- Norge har innført et slags halvdiktatur

En svensk statsviter mener Norge har beveget seg i diktatorisk retning. «Alarmistisk og langt fra virkeligheten», svarer Norges ambassadør til Sverige.

RADIKALT: - Bare tanken på at man kunne finne på å legge fram et så radikalt forslag i Norge var overraskende, mener statsviter Staffan I. Lindberg om regjeringens forslag til kriselov. Han mener demokratiet kan være truet flere steder i verden som følge av coronafrykten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
RADIKALT: - Bare tanken på at man kunne finne på å legge fram et så radikalt forslag i Norge var overraskende, mener statsviter Staffan I. Lindberg om regjeringens forslag til kriselov. Han mener demokratiet kan være truet flere steder i verden som følge av coronafrykten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Dette var ikke et forsøk på statskupp, det var et forsøk på å få hverdagen til folk til å fungere.

Uttalelsen er signert Norges statsminister Erna Solberg den 21. mars, og ble gitt kort tid etter at den mye omtalte coronakriseloven hadde blitt enstemmig vedtatt av Stortinget.

Spillereglene i norsk demokrati ble med det midlertidig endret. Som Solbergs uttalelse kunne tyde på, så skjedde ikke det uten en opphetet diskusjon.

Regjeringens opprinnelige forslag til en krisefullmaktslov, hadde nemlig høstet hard kritikk. Det samme gjorde hemmeligholdet og den raske behandlingen det ble lagt opp til.

Nå rettes det også krass kritikk mot Norge fra den andre siden av landegrensa.

«Akkurat som i et diktatur»

Staffan I. Lindberg, en svensk statsviter og professor ved Göteborgs universitet, var blant dem som tilsynelatende ble rystet av den norske prosessen.

- Jeg ble veldig overrasket da Erna Solberg la fram det opprinnelige forslaget. Bare tanken på at man kunne finne på å legge fram et så radikalt forslag i Norge var overraskende, sier han til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.