Norge, Island og Liechtenstein ønsker felles forhandlinger med Storbritannia

Statsminister Erna Solberg (H) mener Norge bør samarbeide med Island og Liechtenstein i forhandlingene om en avtale med Storbritannia etter brexit.

SAMARBEID: Brexit var tema da statsminister Erna Solberg (H) møtte Liechtensteins statsminister Adrian Hasler (t.v.) og Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir mandag. De tre ønsker å forhandle sammen når de skal få på plass en ny frihandelsavtale med Storbritannia. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
SAMARBEID: Brexit var tema da statsminister Erna Solberg (H) møtte Liechtensteins statsminister Adrian Hasler (t.v.) og Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir mandag. De tre ønsker å forhandle sammen når de skal få på plass en ny frihandelsavtale med Storbritannia. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Solberg møtte statsministrene fra de to andre EØS-landene mandag, den første arbeidsdagen etter at Storbritannia formelt trådte ut av EU og dermed også EØS-avtalen.

De tre er enige om at det beste ville være at de samarbeider tett når de skal forhandle fram en ny handelsavtale med Storbritannia.

– Det er mye positivt med å gjøre det. Vi har ikke fattet noen regjeringsbeslutning ennå, men det er nok en oppfatning om at vi kan få mest ut av en forhandling hvis vi forhandler sammen, sier Solberg til NTB.

Felles interesser

Hun viser til at Norge og Island har mange felles interesser, mens Liechtenstein er spesielt opptatt av finansielle tjenester.

– Men vi har vent oss til å forhandle sammen, og vi vet hvor vi har utfordringer og at vi må respektere de enkelt lands særlige behov, sier Solberg.

Også Islands Katrín Jakobsdóttir og Liechtensteins Adrian Hasler understreket ønsket om felles forhandlinger under en pressekonferanse etter at de tre statsministrene hadde hatt frokostmøte i Oslo.

Tror på tett samarbeid

– Jeg tror vi vil se at våre tre land vil samarbeide tett med å få på plass avtaler med Storbritannia, samtidig som Storbritannia inngår avtale med EU, sier Katrin Jakobsdóttir.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer