Norge skjelles ut: - Ikke ønskelig

Equinors jubeltall har et mørkt bakteppe. Slik svarer toppsjefen på «krigsprofitt»-kritikken.

REKORDRESULTAT: Konsernsjef Anders Opedal i Equinor ASA legger frem resultatet for tredje kvartal 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
REKORDRESULTAT: Konsernsjef Anders Opedal i Equinor ASA legger frem resultatet for tredje kvartal 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens Europa i svært hurtig tempo har gått bort fra russisk gass, har den norske eksporten økt til rekordhøye nivåer i 2022. I samme periode har gassprisen skutt til himmels, noe som har sørget for at AS Norge soper inn enorme summer.

På kort tid har Norge gått forbi Russland som Europas viktigste gassleverandør, i ei tid da det er reell frykt for at våre europeiske naboer ikke skal klare å erstatte bortfallet av russisk gass.

Rekordresultat - «dessverre»

Og her spiller Equinor en kritisk rolle. I dag la energigiganten fram et justert driftsresultat på 24,3 milliarder dollar. Det er ny rekord for selskapet.

Jubeltallene kommer med et mørkt bakteppe. Kvartalstallene, som ble lagt fram fredag morgen, viser at den svært sterke inntjeningen hovedsakelig skyldes økte gasspriser.

- I dag presenterer vi svært sterke resultater. Dessverre med en fortsatt dyster bakgrunn i Russlands krig mot Ukraina, sier Equinor-sjef Anders Opedal under kvartalspresentasjonen.

Allerede i mai kom de første anklagene mot Norge, da Polens statsminister Mateusz Morawiecki gikk i strupen på nordmennene som han mente profitterte på krigen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer