- Norge skjelver nå

LO-lederen sier skrekktallene fra NHO er alvorlige, og at han aldri har sett liknende tilstander i norsk arbeidsliv.

FOLKETOMT: Så tomt for folkeliv har du aldri sett hovedstadens paradegate Karl Johans gate. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Norge skjelver nå. Jeg har aldri sett lignende tilstander i norsk arbeidsliv. Dette er svært alvorlig, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Han kommenterer tallene som kommer fram i arbeidsgiverforeningen NHOs dagferske undersøkelse, omtalt av Børsen.

BEKYMRET: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har aldri sett liknende tall for norsk arbeidsliv. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEKYMRET: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har aldri sett liknende tall for norsk arbeidsliv. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, sier tallene er til å bli skremt av, og forteller at synet av tallene gjør at han blir sittende igjen med en dystopisk følelse - en undergangsstemning.

- Helsvart

Gabrielsen deler bekymringen.

- Disse tallene bekrefter det vi hører fra våre tillitsvalgte og medlemmer. Det er helsvart norsk arbeidsliv vi ser nå.

Dette er noen av skrekktallene fra NHO-undersøkelsen:

  • 56 prosent av bedriftene har gjennomført permitteringer. Det er en økning fra 50 prosent for ei uke siden. Hele tre av fire (75 prosent) sier det kan bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid.
  • Så langt har 4 prosent av bedriftene gjennomført oppsigelser. Hele 15 prosent har planer om å si opp ansatte.
  • 32 prosent mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid. Det er en økning fra 29 prosent for ei uke siden.
  • 84 prosent har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av coronaviruset. Enda litt høyere enn forrige ukes 82 prosent

- Frykter for jobbene

- Nå er det et være eller ikke være. Det handler om eksistensen for mange bedrifter – og for din arbeidsplass. Tallene er til å bli skremt av. Men det er dette som er virkeligheten, sier Almlid.

At det handler om nettopp arbeidsplasser er en bekymring Gabrielsen kjenner igjen fra LOs medlemmer. Kostnaden ved bekjempelsen av coronaviruset er enorm, slår den mektige fagforeningslederen fast.

- Frykten for å miste jobben blant folk og frykten hos bedriftene sprer seg dessverre i takt med koronaviruset selv. LO har derfor hele tiden under denne krisen vært opptatt av å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk og til bedriftene, sier Gabrielsen.

Forventer flere tiltak

Regjeringen la i dag fram en ny krisepakke, som skal bidra til at levedyktige bedrifter ikke går konkurser, og at arbeidsplassene dermed reddes. Samtidig varslet regjeringen at den forlenger dagpengeperioden.

Arbeidsledige og permitterte som er i ferd med å gå ut maksperioden på dagpenger, får utvidet dagpengeperioden sin ut juni måned.

Gabrielsen er tydelig på at det vil bli behov for flere kraftfulle tiltak for å redde arbeidstakere og bedrifter.

- Regjeringen og stortinget har tatt dette alvorlig og levert flere krisepakker. Det er bra, men jeg frykter at kostnaden kommer til å bli mye større, hvis vi ikke bruker de store pengene riktig nå. Folk må få kompetanse og vi må rigge oss slik at folk har en jobb å gå til når alt dette er over, sier Gabrielsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer