- Norge skjelver nå

LO-lederen sier skrekktallene fra NHO er alvorlige, og at han aldri har sett liknende tilstander i norsk arbeidsliv.

FOLKETOMT: Så tomt for folkeliv har du aldri sett hovedstadens paradegate Karl Johans gate. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Norge skjelver nå. Jeg har aldri sett lignende tilstander i norsk arbeidsliv. Dette er svært alvorlig, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Han kommenterer tallene som kommer fram i arbeidsgiverforeningen NHOs dagferske undersøkelse, omtalt av Børsen.

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, sier tallene er til å bli skremt av, og forteller at synet av tallene gjør at han blir sittende igjen med en dystopisk følelse - en undergangsstemning.

- Helsvart

Gabrielsen deler bekymringen.

- Disse tallene bekrefter det vi hører fra våre tillitsvalgte og medlemmer. Det er helsvart norsk arbeidsliv vi ser nå.

Dette er noen av skrekktallene fra NHO-undersøkelsen:

  • 56 prosent av bedriftene har gjennomført permitteringer. Det er en økning fra 50 prosent for ei uke siden. Hele tre av fire (75 prosent) sier det kan bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid.
  • Så langt har 4 prosent av bedriftene gjennomført oppsigelser. Hele 15 prosent har planer om å si opp ansatte.
  • 32 prosent mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid. Det er en økning fra 29 prosent for ei uke siden.
  • 84 prosent har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av coronaviruset. Enda litt høyere enn forrige ukes 82 prosent

- Frykter for jobbene

- Nå er det et være eller ikke være. Det handler om eksistensen for mange bedrifter – og for din arbeidsplass. Tallene er til å bli skremt av. Men det er dette som er virkeligheten, sier Almlid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer