.

Uttalelsen er signert Norges statsminister Erna Solberg den 21. mars, og ble gitt kort tid etter at den mye omtalte coronakriseloven hadde blitt enstemmig vedtatt av Stortinget.

Spillereglene i norsk demokrati ble med det midlertidig endret. Som Solbergs uttalelse kunne tyde på, så skjedde ikke det uten en opphetet diskusjon.

Regjeringens opprinnelige forslag til en krisefullmaktslov, hadde nemlig høstet hard kritikk. Det samme gjorde hemmeligholdet og den raske behandlingen det ble lagt opp til.

Nå rettes det også krass kritikk mot Norge fra den andre siden av landegrensa.

«Akkurat som i et diktatur»

Staffan I. Lindberg, en svensk statsviter og professor ved Göteborgs universitet, var blant dem som tilsynelatende ble rystet av den norske prosessen.

- Jeg ble veldig overrasket da Erna Solberg la fram det opprinnelige forslaget. Bare tanken på at man kunne finne på å legge fram et så radikalt forslag i Norge var overraskende, sier han til Børsen.

Lindberg ble så overrasket at han fant veien til tastaturet for å dele sine tanker. Det resulterte i et debattinnlegg i den svenske avisa Dagens Nyheter, som igjen har blitt møtt med kritikk.

«I Norge var de på nippet til å i praksis avskaffe demokratiet ved å gi regjeringen ubegrenset makt, akkurat som i et diktatur», skriver Lindberg i Dagens Nyheter.

CORONAKRISA: Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot å bruke kriseloven til å løse vanskelige situasjoner. Video: Delebekk og Suvatne / Dagbladet TV Vis mer

«Nå ender de i stedet opp med et slags halvdiktatur i Norge … Det skal visstnok være midlertidig, og kommer sikkert også til å være det - i det minste i Norge», fortsetter Lindberg.

- Leder oss inn i katastrofen

Mens Norge, Finland og Danmark har stengt både grenser og skoler for å stagge coronaepidemien, har svenskene valgt en annen tilnærming til krisa.

Som Dagbladet skriver er grensene, skoler, treningssentre, barer og restauranter åpne, mens de som er syke eller i risikogruppa blir bedt om å holde seg hjemme.

- Sverige er et av få land som gjør det på denne måten. De andre gjør det feil, sa Johan Giesecke, tidligere statsepidemiolog og WHO-rådgiver, til Dagbladet i forrige uke.

Det er en påstand som ikke har unison støtte blant Sveriges eksperter, for nå hever flere av landets fagstemmer røsten og kritiserer egne myndigheter.

- De leder oss inn i katastrofen, sier professor Cecilia Söderberg-Nauclér ved Karolinska institutet til The Guardian.

- Famler i mørket

Lindberg er åpen for at det finnes ulike tilnærminger til å begrense smitten, og statsviteren innrømmer at det er vanskelig å slå fast at Svenske myndigheters tiltak er de beste.

- Vi har ikke fasit. Norge og Danmarks svar på pandemien er like mye et eksperiment som Sveriges. Alle famler i mørket. Det som uroer meg er at dere synes å gjøre enormt drastiske innskrenkninger av grunnleggende demokratiske friheter og rettigheter, uten at det veies opp mot nytten.

KRITISK: Professor Staffan Lindberg. Foto: Göteborgs universitet
KRITISK: Professor Staffan Lindberg. Foto: Göteborgs universitet Vis mer

Han advarer om at verden allerede er inne i et tiår med tilbakegang for demokratiet, og viser til Democracy Report 2020.

- Med de kraftige tiltakene som nå blir innført i flere land, så risikerer man å være med på å kaste bensin på bålet. Da er det viktig å tenke seg godt om, sier Lindberg til Børsen.

Derfor etterlyser han større grad av offentlig debatt rundt de drastiske konsekvensene tiltakene kan ha.

- Over hele verden har man bare stengt ned økonomien. Dersom dette leder til en dyp økonomisk depresjon i verden, så vil det koste veldig mange liv. Har man da endt opp med å ofre flere menneskeliv ved å innføre disse tiltakene, enn livene man kan spare ved å beskytte mennesker mot denne pandemien? Det er et utrolig vanskelig spørsmål, men man må kunne stille det og diskutere det. Er det slik at kuren tar livet av pasientene?

- Alarmistisk

Norges ambassadør til Sverige, Christian Syse, leste debattartikkelen, og følte seg forpliktet til å rykke ut i samme avis for å opplyse det svenske folk om at Norge faktisk er et demokratisk land.

I et tilsvar til Lindbergs oppsiktsvekkende innlegg, går ambassadøren hardt ut mot påstandene om at Norge har beveget seg i en diktatorisk retning:

«Lindberg skriver i sin debattartikkel at Norge har innført 'et slags halvdiktatur' for å bekjempe coronapandemien. Dette er alarmistisk og langt fra virkeligheten».

AMBASSADØR: Christian Syse, sønn av tidligere statsminister Jan P. Syse, er Norges ambassadør til Sverige. Her er han avbildet på vei inn til diplomatmiddag på Slottet i 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AMBASSADØR: Christian Syse, sønn av tidligere statsminister Jan P. Syse, er Norges ambassadør til Sverige. Her er han avbildet på vei inn til diplomatmiddag på Slottet i 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg mener det var god grunn til å reagere på akkurat den påstanden, sier Syse til Børsen, og viser til sitt tilsvar for ytterligere forklaring.

I innlegget viser han til at den mye omtalte kriseloven ble vedtatt av et samlet norsk Storting, og at loven gir regjeringen midlertidige fullmakter for å kunne innføre raske tiltak som skal hjelpe med å begrense konsekvensene av covid-19.

«Dette skal trygge norske medborgeres helse, lovfestede rettigheter og økonomiske trygghet i en nødssituasjon med uforutsette og akutte behov», skriver han blant annet.

FULLMAKTER: Kriseloven gir regjeringen begrensede fullmakter til å fatte vedtak raskere under coronakrisa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FULLMAKTER: Kriseloven gir regjeringen begrensede fullmakter til å fatte vedtak raskere under coronakrisa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«All makt i denne sal»

Han viser videre til at domstolene har makt til å juridisk prøve lovligheten i regjeringens forskrifter, og at det bare skal én tredjedel av Stortinget til for å stoppe en forskrift.

«Johan Sverdrup, Norges statsminister 1884-89 og den norske parlamentarismens far, sa om Stortingets plass i norsk grunnlov: 'All makt skal samles i denne sal.' Det gjelder fortsatt», understreker ambassadøren.

ALL MAKT: Johan Sverdrups tale om at all makt skal samles «her i denne sal», Stortinget, gjelder fortsatt i Norge, sier Syse. Foto: Nasjonalbiblioteket
ALL MAKT: Johan Sverdrups tale om at all makt skal samles «her i denne sal», Stortinget, gjelder fortsatt i Norge, sier Syse. Foto: Nasjonalbiblioteket Vis mer

- Jeg antar at det ikke er mange ganger du har måttet rykke ut for å opplyse svenskene om at Norge er et demokratisk land?

- Nei, det er vel ikke så mange andre som har hevdet noe slikt. Min jobb er å ha løpende kontakt med det svenske samfunnslivet, økonomer, politikere og mange andre, men jeg kan ikke huske å hå hørt noe liknende tidligere, sier Syse fra sitt kontor i den norske ambassaden i Stockholm.

Den norske ambassadøren til Sverige beskriver Lindbergs debattinnlegg som interessant, men omtaler den svenske professorens omtale av Norge som «sleivete».

- Nå har jeg ikke snakket med Lindberg selv, men jeg leser innlegget som at han ønsker å understreke et poeng som egentlig ikke har så mye med Norge å gjøre.

For i innlegget skriver Lindberg om hvordan frykten for coronapandemien fører til at det nå innføres omfattende tiltak i mange av verdens land for å begrense smitten. Det er ikke et innlegg som først og fremst dreier seg om Norge, men om hvordan demokratiet kan være truet i møtet med pandemien.

«For å kontrollere smitten og for å dermed begrense skaden forårsaket av coronavirusets spredning, skriver verdens regjeringer - blant dem Sverige - nå ut medisiner med enorme og muligens ukjente bivirkninger», skriver Lindberg.

NY LOV: Stortinget og regjeringen har blitt enige om den såkalte kriseloven. - Stortinget har tatt makten tilbake, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Video: Jostein Sletten / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

- Norge er fortsatt demokratisk

Ambassadør Syse opplever at det er en bred og interessant debatt i Sverige om hvilke tiltak myndighetene skal innføre.

- Det finnes kanskje ikke to land i verden som står hverandre så nær som Norge og Sverige. Det står mye om Norge i svensk presse for tiden, og det er en bred diskusjon i svenske medier om tiltakene som er innført.

Selv vil han ikke mene for mye om forskjellene mellom Norge og Sverige, når det kommer til myndighetenes respons på coronapandemien.

- Jeg er ikke epidemiolog, og kan ikke si hva som er den riktige retningen, men det drøftes bredt og vidt - med referanse til Norge, Finland, Danmark, Storbritannia og andre land, sier Syse og understreker:

- Jeg opplever ikke at det ligger noen kritikk mot tiltakene Norge har tatt, men at det er en åpen og interessant debatt om hva som er mest fornuftig for folkehelsa og økonomien.

Hovedbudskapet i svaret til Lindberg var dette:

- Norge er fortsatt et demokratisk land. Dette er ikke noen stor debatt i det svenske samfunnet, men mitt tilsvar til en svensk statsviter som blant annet kommer med påstander om Norge i et lengre innlegg, understreker han.

Lindberg kommer den norske ambassadøren delvis i møte.

- Det er klart at vi kan diskutere terminologien, og valget av ordet halvdiktatur, men faktum gjenstår: De politiske tiltakene og begrensningene Norge har innført er vidtrekkende og historisk unike, sier han til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer