Sjømat

Norge knuser spinnvill rekord

Den svake norske krona fører til heftig vekst i eksporten av sjømat. Allerede 13. november passerte sjømateksporten den totale verdien av eksporten i fjor - som også var et rekordår.

REKORD: Norsk sjømat eksporteres som aldri før. I november er det særlig lakseeksporten som har økt. Foto: VIDAR RUUD / NTB
REKORD: Norsk sjømat eksporteres som aldri før. I november er det særlig lakseeksporten som har økt. Foto: VIDAR RUUD / NTB Vis mer
Publisert

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 158,2 milliarder kroner. Det er en verdiøkning på 15 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

Det melder Norges sjømatråd basert på tall fra Statistisk sentralbyrå.

- Allerede 13. november passerte sjømateksporten verdien for rekordåret 2022, på 151,4 milliarder kroner. I år kommer verdien til å ende på over 170 milliarder kroner, noe vi i stor grad kan takke den svake norske krona for, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.

Han forklarer at nesten to tredeler av verdiveksten i eksporten kan tilskrives at verdien av den norske krona har sunket dramatisk.

OSLOFJORDEN: WWFs Fredrik Myhre irriterer seg over forbudt torskefiske. Video: Fredrik Myhre/WWF Verdens Naturfond Vis mer

Styrket euro

- Euroen, som er vår viktigste handelsvaluta, har blant annet styrket seg 14 prosent mot den norske kronen det siste året, forklarer Chramer.

Bare i november eksporterte Norge sjømat for 16,7 milliarder kroner. Det er en økning på 2,4 milliarder kroner - om lag 17 prosent - sammenliknet med november i fjor.

Målt i verdi var november den nest beste måneden noensinne for norsk sjømateksport. Bare oktober i år har vært bedre.

Særlig eksporten av laks ble spesielt god i november.

Samtidig som en stor del av verdiøkningen skyldes den svake krona, skjer også en del av veksten fordi det selges mer norsk sjømat, og fordi prisene har økt i eksportmarkedene.

Mindre på restaurant

- Det viser jo at det er fortsatt en etterspørselsvekst etter norsk laks, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd til Børsen.

Med jula for døra er det også høysesong for røkt laks i Europa. Det fører til at store mengder norsk laks blir eksportert til Polen hvor det foredles videre til andre markeder.

- Etter pandemien så vi at folk spiste mer ute på restaurant. Nå ser vi kanskje noen tendenser til at det dreier litt mer mot at folk vil spise hjemme igjen. Ellers ser vi også at eksporten til Kina øker kraftig. De ligger jo også ett år etter Vesten med hensyn til å åpne opp etter pandemien, forklarer Aandahl.

Vil fortsette

Han tror også at de gode tidene for norsk sjømateksport vil fortsette.

- Jeg tror eksportprisen vil holde seg høy framover. Det er lite som tilsier at vi får en vesentlig vekst i den globale produksjonen. Og det tilsier igjen en laksepris som vil være på et historisk høyt nivå, sier Aandahl.

Samtidig er det deler av eksporten som ikke øker. Eksporten av fersk torsk sank for eksempel med 18 prosent sammenliknet med november i fjor. Det har også vært en nedgang i eksporten av klippfisk, snøkrabbe og reker.