Norge slaktes på alle punkt

Filleristes i fersk rapport.

STRYK: Statsminister Erna Solberg (H) promoterer norsk næringsliv i utlandet, her fra en reise til Singapore i 2016. Men arbeidet er dårlig koordinert med mange aktører og lav politisk prioritert, heter det i en fersk rapport om norsk eksportinnsats. Arkivfoto: Heiko Junge, NTB scanpix
STRYK: Statsminister Erna Solberg (H) promoterer norsk næringsliv i utlandet, her fra en reise til Singapore i 2016. Men arbeidet er dårlig koordinert med mange aktører og lav politisk prioritert, heter det i en fersk rapport om norsk eksportinnsats. Arkivfoto: Heiko Junge, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort oppsummert er Norge dårligst i klassen når det gjelder å handle med utlandet.

Fordi vi kjøper varer for langt større beløp enn vi selger til utlandet, oppstår det som økonomene kaller handelsunderskudd. Helst skulle det vært motsatt.

«Knapt noe OECD-land har hatt svakere utvikling i eksport enn Norge de siste 25 åra», fastslår Menon Economics i rapporten «Kan Norge tette eksportgapet?».

Rekordstort

Rapporten dokumenterer at forskjellen i verdi av det vi selger til utlandet og det vi importerer, aldri har vært større.

Dersom vi holder olje og gass utenom regnestykket, er handelsunderskuddet fordoblet til 400 milliarder kroner siden 2011.

Det betyr at handelsunderskuddet nå er større enn forventet avkastning fra oljefondet.

Svakt og uklart

Menon-rapporten er ikke nådig når det kommer til virkemidler og politiske grep. Rapporten framstår som en regelrett slakt av Norges innsats for å fremme eksport av norske varer:

- Sammenliknet med andre nordeuropeiske land er innsatsen svak, arbeidet «dårlig koordinert» og preget av «mange aktører med til dels overlappende mandat», heter det blant annet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.